Orta Afrika'da anayasa askıya alındı | Al Jazeera Turk - Ortadoğu, Kafkasya, Balkanlar, Türkiye ve çevresindeki bölgeden son dakika haberleri ve analizler

Afrika

Orta Afrika'da anayasa askıya alındı

Başkentin işgalinden sonra, kendisini devlet başkanı ilan eden isyancıların lideri Michel Djotodia, meclisi ve hükümeti de feshetti.

Haberin Öne Çıkanları

Bozize sığınma istedi

BM kınadı

Darbeyle gelmişti

Djotodia, ''Bu geçiş süreci, bizi özgür, güvenilir ve şeffaf seçimlere götürecek'' dedi. [AFP]

orta afrika cumhuriyeti'nin başkenti bangui'yi işgal eden isyancıların lideri michel djotodia, ''27 kasım 2004 anayasasının askıya alınmasının, meclisin ve hükümetin feshedilmesinin gerekli olduğunu düşünüyorum” dedi.

kendisini ülkenin fiili devlet başkanı ilan eden djotodia, ''bu geçiş süreci, bizi özgür, güvenilir ve şeffaf seçimlere götürecek'' diye konuştu.

ülkede yönetime karşı savaşan isyancıların oluşturduğu seleka koalisyonu, pazar günü bangui'ye girerek cumhurbaşkanlığı sarayını ele geçirmiti. devlet başkanı françois bozize ise ülkeden kaçmıştı.

djotodia da kendisini devlet başkanı ilan etmiş, ancak ocak ayında imzalanan barış anlaşması gereğince kurulan birlik hükümetinin ise görevine devam edeceğini duyurmuştu.

kamerun devlet başkanlığı'nın devlet radyosuna yaptığı açıklamada, bozize'nin bu ülkeye sığınma talebinde bulunduğu belirtildi.

daha önce bozize'nin ailesinin demokratik kongo cumhuriyeti'ne sığınma talebinde bulunduğu duyurulmuştu.

'13 güney afrika askeri öldü'

bangui ve çevresi başta olmak üzere orta afrika cumhuriyeti’nde çatışmalar cumartesi gününden itibaren şiddetini artırarak devam ediyor.

güney afrika devlet başkanı jacob zuma, pazartesi günü yaptığı açıklamada 13 güney afrika askerinin seleka isyancıları ile bangui’nin dış mahallelerinde girdikleri çatışmalarda hayatını kaybettiğini söylemişti.

güney afrika ocak ayında ordu birliklerine isyancı gruplar ile mücadelede destek olması adına orta afrika cumhuriyet’ine 200 askerden oluşan birlik göndermişti.

fransa'nın da ülkedeki 250 askerine ek olarak bangui’deki uluslararası havalimanının korunması için 150 askerden oluşan bir birliği daha bölgeye gönderdiği belirtildi

al jazeera’nin nairobi muhabiri nazenin moşiri, başkentte sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini ve salak isyancılarının bir otelde buluştuğunu söyledi.
 
bm genel sekreteri'nden kınama
 
bm genel sekreteri ban ki-moon, yaptığı yazılı açıklamada ülkede insan haklarının ciddi şekilde ihlal edildiğine dair derin endişe duyduğunu belirtti.

suç işleyenlerin bunun hesap vereceğini belirten ban, kuşatmayı kınayarak ‘anayasal düzenin süratle yeniden inşa edilmesi’ çağrısında bulundu.
 
darbeyle göreve gelmişti
 
2003'te bir darbeyle göreve gelen bozize’nin, 2016'ya kadar iktidarda kalması bekleniyordu.
 
seleka ise daha önce birbirleriyle çatışma haline olan dört ayrılıkçı silahlı grup tarafından oluşturulmuştu. gruplar, 2007'de  bozize ile anlaşmış ve silah bırakarak orduya dahil olmayı kabul etmişlerdi. ancak isyancılar bozize'nin sözünü tutmadığını belirterek 10 aralık'ta yeniden silahlı faaliyete başlamıştı.
 
isyancılar anlaşmada geçen 'siyasi tutukluların salıverilmesi ve silah bırakan isyancılara para desteği sağlanması' şartlarının da yerine getirilmediğini savunuyordu.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;