Demokratikleşme
Özel Yetkili Mahkeme düzenlemesi şekillendi
Özel Yetkili Mahkemeler'in kaldırılmasına ilişkin düzenlemede dinleme ve gizliliğin ihlâli konularında da bazı önlemler yer alacak. Düzenlemeler Meclis'te bekleyen Demokratikleşme Paketi'ne eklenecek.
Haberin Öne Çıkanları
Demokratikleşme Paketi
ÖYM'lerin kaldırılması

ak parti yöneticilerinin verdiği bilgiye göre özel yetkili mahkemeler'in kaldırılmasını içeren düzenleme 15-17 madde arasında olacak.
düzenlemeye göre imei numarası ile telefon dinlemesi yapılamayacak. dinlenen kişinin kimlik bilgileri gerekli olacak. dinleme kararı için bir değil en az iki savcının talepte bulunması gerekecek ve dinleme için “somut gerekçe” talep edilecek.
dinleme kararını sulh ceza mahkemesi değil ağır ceza mahkemesi verecek.
bir dosya için yapılan dinlemede ortaya çıkan belgelerden dinlemeye takılan kişi yani üçüncü şahıslarla ilgili soruşturma açılamayacak.
belli soruşturma için elde edilen bilgi ve belgeler o soruşturma tamamlanınca imha edilecek.
dinleme 6 ay içinde içinde tamamlanacak. süre uzatımına gidilemeyecek.
malvarlığına savcı tedbir koyamayacak
malvarlığına tedbir konması yetkisi savcılıktan alınıyor. bu kararı, maliye bakanlığı’na bağlı mali suçları araştırma kurulu (masak) ya da oluşturulacak ekonomik kurul verecek.
mit ve dışişleri bakanlığı'nda kullanılan filigran sistemi artık yargıda da kullanılacak. her dosyanın filigran kodu olacak. dosyanın iletileceği makamlara da ayrı filigran verilecek. böylelikle dosyanın nereden ulaştığı ya da sızdırıldığı belli olacak.
alt komisyondaki rapor kabul edildi
bu düzenlemelerin eklenmesi planlanan 18 maddelik demokratikleşme paketi tbmm anayasa alt komisyonu’nda kabul edildi. al jazeera’nin edindiği bilgiye göre alt komisyonda hükümetin gönderdiği tasarı üzerinde bazı değişiklikler yapıldı.
farklı dil ve lehçelerde eğitim
buna göre anadilde eğitimle ilgili düzenlemeye "sınırlama" getirildi.
"farklı dil ve lehçelerde eğitim ve öğretim için özel öğretim kurumları açılır" şeklindeki madde " özel okul açılabilir" şeklinde düzenlendi.
hükümetin meclis’e gönderdiği tasarı metni, "türk vatandaşlarının günlük yaşamlarında geleneksel olarak kullandıkları farklı dil ve lehçelerle eğitim ve öğretim yapmak amacıyla özel öğretim kurumları açılmasını" öngörüyordu.
özel öğretim kurumları ifadesinin "okulların yanısıra, dershane, rehabilitasyon merkezleri, motorlu taşıt kursları ve öğrenci etüd merkezleri ile çeşitli kursları da kapsadığının" belirtilmesi üzerine değişiklik yapıldı. “özel öğretim kurumları” ifadesi çıkarıldı, yerine “farklı dil ve lehçelerde eğitim ve öğretim yapmak amacıyla özel okul açılabilir” denildi.
polis kamerası belli olacak
düzenlemeye göre polis, toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde "gizli çekim" yapamayacak.
toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde katılımcıların ve konuşmacıların ses ve görüntüleri kolluk tarafından yapıldığı belli olacak şekilde kaydedilebilecek.
elde edilen kayıt ve görüntüler şüpheliler hakkında suç ve delillerinin tespiti dışında başka bir amaçla kullanılamayacak.
gösteri ve yürüyüş güzergâhları
il ve ilçelerde toplantı ve gösteri yürüyüş ve güzergâhının belirlenmesinde görüşü alınacak kişiler arasına belediye başkanları da eklendi. en büyük mülki idare amirleri güzergâh belirlerken meclis’te grubu bulunan siyasi partilerin temsilcileri ve en çok üyeye sahip üç sendika ve meslek kuruluşları dışında belediye başkanlarının da görüşünü alacak.
değiştirilmeden kabul edilen maddeler
paket ayrıca, türkçe'nin yanı sıra farklı dil ve lehçelerde propaganda yapılmasını, siyasi partilerde eş başkanlık sisteminin uygulanmasını, seçimlerde toplam geçerli oyların yüzde 3'ün üzerinde oy alan partilere hazine yardımı yapılmasını da öngörüyor.
alt komisyon raporunun önümüzdeki hafta meclis anayasa komisyonu’nda görüşülmesi bekleniyor. bu düzenlemelerin yanı sıra hükümet yeni bir demokrasi paketi üzerinde de çalışıyor.
kaynak: al jazeera
Yorumlar