Türkiye

Özgecan için eylemler sürüyor

Özgecan Aslan'ın ölümünün ardından İstanbul'da bir grup erkek etek giyerek, Düzce'de ise minibüs şoförleri araçlarına siyah kurdeleler takarak cinayete tepki gösterdi.

Konular: Kadına şiddet
Düzce'de 200 şoför, araçlarıyla Anırpark Meydanı'nda toplandı. [Fotoğraf: AA]

mersin'de eve dönüş yolunda katledilen 20 yaşındaki özgecan aslan için türkiye'nin çeşitli illerinde protesto gösterileri düzenlendi. istanbul beşiktaş'ta "özgecan için sen de yürü" adlı yürüyüş gerçekleştirdi.

ellerinde "kadına şiddete hayır", "öldüren sevgi istemiyoruz", "hür doğdum hür yaşarım", "yasta değil isyandayız" yazılı dövizler taşıyan vatandaşlara sanatçı feridun düzağaç da destek verdi.

beşiktaş belediye başkanı murat hazinedar, avcılar belediye başkanı handan toprak benli'nin de ön safta yer aldığı yürüyüşte, öldüren sevgi istemiyoruz", "hür doğdum hür yaşarım", "yasta değil isyandayız" yazılı dövizler taşındı. 

istanbul'da protestoların bir diğer adresi ise beyoğlu oldu. istiklal caddesi'nde biraraya gelen erkek eylemciler, özgecan aslan'ın öldürülmesini etek giyerek protesto etti.

ankara'da ise yenimahalle belediyesi tarafından kardelen mahalesi'nde özgecan aslan parkı açıldı. parkın açılışına katılım yüksek oldu. 

özgecan için fidan dikildi

muğla'nın marmaris ilçesinde bir grup özgecan aslan'ın öldürülmesini ve kadına yönelik şiddeti protesto etmek için fidan dikti. çevre gönüllüsü imdat avcı, kendi oluşturduğu kazım koyuncu hatıra ormanı'nında, mersin'in tarsus ilçesinde öldürülen özgecan aslan için fidan dikme etkinliği düzenledi.

etkinliğe, bazı sivil toplum kuruluşu üyelerinin yanı sıra bölgedeki yerleşik çoğu ingiliz uyruklu 20 kadar yabancı da katıldı. 

iskoç jeannie thirkill, "kadınlığımızdan utandık. insanların ölümü yaşlandıktan sonra beklemesi lazım ama maalesef gencecik bir kız bir erkeğin elinden hayatını kaybetti. inşallah bu son olur" dedi

rize'de öğrenciler sokakta

rize'de üniversite öğrencileri bir araya gelerek mersin'in tarsus ilçesinde üniversite öğrencisi özgecan aslan'ın öldürülmesini protesto etti. ismail kahraman kültür merkezi önünde ellerinde pankartlarla toplanan üniversite öğrencileri, sloganlar atarak özgecan aslan'ın öldürülmesine tepki gösterdi. 

cumhuriyet meydanı'na kadar yürüyen grup adına basın açıklaması yapan türkiye gençlik birliği  il sekreteri mehmet büyükdemir, özgecan aslan'ın ölümünden dolayı büyük utanç içinde olduklarını belirterek, "türkiye tecavüzcülerin yeri olamaz. gericiliğe karşı her birimiz birer nefer olarak bu meydanlara gelmiş bulunmaktayız" dedi.

minibüs şoförleri de tepkili

düzce'de minibüs şoförleri, üniversite öğrencisi özgecan aslan'ın öldürülmesini protesto etti. minibüslerine siyah kurdele ve cinayeti kınayan çeşitli pankartlar asan yaklaşık 200 şoför, araçlarıyla anırpark meydanı'nda toplandı.

düzce şoförler ve otomobilciler odası başkanı yavuz yılmaz, yaptığı açıklamada, ülke gündemindeki özgecan cinayetini şiddetle kınadıklarını söyledi. yılmaz, şöyle konuştu:

"bizler ancak sevenleri birbirine kavuşturmak için yola çıkarız. bu şoförü düzceli şoförler olarak 'katil' ilan ediyoruz. bizler tüm şoför esnafı olarak ekmek kavgası, sevenleri birbirine kavuşturmak için yollara çıkarız ve bu netice doğrultusunda şoförlük yaparız. katil şoför bizden değildir"

'güven duygusu zayıfladı'

düzce’deki bir diğer eylem ise akçakoca çevre ve yaşam hakkı platformu tarafından düzenlendi. cumhuriyet meydanı’nda düzenlenen eylemde konuşma yapan çevre ve yaşam hakkı platformu dönem sözcüsü ülkü solak, daha önce sayısız vahşet ve taciz olayında görülen iyi hal bahaneleri ve çeşitli ceza indirimleriyle suçluların salınmasının güven duygularını zayıflattığını söyledi.

solak "her derdin dermanı aslında içindedir. ismi bile güzel anlamlar içeren özgecan, kendinden önceki vahşet olaylarını da içine alan bir milada imza atmıştır" diye ekledi.

'hesap soracağız'

amasya'da, kadın cinayetlerini durduracağız platformu üyeleri, mersin'in tarsus ilçesinde üniversite öğrencisi özgecan aslan'ın öldürülmesini protesto etti. 12 haziran stadyumu önünde toplanarak yavuz selim meydanı'na kadar yürüyen grup, çeşitli sloganlar attı, dövizler taşıdı.

grup adına açıklama yapan platform üyesi fatma çakır, özgecan aslan'ın hesabını sormaya devam edeceklerini belirtti.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;