Bahreyn'de isyan
Ölenlerin ailelerine tazminat
Bahreyn yönetimi, geçtiğimiz yıldan bu yana gösterilerde hayatını kaybeden 17 kişinin birer yakınına 153 bin dolar ödeme kararı aldı.
Haberin Öne Çıkanları
'35 kişi öldü'
Komisyon bastırıyor
Şiilerin isyanı

bahreyn yönetimi, ülkede geçen yılki gösterilerde ölen 17 kişinin ailelerine toplam 2 milyon 600 bin dolar tazminat ödeneceğini açıkladı.
adalet bakanlığı yetkilisi, bağımsız soruşturma komisyonu’nun tavsiyelerini hayata geçirmek amacıyla ailelere tazminat ödemelerinin başladığını belirterek, kişi başı tazminat miktarının 153 bin dolar olduğunu açıkladı. yetkili, tazminatları kimlerin tahsil edeceği konusunda ise ayrıntı vermedi.
uluslararası hukuk uzmanlarından oluşan komisyon kasım ayında, tunus ve mısır'daki ayaklanmaları sonrası şubat 2011’de başlayan olaylarda 35 kişinin öldürüldüğünü belirtmişti. ancak bahreyn yönetimi olaylarda hayatını kaybedenlerden sadece 17'sinin sorumluluğunu üstleniyor. bu kişiler arasında beş güvenlik görevlisi ve yedi yabancı bulunuyor.
soruşturma raporunda, beş göstericinin de işkence sonucu öldüğü belirtilmişti.
olaylar sürüyor
bahreyn yönetimi, geçtiğimiz yıldan bu yana yaşanan olaylar sonrasında, komisyonun polis, yargı, medya ve eğitimde reformlara gidilmesi tavsiyelerini uygulaması için baskılara maruz kaldı. ancak şii çoğunluğun başını çektiği muhalif grupların demokratik reform ve kendilerine yönelik ayrımcılığa son verilmesi talebiyle protestolar düzenlemesiyle birlikte ülke hala gösterilere sahne oluyor.
sünni el halife ailesinin yönettiği hükümet, bahreyn parlamentosu'na, bakanların sorgulanması ve bütçenin tartışılması için gerekli yetkiyi vermiş ancak muhalefetin, parlamentoya tüm yasama yetkilerinin verilmesini ve hükümeti belirleme şansı verilmesi taleplerini reddetmişti.
bahreyn’de, muhalif ulusal vifak cemiyeti, ülkede geçtiğimiz yıl haziran ayında sıkıyönetim yasalarının kaldırılmasından bu yana 35 kişinin öldürüldüğünü ve hayatını kaybedenlerin toplam sayının 81’e yükseldiğini açıklamıştı.
hükümet yetkilileri ise bu rakamları yalanlıyor ve çoğunun önceki sağlık sorunları neticesinde, bazılarının ise gözaltında yaşamını yitirdiğini söylüyor.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar