Balyoz davası
Özkök ve Yalman: Balyoz'u basından duyduk
236 Balyoz sanığının yeniden yargılandığı davada eski Genelkurmay Başkanı Özkök ve eski Kara Kuvvetleri Komutanı Yalman tanık olarak dinlendi. İkisi de 'Balyoz'u basından duyduklarını söyledi.

sanık sayısının fazla olması nedeniyle anadolu adalet sarayı'ndaki 450 kişilik şehit hakan kılıç konferans salonu'nda başlayan davanın ilk duruşması, 4. ağır ceza mahkemesi heyeti başkanı özlem karaçam'ın sanık yoklamasıyla başladı.
duruşmaya eski hava kuvvetleri komutanı emekli orgeneral halil ibrahim fırtına, eski deniz kuvvetleri komutanı emekli oramiral özden örnek, eski 1. ordu komutanı emekli orgeneral çetin doğan, mhp milletvekili emekli korgeneral engin alan, emekli orgeneral ergin saygun, emekli kurmay albay dursun çiçek'in de aralarında bulunduğu 204 tutuksuz sanık ile avukatları katıldı. 32 sanık duruşmaya gelmedi.
sanıkların ardından duruşmaya gelen avukatların tespiti yapıldı. avukatlar arasında galatasaray spor kulübü’nün yeni başkanı prof. dr. duygun yarsuvat da yer aldı. avukat yarsuvat, sanık emekli tümgeneral ahmet yavuz'un avukatı olarak duruşmada hazır bulundu. tespitlerin ardından anasaya mahkemesi’nin ‘hak ihlali’ne ilişkin kararı okundu.
yeniden yargılama aşamasına nasıl gelindi?
ilk duruşması 16 aralık 2010 tarihinde başlayan balyoz davası yaklaşık 21 ay sürdü. 365 emekli ve muvazzaf askerin yargılandığı dava, sanıkların ‘genelkurmay eski başkanı hilmi özkök ve kara kuvvetleri eski komutanı aytaç yalman tanık olarak dinlenmesi ve dijital verilerin yeniden incelenmesi’ yönündeki talepleri kabul edilmeden karara bağlandı.
yerel mahkemenin bu tavrı üzerine aralarında çetin doğan, ibrahim fırtına ve mhp milletvekili engin alan’ın da aralarında bulunduğu 236 sanık anayasa mahkemesi’nin yolunu tuttu.
yüksek mahkemeye başvuran sanıklar ‘adil yargılanma haklarının ihlal edildiğini’ iddia etti. sanıkların bireysel başvurusunu değerlendiren anayasa mahkemesi’nden, haziran ayında oy birliği ile karar çıktı. kararda sanıkların ‘adil yargılanma haklarının ihlal edildiği’ açıklandı.
bunun üzerine istanbul 4. ağır ceza mahkemesi 236 sanığın yeniden yargılanmasına karar verdi ve infazı durdurdu. sanıklar cezaevinden çıkarken, mahkeme, ilk duruşma günü olarak 3 kasım 2014 tarihini belirledi.
mahkeme, duruşmada eski genelkurmay başkanı hilmi özkök ile eski kara kuvvetleri komutanı aytaç yalman’ın tanık olarak dinlenmesine karar verdi. iki ismin de duruşma günü hazır bulunması için tebligat gönderildi.
özkök ve yalman’ın pazartesi günü duruşmada hazır olmaları bekleniyor.
62 kişinin davası ayrı görülecek
balyoz davasında ilk yargılama sonunda, mahkumiyet kararları yargıtay 9. ceza dairesi tarafından bozulan 88 sanığın yargılandığı davada ise mahkeme, 25 sanığın beraatine karar verirken, 62 sanığın ise dosyasını ayırmıştı.
kaynak: al jazeera
Yorumlar