Türkiye

Öcalan'ın evine BDP'liler girdi

PKK liderinin doğum günü kutlaması için yalnızca milletvekillerinin Ömerli Köyü'ne gidişine izin verildi. Kalabalık grup ise polis tarafından Suruç'tan çevrildi.

Haberin Öne Çıkanları

Polis izin vermedi

Sekiz yıldır kutlanıyor

Olaylar çıkmıştı

Halfeti İlçesi'ne bağlı Ömerli Köyü'ne gitmeyi hedefleyen kalabalığın önü kesildi. [Mahmut Bozarslan AJT]
türkiye içişleri bakanlığı'nın yasak ilanının ardından, pkk lideri abdullah öcalan’ın doğum gününü kutlamak isteyenlerle polis ve jandarmalar şanlıurfa'da karşı karşıya geldi.
 
aralarında bdp milletvekillerinin de bulunduğu grup, son sekiz senedir her yıl 4 nisan tarihinde yapılan kutlamalara katılmak üzere, halfeti ilçesi'ne bağlı ömerli köyü'ne doğru otobüs ve özel araçlarıyla yola çıktı. ancak suruç ilçesi'nde önlem alan güvenlik güçleri, hiçbir aracın halfeti'ye doğru gitmesine izin vermedi.
 
neredeyse tam kadro suruç'a gelen bdp'li milletvekilleri, polisle uzun pazarlıkların ardından ömerli köyü'ne doğru yola çıktı. milletvekkilleriyle birlikte gazeteciler de köye gitti.
 
öcalan'ın doğduğu evi ziyaret eden bdp'li vekiller, ardından diyarbakır'a döndü. köye giden basın mensupları, eve alınmadı.
 
ömerli'ye gitmelerine izin verilmeyen kalabalık grup ise, suruç ilçesi'nden geri döndü.
 
güneydoğu'nun merkezi diyarbakır ise sakin bir gün geçirdi. çevre illerde de küçük çaplı yürüyüşler ve kepenk kapatma eylemleri gerçekleşti. şırnak'ta ise polisle göstericiler arasında kovalamaca yaşandı.

pazartesi de izin verilmemişti
 
pazartesi günü de şanlıurfa'daki kontrol noktalarında gerilim yaşanmış, bdp milletvekilleri aysel tuğluk, nursel aydoğan ve özdal uçar gibi isimler polis tarafından geri çevrilmişti. bdp'liler, milletvekili aysel tuğluk'un polisin müdahalesi sonucu fenalık geçirdiğini söylemişti.
 
içişleri bakanlığı, 31 mart-8 nisan tarihleri arasında şanlıurfa'da her türlü toplantı, gösteri ve yürüyüşü aldığı kararla yasaklamıştı.

nüfus kayıtlarında 14 nisan doğumlu gözükmesine rağmen taraftarları, 2004 yılından bu yana her yıl 4 nisan tarihinde pkk lideri abdullah öcalan’ın 'doğum gününü' kutluyor.
 
doğum günü kutlamalarında geçmiş yıllarda olaylar çıkmış, 2009 yılında iki kişi hayatını kaybetmişti. son iki yılda izin verilen kutlamalarda ömerli köyü'ne giden binlerce kişi, öcalan'ın doğduğu evden hatıra olarak toprak ve fidan almıştı.
 
abdullah öcalan kimdir?
 
abdullah öcalan 1948 yılında şanlıurfa'nın halfeti ilçesinde dünyaya geldi. lise eğitimini ankara'da tamamlayan, öcalan hukuk okumak üzere istanbul'a geldi. istanbul üniversitesi'ndeki ilk yılının ardından, ankara üniversitesi'nde siyaset bilimi bölümüne geçiş yaptı.
 
siyasi faaliyetlere üniversite yıllarında aktif olarak katılan öcalan, türk halk kurtuluş ordusu (thko) ve dev-genç gibi örgütlere yakındı.  öcalan, kürt hareketinin merkezini ankara'dan güneydoğu'ya kaydırdı.
 
7 kasım 1978 tarihinde pkk'yı kuran öcalan, kısa bir süre sonra suriye'ye geçti ve örgütü buradan yönetmeye başladı.
 
türkiye tarafından düzenlenen bir operasyonla kenya'da yakalanan öcalan, imralı cezaevi'nde yargılandı ve idam cezasına çarptırıldı. idam cezası yargıtay tarafından 25 kasım 1999 tarihinde onandı.
 
abdullah öcalan, 1999 yılında yakalandıktan sonra verdiği ifadesinde, örgütün silahlı faaliyetlerini 1984 öncesi ve sonrası olarak ikiye ayıracaktı.
 
öcalan ifadesinde, ‘hilvan-siverek dönemi’ olarak tanımladığı birinci dönemde mücadelenin, ağalara ve şeyhlere, yani mahalli otoriteye karşı sürdürüldüğünü; şemdinli ve eruh baskınlarından sonra başlayan ikinci dönemde ise gerilla taktiği tarzındaki silahlı eylemlerle örgütün doğrudan devlete yöneldiğini anlattı.

kaynak: al jazeera ve ajanslar
 
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;