Ortadoğu
'Ordunun gözü Türkiye’de'
Arap basınında Ankara'nın Şam'a tavrıyla ilgili farklı yorumlar yapılırken, gazeteci Tarık El Humayid 'tampon bölge' halinde ordunun harekete geçebileceğini yazdı.
Haberin Öne Çıkanları
'Tampon bölge tehlikeli'
'Türkiye Suriye'ye girebilir'
'İran ve Suriye risk altında'

mısır’ın başkenti kahire’de geçtiğimiz cumartesi düzenlediği toplanan arap birliği dışişleri bakanlarının, suriye’ye karşı aldığı bir dizi yaptırım kararı almalarının yankıları sürüyor. arap basınında, türkiye sınırında tampon bölgesi kurulması halinde ordunun harekete geçebileceği yorumları yapıldı.
londra kaynaklı eş şarkulevsat gazetesi genel yayın yönetmeni tarık el humeyid, konuyla ilgili yazdığı ‘suriye ordusu bunu yapar mı?’ başlıklı makalesinde suriye ordusunun illa klasik darbe yapmasının gerekmediğini, zeynel abidin bin ali’yi ülkesinden kovan tunus ve hüsnü mübarek’in yanında durmayan mısır ordularının yolunu izleyebileceğini belirterek birkaç seçenek sundu:
“ortada farklı yollar mevcut. trablus’u koruyan komutanın yaptığı da bu yollardan biri. bu komutan, libyalı devrimciler geldiği sırada şehrin kapılarını açmıştı. ortada daha haince bir yol da var. saddam hüseyin’in bazı adamlarının işgalden önce amerikalılarla yaptığı işbirliği mesela.”
suriye ordusunun darbe yapması olasılığına şüpheyle yaklaşıldığını belirten yazar, türklerin suriye sınırında tampon bölge kurmaya başlaması halinde suriye ordusunun harekete geçme ihtimalinin artacağını iddia ediyor. yazar kaynak belirtmeden suriye muhalefeti ile türkler arasında tampon bölgenin derinliği konusunda bir anlaşmazlık yaşandığına dikkat çekerek türklerin derinliğin 5 km, suriye muhalefetinin ise 30 km olması üzerinde ısrar ettiğini kaydediyor.
'türkiye suriye'ye girecek'
yine londra kaynaklı bir diğer arap gazetesi el kuds el arabi’nin genel yayın yönetmeni abdulbari atwan da konuyla ilgili makalesinde israil’in iran’ı vuracağını, nato üyesi türkiye’nin de arapların desteğiyle suriye’ye gireceğini iddia etti.
atwan, arap birliğinin suriye için aldığı son yaptırım kararlarının 20 yıl önce arap liderlerin irak’a karşı sergiledikleri tutumun aynısı olduğunu belirterek ‘beşar esad da irak’ın devrik lideri saddam hüseyin ve rejimiyle aynı sonu mu paylaşacak?’ sorusunu yöneltti.
suriye’ye yönelik askeri müdahalenin şekli hakkında kehanette bulunmanın zorluğuna dikkat çeken yazar, türkiye ve ürdün sınırlarında tampon bölge kurulmasının krizin uluslararası boyut kazanması çerçevesinde ilk etap olabileceğini belirterek şu ifadelere yer veriyor:
“savaşın iki temel hedefi, direniş veya ‘eski ortadoğu’ sisteminde kalan iki rejimi, yani suriye ve iran rejimlerini değiştirmek. peki ilk darbe nerede olacak? iran’ı mı vuracak, yoksa suriye’yi mi? yoksa her ikisini aynı anda mı vuracak? yani israil iran’a, nato üyesi türkiye de arap desteğiyle suriye’ye mi saldıracak?
muhaliflerle görüşmeler hız kazandı
öte yandan ingiliz daily telegraph gazetesi ise iranlı yetkililerin suriyeli yetkililerle görüşmeler yaptığını yazdı.
iran’ın yabancı müdahaleye şiddetle karşı çıkan suriye demokratik değişim ulusal koordinasyonu kurumu’ndan heysem mena ile görüştüğünü belirten gazete, görüşmeyi ‘esad rejiminin artan yalnızlığının dramatik göstergesi’ olarak değerlendirdi ve iranlı yetkililerin bir ay önce koordinasyon kurumu ile bağlantı kanalları açtığını ifade etti.
kaynak: al jazeera ve gazeteler
Yorumlar