Irak Kürdistan Özerk Bölgesi
Neçirvan Barzani Bağdat'ta
IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani, Bağdat hükümeti ile varılan petrol anlaşmasının ardından Bağdat'a gitti. Irak Başbakanı Haydar İbadi ile görüşen Barzani "Irak, IŞİD tehdidi ve ekonomik sıkıntıyla karşı karşıyadır. Bu da hepimizin savaşıdır" dedi.
irak başbakanı haydar ibadi, irak kürt bölgesel yönetimi (ikby) başbakanı neçirvan barzani ve beraberindeki heyetle bağdat'ta bir araya geldi.
irak başbakanlığının resmi sitesinden yapılan açıklamaya göre, toplantı, ibadi'nin bağdat'taki resmi ofisinde gerçekleşti.
açıklamada konuşmasına yer verilen ibadi, terörün tüm irak için tehdit oluşturduğunu belirterek, "terör tehdidi nedeniyle tüm sorunlarımızı çözmek zorundayız. anayasa, adalet ve vicdana dayalı çözülmeyecek hiçbir sorunun olmadığını düşünüyoruz. sorunların birden çözülmeyebileceğini, bunun için uygun atmosfere ihtiyacımız olduğunu biliyoruz" ifadelerini kullandı.
neçirvan barzani de başbakan ibadi'nin, irak'ı 'güçlendiren adımlar' attığını dile getirerek, "yeni süreçte sadece kürdistan bölgesi için değil, tüm irak'ın çıkarları için yeni bir sayfa açılmasını ümit ediyoruz. sürekli görüşme ve temaslarla aramızdaki sorunların çözüleceği stratejisini destekliyoruz. irak, terör örgütü işid tehdidi ve ekonomik sıkıntıyla karşı karşıyadır. bu da hepimizin savaşıdır" dedi.
ibadi-barzani görüşmesinde, ikby'den başbakan yardımcısı kubat talabani ve doğal kaynaklar bakanı aşti havrami de hazır bulundu.
petrolde anlaşma sağlanmıştı
bağdat ile erbil, petrol ihracı ve bütçe paylaşımında yaşadıkları sorunları çözmek için 13 kasım'da uzlaşmaya varmıştı.
buna göre irak hükümeti, kürt yönetimine bütçeden ilk etapta 500 milyon dolar göndermeyi, erbil ise bunun karşılığında ceyhan'daki petrolün günlük 150 bin varilini bağdat'a vermeyi kabul etmişti.
anlaşma öncesi
anlaşmazlığın perde arkasında irak anayasası'ndaki çelişkili maddeler ve bir önceki irak başbakanı nuri maliki'nin tutumu yatıyor. erbil, anayasada özerk bölgelere tanınan hakka atfen kendi petrolünü bağdat'tan bağımsız işleyip satmak istiyordu. bağdat merkezi hükümetiyse, petrolün hangi bölgede olursa olsun yalnızca somo aracılığıyla ihraç edilmesi gerektiği fikrini savunuyor.
henüz meclisten onay almayan 2007 tarihli hidrokarbon yasası ise bağdat'ın tüm petrol gelirlerinden erbil'e yüzde 17 pay vermesini öngörüyor.
bağdat yönetimi, kürtlerin merkezi hükümetten izinsiz petrol satışı yaptığı gerekçesiyle, kürt yönetimine merkezi bütçeden gönderdiği payı kesti. bu pay ağırlıklı olarak memur maaşlarının ödenmesinde kullanılıyordu.
erbil-bağdat anlaşması, gerginliği bitirme açısından tarihi bir önem taşıyor. eski başbakan nuri maliki sık sık erbil'e petrol ödeneklerini kesmiş, kuzey irak petrollerinin türkiye üzerinden satılmasını uluslararası mahkemelere taşımıştı.
kaynak: al jazeera ve aa
Yorumlar