Türkiye
ÖYM dönemine son
TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen önergeye göre, Özel Yetkili Mahkemeler'in yerini bölgesel ağır ceza mahkemeleri alıyor.
Haberin Öne Çıkanları
Saatlerdir sürüyor
Tartışmalı oturum
Savcılara soruşturma izni

türkiye'de, iktidardaki ak parti tarafından hazırlanan ''üçüncü yargı paketi''nin üçüncü bölümü de tbmm genel kurulu'nda kabul edildi. böylece, özel yetkili mahkemeler (öym) yerlerini bölgesel ağır ceza mahkemelerine bıraktı.
paketin dördüncü bölümü üzerindeki görüşmeler pazar gününden bu yana sürerken şu ana kadarki görüşmelerde ak parti ve muhalefet milletvekilleri arasında zaman zaman sert tartışmalar yaşandı.
chp milletvekilleri, ak parti'nin önergesinin okunmasını sıra kapaklarına vurarak protesto etti. bdp grup başkanvekili hasip kaplan ise başkanlık divanı kürsüsüne yürüdü ve katip üye mine lök beyaz'ın okuduğu önergeyi, elinden alarak yırttı. bunun üzerine olaylar büyüdü. bazı ak parti'li ve bdp'li milletvekillerinin başkanlık divanı'na yürümesiyle görüşmelere ara verildi. bu sırada devam eden olaylar yumruklaşmaya kadar vardı. daha sonra ortalık sakinleşince oturuma devam edildi.
''temel kanun'' olarak ele alınan ve dört bölümden oluşan tasarının tbmm genel kurulu'nda kabul edilen üçüncü bölümüne göre ise ‘terörle mücadele kanunu’ kapsamına giren suçlar dolayısıyla açılan davalar, adalet bakanlığı'nın teklifi üzerine, hakimler ve savcılar yüksek kurulu (hsyk) tarafından yargı çevresi birden çok ili kapsayacak şekilde belirlenecek illerde görevlendirilecek ağır ceza mahkemelerinde görülecek.
savcılar izinsiz soruşturacak
bu kapsama giren suçlarla ilgili olarak soruşturma, hsyk tarafından bu suçların soruşturma ve kovuşturmasında görevlendirilen cumhuriyet savcılarınca bizzat yapılacak. savcılar izne bağlı olmadan soruşturma yapabilecek.
türk ceza kanunu'nun, 'devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak', 'anayasayı ihlal', 'yasama organına karşı suç', ''hükümete karşı suç', 'türkiye cumhuriyeti hükümetine karşı silahlı isyan', 'silahlı örgüt', 'silah sağlama' ve 'suç için anlaşma' maddelerinde düzenlenen suçlar hakkında, görev sırasında veya görevinden dolayı işlemiş olsa bile cumhuriyet savcılarınca doğrudan soruşturma yapılacak.
gözaltı süresine kısıtlama
gözaltı süresi, yakalama yerine en yakın hakim veya mahkemeye gönderilmesi için zorunlu süre hariç, yakalamanın ardından 48 saat saati geçemeyecek.
'terörle mücadele kanunu'nda yer alan örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenen uyuşturucu ve uyarıcı madde imal ve ticareti suçu veya suçtan kaynaklanan malvarlığı değerini aklama suçu, haksız ekonomik çıkar sağlamak amacıyla kurulmuş bir örgütün faaliyeti çerçevesinde cebir ve tehdit uygulanarak işlenen suçlarla ilgili açılan davalar, ağır ceza mahkemelerinde görülecek.
haberleşmenin gizliliğinin ihlali
kişiler arasındaki haberleşmenin gizliliğini ihlal eden kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak. bu gizlilik ihlali haberleşme içeriklerinin kaydı suretiyle gerçekleşirse, ceza bir kat artırılacak.
haberleşme içeriklerini hukuka aykırı olarak ifşa edenlere, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası verilecek.
kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaları, taraflardan herhangi birinin rızası olmaksızın bir aletle dinleyen veya bunları bir ses alma cihazı ile kaydeden kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.
kişilerin özel hayatına ilişkin görüntü veya sesleri hukuka aykırı olarak ifşa eden kimse, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası alacak. fiilin basın ve yayın yoluyla işlenmesi halinde aynı ceza uygulanacak.
muhalefettelki chp, mhp ve bdp'nin, tutuklu milletvekillerinin tutuksuz yargılanmalarına olanak sağlayan önergeleri kabul edilmedi.
mit krizi süreci başlattı
öym’ler ceza muhakemesi kanunu'nun 250, 251 ve 252. maddelerine göre kurulmuştu. balyoz, ergenekon, kck gibi türkiye’nin son yıllarda en önemli gündem maddelerini oluşturan davaların görüldüğü mahkemeler, kaldırılan devlet güvenlik mahkemeleri’nin (dgm) devamı niteliğinde olduğu iddiasıyla eleştiriliyordu.
başbakan receptayyip erdoğan, mit müsteşarı hakan fidan'ın ifadeye çağrılmasının ardından öym'lerin yapısında değişiklik yapılması talimatı vermişti. erdoğan, ceza muhakemeleri kanunu'nun (cmk) 250. maddesinde yapılması düşünülen değişiklik ile ilgili olarak, "bu madde haddinden fazla bir yetki alanı doğuruyor ve adeta 'biz devlet içinde devletiz' havasına bu işi sokuyor. ‘ben devlet içinde ayrı bir gücüm, devletim. ben cumhurbaşkanına varıncaya kadar hepsini istediğim anda buraya çağırırım’ tavrı da var" diyerek kanunu eleştirmişti.
erdoğan söz konusu uygulamalar nedeniyle son dönemde yargıya olan güvenin azaldığına da vurgu yapmıştı.
cumhurbaşkanı abdullah gül de öym'lerin kuruluş sürecinde bazı uyarılarda bulunduğunu ancak etkili olamadığını söylemişti.
kaynak. ajanslar
Yorumlar