Balkanlar
Nikoliç göreve başladı
'Srebrenitza'da katliam olmadı' sözleriyle tepki çeken Sırbistan Cumhurbaşkanı'nın yemin törenine Balkanlar'dan, Karadağ lideri haricinde katılan olmadı.
Haberin Öne Çıkanları
Barış çağrısı yaptı
'Birlik' mesajı verdi
AB desteğini açıkladı

sırbistan'da mayıs ayındaki seçimleri kazanarak cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturan tomislav nikoliç'in yemin töreni pazartesi akşamı gerçekleşti. srebrenitsa'da katliam olmadığını söyleyerek balkan ülkelerinin tepkisini çeken nikoliç'in verdiği resepsiyona bölgeden karadağ devlet başkanı filip yuvanoviç haricinde katılan lider olmadı.
nikoliç ise yemin ettikten hemen sonra bölge devletlerine barış çağrısında bulundu. ''sırbistan düşmanı olmasını kaldıramaz'' diyen nikoliç, ülkesinin ab'ye üye olmasına yönelik daha önce başlatılan çalışmaları devam ettireceğini, barış ve iş birliği politikaları izleyeceğini söyledi.
yeni cumhurbaşkanı, sırbistan'ın ab'ye üye olma yolunun istikrar ve ekonomik gelişimden geçtiğini ifade ederek, ''doğu'dan batı'ya herkesle iş birliği yapmaya hazırız'' dedi.
geçmişteki bazı olayların farklı şekillerde yorumlanmasının, bölgedeki ortak geleceği etkilemesine izin vermeyeceğini vurgulayan nikoliç, bütün anlaşmazlık ve sorunların diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğine işaret etti.
ab komisyonu üyesi stefan füle de yaptığı konuşmada sırbistan'ın ab üyeliği için her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi.
ab'nin sırbistan'ın en büyük müttefiki olacağını ve sırbistan yönetimi ve halkıyla birlikte omuz omuza duracaklarını dile getiren füle, eski cumhurbaşkanı boris tadiç zamanında başlatılan iş birliğinin, bu ülkenin yeni yönetimiyle de devam edeceğinden emin olduğunu sözlerine ekledi.
türkiye adına dışişleri bakan yardımcısı naci koru'nun katıldığı resepsiyona, bosna hersek, hırvatistan, slovenya, makedonya liderlerinin yanı sıra sırbistan'daki boşnak parti lider liderlerinden de katılım olmadı.
Yorumlar