İran: Batı'nın korktuğu güç
Nükleer müzakereler kritik virajda
İran ile P5+1 ülkeleri arasındaki nükleer müzakereler nihai anlaşmanın sağlanması için son tarih olan 24 Kasım öncesinde son kez gerçekleşiyor.

avusturya’nın başkenti viyana’da bugün başlayan nükleer müzakereler, iran dışişleri bakanı cevad zarif, abd dışişleri bakanı john kerry ve ab dış politika yüksek temsilcisi catherine ashton’un da katılımıyla gerçekleşiyor.
zarif ve kerry geçtiğimiz hafta umman’ın başkenti maskat’ta görüşmüş ancak bu görüşmeden nihai anlaşmanın sağlanmasına yönelik bir ilerleme çıkmamıştı.
iran ile 5+1 ülkeleri arasında isviçre'nin cenevre kentinde 24 kasım 2013 tarihinde yapılan müzakerelerde geçici anlaşmaya varılmış ve bu anlaşma uyarınca taraflar arasında 20 temmuz'a kadar kapsamlı bir anlaşmaya ulaşılması öngörülmüştü. ancak farklılıkların giderilememesi nedeniyle müzakerelerin son tarihi, 6 aylık ek süre belirlenerek 24 kasım'a kadar uzatılmıştı.
abd başkanı barack obama da geçtiğimiz hafta, iran ile p5+1 ülkeleri arasında yürütülen nükleer müzakerelerde 24 kasım’a kadar anlaşma sağlanamayabileceğini belirtti, taraflar arasında "büyük bir uçurum" olduğunu söylemişti.
iran’ı hedef alan abd öncülüğündeki ekonomik yaptırımların tahran yönetimini müzakere masasına oturmaya yönelttiğini belirten obama, öncelikli hedeflerinin iran’ın nükleer silah elde etmesini önlemek olduğunu yineledi.
anlaşma zor, yeni tarih çıkabilir
bugünkü nükleer müzakerelerden de nihai anlaşmaya yönelik bir anlaşma çıkması beklenmiyor.
24 kasım itibariyle yeni bir tarih ve takvim belirlenmesi ya da müzakerelerin tamamen çökmesi ihtimalleri öne çıkıyor.
ancak son dönemde abd’nin irak ve suriye meselesinde iran ile yakınlaşmaya başladığına dair sinyaller müzakerelerin tamamen çökme ihtimalini zayıflatıyor.
obama’nın bir süre önce iran lideri ayetullah hamaney’e bir mektup yazarak işid ile mücadelede destek istediği ortaya çıkmıştı.
işid ile mücadelede izlenecek yol, abd’nin iran’a karşı nükleer müzakerelerle ilgili tavrında da belirleyici rol oynayacak.
tahran yönetimi daha önce birçok kez işid’e karşı mücadelede işbirliği yapmak için, nükleer programıyla ilgili yaptırımların tamamen kaldırılması ve nihai bir anlaşmaya varma şartını öne sürmüştü.
israil yönetimi de müzakerelerin çökmesi ve yeni bir tarih belirlenmemesi için bastırıyor.
kaynak: al jazeera
Yorumlar