Yemen

Ortak kaygı Yemen

Pakistan ve Türkiye Yemen'deki çatışmalar nedeniyle Suudi Arabistan'ın toprak bütünlüğünü korumak için ortak tavır belirledi. İki ülke barışçıl yollardan çözüm için taraflara çağrı yapacak.

Konular: Yemen, Ortadoğu
navazşerif davutoğlu promo
Şerif ve Davutoğlu ortak basın toplantısı düzenledi. [Fotoğraf: Zeki Öztürk/Al Jazeera]

pakistan başbakanı navaz şerif yemen sorununu görüşmek üzere ankara'ya geldi. şerif'in talebiyle cumhurbaşkanı tayyip erdoğan ve başbakan ahmet davutoğlu'yla yapılan görüşmelerde yemen'de yaşanan çatışmalardan duyulan kaygı dile getirildi. 

başbakan ahmet davutoğlu ve pakistan başbakanı şerif görüşmelerin ardından kameraların karşısına geçti. türkiye başbakanı davutoğlu "herhangi bir yayılmacı politike ve meşru yöntemlere karşı yürütülecek paramiliter çalışmalar bölge istikrarına zarar vermektedir" dedi ve bölgenin istikrarı için pakistan ile işbirliğine devam edileceğini söyledi. 

suudi arabistan'a desteğe devam

pakistan başbakanı navaz şerif ise yemen sorununu görüşme talebini kısa süre içinde türkiye tarafından kabul edildiğini belirtti. yemen konusunda türkiye ile ortak kaygılar taşıdıklarını belirten şerif, çatışmaların sadece yemen'i değil bölge ülkeleri de etkileyecek güce sahip olduğunu vurguladı. şerif iki ülkenin tavrına açıklık getirdi:

"sayın kardeşim davutoğlu ile bugünkü toplantımızda yemen’deki krizin bölgeyi daha derin bir krize sürükleyeceği endişesini paylaştık. barışçıl yollardan çözüm için taraflara bir davet yapmaya karar verdik, ortak bir tavır sergilemeye karar verdik. hem türkiye hem pakistan için suudi arabistan dost bir ülke. her iki ülke de ihtiyacı olduğunda yanında olmak üzere anlaştık"

şerif, suudi arabistan ve bölgedeki diğer liderle de yemen konusunun ele alınacağını söyledi. 

pakistan'ın tavrı

geçen hafta pakistan savunma bakanlığı’ndan bir heyet riyad’a giderek operasyonla ilgili suudi makamlarla görüş alış verişinde bulundu. heyet’in islamabad’a dönüşünün ardından pakistan başbakanı navaz şerif, yemen’e yönelik operasyona katılıp katılmamayı görüşmek üzere meclisi toplantıya çağırdı.

pazartesi günü yapılması planlanan toplantının sonunda bir oylama olup olmayacağı kesin değil.

pakistan, suudi arabistan ve körfez ülkelerinin güney asya bölgesindeki en büyük müttefiklerinden biri… suudi arabistan 2014’te pakistan’a bir buçuk milyar dolarlık yardım hibe etmişti.

pazartesi günü pakistanlı üst düzey bir hükümet yetkilisi haber ajanslarına suudi arabistan’a askeri birlik gönderileceğini söylemiş, ardından savunma bakanı kavece asif herhangi bir karar verildiği haberlerini yalanlamıştı.

iran ile de 1450 km’lik bir sınır paylaşan pakistan nüfusunun yüzde 20’si şii. ülkedeki muhalif gruplar, mezhep çatışmalarına yol açacağı ve iran’ın olası tepkisiyle ilgili kaygıları dolayısıyla, askeri desteğe karşı çıkıyor.

şerif, mayıs ayında da uzun bir aranın ardından tahran’a resmi bir ziyarette bulunmuştu. ilişkileri yumuşatmak için ‘yeni bir sayfaya hazır olduğunu’ söylemişti.

operasyon ikinci haftasında

siyasi krizin yaşandığı yemen'de husilerin başkent sana'nın yanı sıra bazı kentleri ele geçirmesi sonrasında cumhurbaşkanı abdurabbu mansur hadi, aden'i "geçici merkez" ilan etmiş ve bazı ülkeler de diplomatik temsilciliklerini burada sürdüreceği yönündeki açıklamalarda bulunmuştu.

bu gelişmelerden sonra husilerin aden'e doğru harekete geçip, kentteki bazı stratejik noktaların denetimini ele geçirmesi üzerine hadi yönetiminin üst düzey yetkililerinin arap birliği ve uluslararası topluma, acil askeri müdahale çağrısının ardından suudi arabistan öncülüğündeki koalisyon 26 mart'ta husilere yönelik hava harekâtı başlatmıştı.

operasyona suudi arabistan, bahreyn, katar, kuveyt ve birleşik arap emirlikleri'nden oluşan körfez ülkelerinin yanı sıra fas, sudan, ürdün ve mısır da katılıyor.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;