İran: Batı'nın korktuğu güç

'Nükleer anlaşma mümkün'

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, nükleer görüşmelerin son derece zorlu geçmesine rağmen taraflar arasında bir nihai anlaşmaya varılmasının mümkün olduğunu söyledi.

Konular: İran, Ortadoğu
Tahran nükleer görüşmeler kapsamında nihai anlaşmanın taslağı üzerinde çalışılıp bir an önce net bir sonucun ortaya konulmasını istiyor. [Reuters]

zarif twitter mesajında, bazı yanılsamaların ortadan kalkması durumunda anlaşmanın mümkün olacağını ve bu önemli fırsatın kaçmaması gerektiğini belirtti.

zarif’in açıklamaları, cuma günü viyana’da yapılan ve herhangi bir ciddi ilerlemenin sağlanamadığı müzakerelerin ardından geldi.

iran yönetimi p5+1 ülkeleriyle devam eden nükleer müzakerelerin iyi bir atmosferde sürdüğünü ancak yavaş ve zor bir şekilde ilerlediğini açıkladı, abd ise ilerleme olmadığı görüşünde.

iran'ın nükleer başmüzakerecisi abbas arakçi, müzakerelerde tarafların iyi niyetle hareket ettiğini ancak sürecin daha da hızlanmasını umduklarını ifade etti.

reuters haber ajansına konuşan abd’li bir yetkili de sürecin yavaş ilerlemesinden şikayet ederek, “hâlâ daha iran’ın alması gereken bazı zorlu kararlar var. zaman kısalıyor ve beklenen ilerleme sağlanamıyor” ifadelerini kullandı.

DOSYA: İRAN - BATI'NIN KORKTUĞU GÜÇ

nihai anlaşma ısrarı

tahran nükleer görüşmeler kapsamında nihai anlaşmanın taslağı üzerinde çalışılıp bir an önce net bir sonucun ortaya konulmasını istiyor.

israil yönetimi ise, iran’ın nükleer silaha sahip olmayı hedeflediğini iddia ederek söz konusu müzakerelere karşı çıkıyor.

iran, batı'nın kuşkuyla baktığı nükleer programının tamamen barışçıl olduğunu savunuyor.

p5+1 ülkeleri olarak bilinen abd, fransa, almanya, ingiltere, çin ve rusya ile iran arasında kasım ayında imzalanan geçici anlaşma iran'ın ileride nükleer silah yapmamayı taahhüt etmesi karşılığında batı ve bm'nin yaptırımlarının hafifletilmesini öngörüyor.

bu anlaşmanın ardından iran ve uluslararası atom enerjisi kurumu (uaek) arasında bir anlaşma yapıldı.

bu anlaşmayla tahran'ın nükleer programıyla ilgili iddiaların açıklığa kavuşturulması için adım adım ilerlenecek bir yol haritası belirlendi.

toplam yedi adımdan oluşan takvimin ilk aşaması 15 mayıs'ta hayata geçirilecek ve iran patlatma kablolarıyla ilgili bilgileri uaek ile paylaşacak.

kaynak: al jazeera ve reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;