Ergenekon davası

Oktay 26 yılla yargılanacak

Ergenekon soruşturmasına müdahale etmekle suçlanan eski Adalet Bakanı Oktay ve diğer şüpheliler, 21 Mart'ta hakim önüne çıkacak.

Konular: Türkiye

Haberin Öne Çıkanları

İddianame 251 sayfa

Dinleme kayıtları var

Baykal'ı aramıştı

Ankara'da 1 Haziran 2010 tarihinde gözaltına alınan Oktay, rahatsızlanarak hastaneye kaldırılmıştı. [AA]

istanbul 15. ağır ceza mahkemesi, ''ergenekon soruşturmasını etkilemeye teşebbüs ettikleri'' ileri sürülen ve aralarında eski adalet bakanı seyfi oktay'ın da bulunduğu 11 şüpheli hakkında hazırlanan 251 sayfalık iddianameyi kabul etti.

seyfi oktay'ın bir numarada yer aldığı iddianamede, diğer şüpheliler ise avukatlar tülay bekar, ali hamdi emre, mehmet cengiz ve kudbettin kaya, emekli albay canfer balçık, sefa altıoğlu, dokuzuncu cumhurbaşkanı  süleyman demirel'in yeğeni nihan atasagun, türkiye atletizm federasyonu asbaşkanı hüseyin yıldırım, ergenekon sanığı prof. mehmet haberal'ın oğulları ali haberal ve bülent haberal.

savcılık, silahlı örgüte üye olmak, hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek, yargı görevini yapanı etkilemeye teşebbüs etmek ve adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs etmek gibi suçlardan oktay'ın 10 yıl 9 ay ila 26,5 yıl arasında hapis cezasına çarptırılmasını istedi. diğer şüpheliler için de 10 ila 22'şer yıl arasında hapis cezaları talep edildi.

ilk duruşması 21 mart tarihinde görülecek davanın iddianamesi, istanbul cumhuriyet savcısı cihan kansız tarafından hazırlanmıştı. eski adalet bakanı seyfi oktay, 2007 yılından bu yana süren ergenekon soruşturmasında 1 haziran 2010 tarihinde gözaltına alınmıştı. gözaltına alındıktan sonra yüksek tansiyon teşhisiyle hastaneye kaldırılan ve anjiyo yapılan oktay'ın ifadesi talimatla alınmıştı.

iddianamede seyfi oktay ve beraberindekiler, ergenekon örgütünün yargıyla iletişimini sağlamakla suçlanıyor. oktay ve ekibinin ankara ve istanbul'da görev yapan yüksek yargı mensubu birinci sınıf hakim ve savcıları etkileyerek kendi lehlerine karar çıkartmaya çalıştığı belirtilen iddianamede, özellikle istanbul 13. ağır ceza mahkemesi'nin kıskaca alındığı vurgulandı.

seyfi oktay, telefon dinleme kayıtlarına göre hakimler ve savcılar yüksek kurulu (hsyk) başkanvekili kadir özbek'i arayarak yargıtay seçimlerine müdahalede bulunuyordu. oktay'ın eski chp lideri deniz baykal ve chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu ile yaptıkları konuşmalar da kayıtlar arasında yer aldı.

birçok davada devreye giren oktay'ın, hakimler, cumhuriyet savcıları ve adliye personelinin atamalarında arabuluculuk yapması da teknik takibe takılmıştı.

polisin çektiği fotoğraflar

oktay'ın ergenekon davasına bakan istanbul 13. ağır ceza mahkemesi başkanı köksal şengün'le bakırköy’deki atatürk deniz köşkü’nde 16 eylül 2009’da buluştuğu görüntülenmiş, ikilinin birlikte uludağ restorant’a yürüdüğü, mekanın teras katında bir masaya oturarak yaklaşık iki buçuk saat sohbet ettiği tespit edilmişti.

seyfi oktay'ın bir başka görüntülendiği tarih ise 14 ekim 2010. ankara’daki tike restorant’ta hsyk başkanvekili kadir özbek ve eski istanbul 10. ağır ceza mahkemesi başkanı zafer başkurt’la saat 19.00 sularında sohbet eden oktay'ı, aynı mekanın üst katında avukatlar kudbettin kaya ile ali hadi emre beklemişti.

iddianamede, aynı zamanda işçi partisi genel başkan yardımcısı avukat mehmet cengiz'in ergenekon davasından tutuklu bulunan doğu perinçek'in talimatları doğrultusunda tülay bekar'la irtibata geçtiği yer aldı. irtibatın nedeni olarak ise bekar'ın istanbul 13. ağır ceza mahkemesi başkanı köksal şengün'le ilişkileri gösterildi.

'işçi partililer cezaevinden çıkacak'
 
oktay ve ekibinin sistemli bir köksal şengün'ü yönlendirmeye çalıştığı vurgulanan iddianamade, mehmet cengiz'in 25 ekim 2009 tarihinde yaptığı bir telefon görüşmesinde karşısındaki kişiye, "heyet muhalefet ediyor, başkan bizden yana muhalefet ediyor, yani olumlu anlamda bakalım ne olacak, fena değil yani durum. evet kasım'da herhalde ikisi çıkar öyle tahmin ediyorum, şeyle nusret'le, hikmet (ergenekon davasından tutuklu işçi partisi yöneticileri nusret senem ve hikmet çiçek), başkan da (doğu perinçek) buna eklenir mi eklenmez mi, eklenmezse ne kadar daha yatar onu bilemiyorum tabii ama yani ikisinin ucu göründü" dediğine yer verildi.
 
ekibin köksal şengün'ü mahkeme başkanlığından çekilerek kamuoyu oluşturmak için açıklama yapmaya zorladıkları, seyfi oktay'ın dönemin hsyk başkanvekili kadir özbek'le şengün'ü görüştürdüğü de iddianamede anlatıldı.
 
soruşturma geçiren dönemin istanbul 10. ağır ceza mahkemesi başkanı zafer başkurt ve istanbul 14. ağır ceza mahkemesi başkanı erkan canak'ın hsyk başkanvekili özbek'le görüşmelerini avukat kudbettin kaya'nın sağladığı, kaya'nın hakimleri kendi arabasıyla ankara'ya götürdüğü de iddianamede yer aldı.
 
avukat kaya'nın uyuşuturcu ticaretinden tutuklanan mahmut çelik'in tahliye edilmesi için erkan canak'ı tehdit ettiği ve baskı yaptığı iddianameye girdi.

baykal'ı arayıp bilgi vermişti

anayasa mahkemesi üyesi fulya kantarcıoğlu ile seyfi oktay arasında 5 mayıs 2010 tarihinde gerçekleşen telefon görüşmesinde, oktay anayasa paketinin iptalini görüşecek yüksek mahkeme hakkında bilgi istemişti. kantarcıoğlu'ndan yedi oy gerektiği mesajını alan oktay, dönemin chp lideri deniz baykal'ı arayarak "efendim şimdi ben ne kadar yanılmışım 149’un ilk fıkrası öyle, hem parti kapatma için hem de anayasa değişikliği için üçte iki gelmiş. eskiden böyle değildi bu" sözleriyle bilgi vermişti.

ekibindeki isimleri saymıştı
 
avukat ali hadi emre yaptığı telefon görüşmesinde ise oktay, bazı hakim ve savcıları kendi ekibi olarak saymıştı. oktay, "bir kere şeyin metin'in hanımı var.. metin şentürk var ya... o benim ekiptendir... şebnem var şeyde... yine benim kadrodan... muğla var, mustafa ismet yörük var... muğla başkanıdır... bizim ankara başsavcımız var... bunlar benim için çok güzel" demişti.
 
madımak yangınında adalet bakanı'ydı
 
ankara üniversitesi hukuk fakültesi mezunu seyfi oktay, 1990'lı yıllarda sosyal demokrat ve halkçı parti'den (shp) üç dönem milletvekilliği yaptı. süleyman demirel’in başbakanlığındaki 49 ve tansu çiller’in başbakanlığındaki 50'inci hükümet dönemlerinde adalet bakanı'ydı. 35 kişinin madımak oteli’nde yakılarak öldürüldüğü olay, oktay'ın adalet bakanlığı döneminde gerçekleşmişti.
 
seyfi oktay'ın adı balyoz harekat planı'nda da darbeden sonra kurulacak kabinede adalet bakanlığı için tavsiye ediliyordu.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;