Kürt sorunu
'Öcalan'ın yol haritası izleniyor'
AKP'nin Kürt sorununa çözüm biçimini eleştiren CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, sürecin PKK'nın belirlediği çerçeve ve koşullara göre yürütüldüğünü öne sürdü.
Haberin Öne Çıkanları
'AKP süreci anlatmıyor'
'Irak bölünebilir'
19 yasa teklifi verildi

chp’nin genel başkanı kemal kılıçdaroğlu, akp’yi kürt sorununun çözümüne yönelik yürüttüğü sürecin içeriğini açıklamamakla eleştirdi.
akp'nin toplumun çıkarlarını gözetmediğini ve başbakan recep tayyip erdoğan'ın kendi siyasi istikbalini düşündüğünü söyleyen chp lideri, sürecin tamamen pkk lideri abdullah öcalan’a teslim edildiğini ve hukuk devleti ilkeleri dışında yürütüldüğünü savundu.
kılıçdaroğlu, "çözüm arayışı, pkk'nın belirlediği çerçeve ve koşullara göre değil, hükümetin de içinde yer alacağı bir yöntemle oluşturulacak geniş ve kapsayıcı toplumsal bir mutabakat doğrultusunda yürütülmelidir" dedi.
"silahların susması elbette olumlu ve gereklidir. ancak bu yeterli değildir” diyen kılıçdaroğlu, pkk’nın türkiye cumhuriyeti'ne karşı her türlü ‘terör’ ve şiddet eylemlerinden vazgeçtiğini ve silahlarını yetkili kurumlara teslim edeceklerini kesin bir dille alenen ilan etmesi gerektiği söyledi.
gazetelerin genel yayın yönetmenleriyle istanbul’da bir araya gelen kılıçdaroğlu, chp’ye yönelik ‘sürece destek olmuyor’ eleştirilerine de cevap verdi.
kılıçdaroğlu, icra organının tek taraflı ve yanlış uygulamalarına tbmm'yi ortak etmemek için akp'nin önerdiği çözüm sürecini değerlendirme komisyonu'na üye vermediklerini belirtti
çözüm sürecinde kamuoyu ile iletişimi kurmak için oluşturulan ‘akil insanlar’ heyetinin ise ak parti hükümetinin talimatları doğrultusunda hareket ettiğini savunan kılıçdaroğlu, chp'nin önerdiği akil insanların meclis dışında fakat meclis'teki toplumsal mutabakat komisyonuna bağlı olarak çalışacağını söyledi.
irak endişesi
kuzey irak ile ilgili kaygılarını da dile getiren kılıçdaroğlu, sınır dışına çıkan pkk’nın rejim güçlerine karşı savaşabileceğini hatırlattı.
irak’ın bütünlüğünün göz ardı edildiğini söyleyen kılıçdaroğlu akp’nin merkezi hükümet yerine kürt yönetimi ile işbirliği yapmasını irak’ın bölünmesine yol açabileceğini belirtti.
kılıçdaroğlu, “gelişmeler orta vadede ortadoğu’da yeni savaşların habercisidir” dedi.
chp'nin bildirgesi
kılıçdaroğlu, toplantıda partisinin kürt sorununa bakışını anlatan ‘demokrasi, hukuk ve toplumsal barış için chp'nin önerileri ve öncelikleri’ başlıklı bildirgeyi de kamuoyuna açıkladı.
kılıçdaroğlu, "kürt sorunu eksik demokrasi, hak ihlalleri ve eşitsizlikten beslenen bir sorundur. öncelikli görev, bu zemini ortadan kaldırmak, bireysel hak ve eşiklik ile özgürlüklerin önünü açarak vatandaşlarımızın huzur, refah ve mutluluklarını sağlamaktır" dedi.
yasa teklifleri verildi
kılıçdaroğlu, partisinin 19 maddeden oluşan çözüm önerileri ile ilgili yasa teklifleri verdiğini ve bunların ele alınması için her hafta tbmm'de girişimde bulunacaklarını söyledi.
chp'nin 'öneriler ve öncelikler’ bildirgesinin son bölümünü oluşturan maddeler şöyle:
1. yüzde 10 seçim barajını kaldıralım.
2. milletin vekillerini liderler değil, millet seçsin.
3. düşünceyi ifade ve inanç özgürlüğünü güvence altına alalım.
4. toplantı, gösteri ve örgütlenme özgürlüğü bir haktır, güçlendirelim.
5. din ve vicdan özgürlüğü tartışılamaz. inançlar arası farklılık gözetilemez. bunu gerçekleştirelim.
6. demokrasi ve insan haklarının önündeki engelleri temizleyelim.
7. basın hürdür sansür edilemez. iletişim özgürlüğü esastır. bunu sağlayalım.
8. tutuklu siyasetçi, bilim adamı, gazeteci ve öğrenci ayıbına son verelim.
9. özel yetkili mahkemelerini kaldıralım.
10. özel yetkili mahkemelerin 2005 yılından bu yana verdikleri kararlar için yeniden yargılama yolunu açalım.
11. milletin iradesi hapsedilemez. meclis, milletvekillerinin tutukluluğuna son verecek yolu açmalıdır.
12. faili meçhuller, yargısız infazlar cezasız bırakılamaz. zaman aşımı engellenmelidir
13. gizli tanık ve yasadışı dinlemelerle yargılama olmaz, adalet dağıtılmaz. türkiye bu yanlıştan kurtulmalıdır.
14. uludere’nin hesabı verilmelidir.
15. diyarbakır’a cezaevi değil, diyarbakır cezaevi demokrasi müzesi yapılmalıdır.
16. mayınlı araziler temizlenip, topraksız köylüye verilmelidir.
17. nevruz resmi bayram ilan edilmelidir.
18. üretim ve yaratıcılık eşitlikçi ve demokratik bir anlayışla desteklenmelidir.
19. toplumsal yaşamın bütün alanlarında tüm yurttaşlara fırsat ve olanak eşitliği sağlanmalıdır.
mit görüşmeleri ile başlayan süreç
kürt sorunu'nun çözümü amacıyla milli istihbarat teşkilatı (mit) üzerinden imralı adası'nda hapis yatan pkk lideri abdullah öcalan'la başlatılan görüşmelerin içeriğini ilk kez 31 aralık 2012'de başbakan erdoğan'ın siyasi başdanışmanı yalçın akdoğan kamuoyuna açıklanmıştı.
öcalan, diyarbakır'da 21 mart’taki nevruz kutlamaları sırasında okunan mesajı ile pkk’ya sınır dışına çekilme çağrısı yapmıştı.
pkk’nin kandil’deki silahlı güçlerini yöneten murat karayılan daha sonra 8 mayıs'tan itibaren silahlı güçlerini türkiye’den çekeceklerini duyurmuştu.
kaynak: ajanslar
Yorumlar