Ortadoğu
Netanyahu'ya 'Mavi Marmara' eleştirisi
İsrail Devlet Müfettişi Lindenstrauss, 2010'daki baskında, Başbakan'ın normal karar verme süreçlerini işletmediği sonucuna vardı.
Haberin Öne Çıkanları
Sert ifadeler
9 Türk ölmüştü
İlişkiler gergin
mavi marmara gemisine israil askerleri tarafından yapılan baskına ilişkin olarak israil’de yayımlanan bir rapor, başbakan binyamin netanyahu’nun 2010 yılındaki olayı yönetme şeklini sert bir şekilde eleştirdi.
devlet müfettişi micha lindenstrauss tarafından devlet denetleme kurumu adına hazırlanan 153 sayfalık raporda, israil askerlerinin mavi marmara gemisine saldırmasıyla sonuçlanan karar alma sürecinin hatalı ve yüzeysel tartışmalarla lekelendiği belirtildi. metinde, “başbakan tarafından yönetilen ve (onun) sorumluluğunda olan karar alma sürecinde, (geminin durumunun) yönetimiyle ilgili olarak bariz eksiklikler vardı” ifadesi kullanıldı.
kurumların olaya ilişkin olarak birlikte çalışmadığına vurgu yapan raporda şu ifadeler kullanıldı: "başbakan'ın karar alma süreci, üst düzeydeki siyasi, askeri ve istihbarat görevindeki yetkililerin, türk flotillasının diğer flotillalardan farkının bilincinde olmalarına karşın, düzgün, eşgüdümlü ve belgelenmiş bir takım çalışması olmadan gerçekleşti.”
netanyahu'nun sözcüsü mark regev hazırlanan rapor hakkında yaptığı ilk açıklamada, “israil'in demokratik süreci, kusuru bağımsız olarak tespit etmek için oluşturulmuş kurumsal mekanizmaları da içerir ve devlet denetleme kurumu'na yaptığı çalışma için teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
ilişkiler gergin
israil, gazze ablukasını kırmak için mayıs 2010’da yola çıkan mavi marmara gemisine uluslararası sularda askeri operasyon düzenleyerek, dokuz türkiye vatandaşını öldürmüştü. ankara’nın resmi özür talebine olumsuz cevap veren israil’le türkiye’nin ilişkileri gerilmişti.
aylar süren görüşmeler sonuç getirmeyince, defalarca ertelenen birleşmiş milletler’in (bm) mavi marmara baskınına ilişkin raporu eylül ayında açıklanmıştı. raporun içeriğine sert tepki gösteren türkiye, israil ile diplomatik ilişkilerin ikinci katip düzeyine düşürülmesi de dahil olmak üzere bir dizi kararı hayata geçirmişti.
kaynak: al jazeera
Yorumlar