Türkiye
'Özel' bir mehter takımı
Antalya'da bedensel, görme, işitme ve zihinsel engelliler ile otizmli ve Down sendromlu bireylerin görev aldığı mehter takımı, çeşitli etkinliklerde seslendirdikleri marşlarla ilgi görüyor.
engelli eğitim, kültür, sağlık ve spor vakfı antalya şube başkanı gülcan ay'ın girişimleri sayesinde bir araya gelen, 13-51 yaşlarındaki bedensel, görme, işitme ve zihinsel engelli ile otizm ve down sendromlu 24 bireyden oluşan mehter takımı, bir çadırda su bidonlarıyla antrenman yaparak yola çıktı.
yaklaşık 1,5 yıl süren bu çalışmanın ardından kepez belediyesinin destekleriyle enstrümanlarına kavuşan topluluk üyeleri, özel gün ve haftalarda çeşitli kurum ve kuruluşların etkinliklerinde sahne alarak, öğrendikleri beş marşı seslendiriyor.
1,5 yıl önce hayata geçirildi
dernek başkanı gülcan ay, kepez belediye'sine teşekkür ederek, "1,5 yıl oldu ve 5 marşla şimdi sahnelerde yer almaya başladık. çocuklarımız, ailelerimiz çok mutlu. amaç onları topluma kazandırmak. toplumda fark edilmelerini sağlamak" diye konuştu.
ay, mehter takımını kurarken engellilerin de diğerleri gibi bir şey yapabileceklerine inanarak yola çıktıklarını söyledi:
"burada farklı konseptlerde 24 çocuğumuz mehteran takımında görev alıyor. hepsi aynı işlemi yapmıyor. farklı farklı aletleri çalıyorlar. çalamayacak düzeyde olanlar da bayrak tutuyorlar. dolayısıyla bu grubun içine dahil olmuş oluyorlar.
hepsi, herkesin bir görevi olduğunu ve o görevi layıkıyla yapmak istediklerinin bilincinde. onları yapabileceklerine inandırdık. aileleri de inandırdık çünkü böyle çalışmalar sadece bir kişinin emeğiyle olmuyor. gerçekten arkada bir ordu gibi ailemiz, belediyemiz, hocamız vardı."
hedef turneye çıkmak
dernek başkanı ay, mehteran takımının artık sahne ve mikrofon heyecanı yaşamadığını ve kendilerini ifade etmekte zorluk yaşamadığını vurguladı:
"nasıl ki çocuklarımız bir şey yapabildiği zaman kendine güven geliyorsa, engelli çocuklarımız için de bu böyle. güven kazandılar. kendine güven kazanan birey, evin içinde de güven ifade etmeye başladı.
ailede de bir farkındalık gelişti. 'benim çocuğum bir şeyler yapabilir.' diye bu kez aile de çocuğuna karşı bir farkındalık geliştirdi. dolayısıyla sahne aldığımız yerlerde, toplumda da 'engelli bireyler mehteran takımı kurmuşlar. çok da güzel icra ediyorlar' diye bir farkındalık gelişti. bizim amacımız da buydu. her geçen gün de marşların sayısını artırarak ilerleyen dönemlerde turnelerle devam etmeyi düşünüyoruz."
"su bidonları ile ritm"
mehteran takımının eğitmeni ali uşaklı da çocukları önce ritimle tanıştırdıklarını söyledi. ritim duygusu ve müziğin engellilerin daha önce hiç çalışmadıkları bir alan olduğunu dile getiren uşaklı, "çalışmalara çadırda başladık. davullarımız bile yoktu. su bidonları ile ritim vurarak böyle bir süreç geçti. bir yıl içerisinde enstrümanlarımız geldi. vurmalı sazlarla şarkı ve sözleriyle birlikte yürüyüşler yaparak biz bu işi aştık." diye konuştu.
uşaklı, yaptıkları çalışmalar sonucunda topluluğun ritim duyguları, müziği hissetme ve müziğe adaptasyonlarının geliştiğini vurgulayarak, artık hiç problem olmadan marşları çalabildiklerini anlattı.
"farklı bir duygu"
mehter takımında zurna çalan görme engelli türkçe öğretmeni selami çiftçi, arkadaşının vasıtasıyla mehter takımına girdiğini belirterek, daha önce kaval ve ney üflemeyi bildiği için zurna çalmanın kendisi için zor olmadığını dile getirdi. sahnede bulunmanın başlı başına farklı bir olay olduğunu belirten çiftçi, "önünüzde izleyici kitlesi var ve siz onlara hitap ediyorsunuz. kendiniz bir şeyler başarıyorsunuz. farklı bir duygu" dedi.
kaynak: aa
Yorumlar