Afrika

Nijerya'da genel grev kararı

Benzin fiyatlarını düşük tutan teşviklerin kaldırılması ülkede gösterilere neden olurken, sendikalar ülke çapında greve gidiyor.

Konular: Petrol

Haberin Öne Çıkanları

Ülke çapında eylem

Gösterilere şiddet karıştı

Fiyatlar ikiye katlandı

Güvenlik güçleri, protesto gösterileri sırasında onlarca kişiyi gözaltına aldı.
Güvenlik güçleri, protesto gösterileri sırasında onlarca kişiyi gözaltına aldı. [Reuters]

Petrol üretiyor ama işleyemiyor

nijerya, afrika'nın en büyük petrol üreticisi olsa da rafine petrolü ithal ediyor. kötü yönetim ve yolsuzluklar sonucu devam eden altyapı yetersizliği nedeniyle ülkeden günde üretilen 2,2 milyon varil petrolün büyük bölümü ham halde yurtdışına ihraç ediliyor. uluslararası para fonu (imf), nijerya’ya teşvikleri kaldırması yönünde uyarılar yapıyordu.

nijerya hükümetinin, benzin üzerindeki teşvikleri kaldırma kararı sonrası, ülkedeki sendikalar 9 ocak günü başlamak üzere ulusal grev ve dev protesto gösterileri yapılması çağrısı yaptı.

ulusal işçi kongresi ve ticaret birliği kongresi tarafından yapılan ortak açıklamada, grevin ve gösterilerin, teşvikler yeniden uygulamaya konulana kadar süreceği ifade edildi.

grev, nijerya için çok önemli olan petrol üretim sektörü gibi alanlarda üretimin durmasına neden olabilir.

öte yandan, yirmi yıldır uygulanan teşvik uygulamasının yürürlükten çıkarılması karşısında, halk tepkisini ifade etmeye devam ediyor. salı günü ülkenin ticaret merkezi lagos’ta düzenlenen protesto gösterilerinde en az bir kişi öldü.  

benzin fiyatlarının söz konusu gelişme sorasında ikiye katlanması nedeniyle, şehir merkezinde yüzlerce kişi gösteri yaptı.

eylemciler, benzin istasyonlarını ve yolları kapattı, belediye otobüslerinin kontrolünü alarak, ulaşım hizmetlerinin verilmesini engelledi. kamu binalarına giren göstericiler, ayrıca sokaklarda dev ateşler yaptı.

polis birçok şehirde göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullanmak zorunda kaldı. onlarca kişi de gözaltına alındı.

görgü tanıklarının ifadelerine göre, güvenlik güçleri, kendilerine saldıran bir göstericiyi vurarak öldürdü.

ülkenin merkezinde yer alan ilorin şehrindeki benzer bir gösteri sırasında da bir kişi öldürüldü.

associated press haber ajansının yetkililerin açıklamalarına dayandırdığı haberine göre, ölen kişi, bir taksi şoförü tarafından, aralarında çıkan anlaşmazlık nedeniyle bıçaklandı. yetkililer, olayın gösterilerle akalası olmadığını ifade etti.

petrol sektörü hayati


nijerya'da petrol fiyatları ikiye katlandı. [reuters]

karar sonrasında benzinin litresi yaklaşık 65 nairadan (yaklaşık 76 kuruş) 140 nairaya (1,6 lirası) yükseldi. kararın başka malların fiyatlarında da artışa yol açabileceği de belirtiliyor.

hükümet, sekiz milyar dolarlık teşvik paketini sona erdirerek edineceği mali kaynağı, yoksulluğu azaltmaya yönelik programlara ile ülke altyapısını güçlendirmeye harcayacağını belirtiyor.

nijerya'nın yıllık 50 milyar dolar civarındaki ihracatının yüzde 95'ini petrol oluşturuyor.

ülkede hükümet, 2004 yılında da benzine zam yapmış, ülke protesto gösterileriyle sarsılmış, benzin istasyonları kapanmış, ulaşım felç olmuştu.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;