Kafkasya

Özbekistan erişim engelli

Sansürün yoğun olduğu Özbekistan, yasaklı siteler arasına ünlü medya kuruluşlarını da ekledi.

Konular: Dünya

Haberin Öne Çıkanları

Özbek Hükümetinden bir sansür daha

NY Times'e erişim yok

özbekistan hükümeti, yabancı dilde yayın yapan onlarca internet sitesinin ülkedeki erişimini yasakladı. ap’nin haberine göre, aralarında new york times, financial times ve reuters haber ajansınin internet sitelerine hafta boyunca erişim engellendi. hükümetin yasakladığı siteler arasında 30’a yakın rus haber portalı da yer alıyor. özbek halkının büyük çoğunluğu, ülkedeki gelişmeleri rusça yayın yapan haber sitelerinden takip ediyor.

komşular da etkileniyor

ülkedeki yasaklardan, komşu ülkeler kırgızistan, kazakistan ve tacikistan merkezli haber siteleri de zaman zaman nasibini alıyor. ülkede, dünya çapında milyonlarca takipçisi olan bbc ve deutsche welle gibi haber sitelere erişim yıllarca engellendi.

2005'te başladı

özbekistan’da devletin sansür girişimi 2005 yılındaki andican katliamından sonra başlamıştı. özbek askerlerin hükümet aleyhtarı gösteri yapan bir grubun üzerine ateş açması sonucunda 187 kişi hayatını kaybetmiş ve hükümet, olayla ilgili gelişmelerin yurtdışına sızmasını engellemek amacıyla çok sayıda internet sitesini kapatmıştı.

özbekistan’ın insan haklarıihlalleri konusunda son dönemde en fazla eleştiri alan ülke. iktidardaki islam kerimov’un muhalefet üzerindeki baskısı insan hakları örgütleri ve uluslararası kuruluşlar tarafından tepkiyle karşılanıyor. ülkede son aylarda müslümanlara yönelik keyfi tutuklamalar ve hapis cezaları da göza çarpıyor. kerimov iktidarı muhalefete göz açtırmadığı gibi, gözlemciler ve bm raportörlerinin de ülkeye giriş yapmasını engelliyor.

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;