Avrupa

Papa: Tanrı'ya odaklanın

Görevi resmen bırakmadan önce Vatikan'da son konuşmalarından birini yapan 16. Benedikt, Katoliklere 'Ruhunuzu yenileyin' mesajını verdi.

Haberin Öne Çıkanları

Kardinaller toplantısı

Seçim yapılacak

Muhtemel adaylar

Papa, görevden ayrılmadan önceki son konuşmalarından birini gerçekleştirdi. [Reuters]

katoliklerin ruhani lideri papa 16. benedikt, inanlara ‘ruhlarını yenileme’ ve yeniden ‘tanrı’ya odaklanma’ çağrısı yaptı.

hafta başında, 28 şubat'ta papalık görevinden ayrılacağını açıklayan papa, pazar günleri yaptığı angelus duası ile aziz pietro meydanı'nda toplanan binlere kişiye seslendi.

papa 16. benediktus, kilisenin bir anne, bir öğretmen gibi olduğunu belirterek, inananlara gurur ve bencilliği reddetmeleri, başarı ve maddiyat için tanrı'yı kullanmamaları çağrısında bulundu.

"her zaman ruhsal bir savaş vardır. kötü ruh, tanrı'nın yolundan saptırmaya çalışır" diyen papa, kötü ruhla mücadele için korkmaya gerek olmadığını belirtti.

kardinaller toplantısı

bu arada 16. benedikt’in halefinin belirleneceği seçim için de hazırlıklar sürüyor.

vatikan, seçim için resmi bir tarih belirlemese de, yeni papanın belirleneceği kardinaller toplantısının mevcut kurallara göre en erken tarih olabilecek 15 mart’tan önce yapılabileceğini açıkladı.

roma’ya gitmeye başlayan kardinaller, öne çıkan adaylarla ilgili temaslar gerçekleştirecek.

yeni papa seçilecek

kurallara göre, kardinaller kurulu vatikan'da toplanarak, papalık seçimi için oylama yapacak. seçim için adayın oyların üçte ikisini alması gerekecek. ancak 30 oylama sonucunda karara varılmazsa en çok oyu alan aday katoliklerin yeni ruhani lideri olacak. istifa sürpriz olduğundan dolayı öne çıkan bir isim henüz yok.

bazı uzmanlar yeni papanın avrupa  dışından seçilmesi gerektiğini öne sürüyor. henüz resmi bir aday ortaya çıkmazken yeni görev için bazı potansiyel adayların isimleri telaffuz ediliyor.

muhtemel adaylar

dünyada katolik nüfusunun yüzde 42’sinin yaşadığı latin amerika’dan göreve seçilebilecek muhtemel adaylar arasında brezilya’dan sao paolo kilisesi başpiskoposu odilo scherer ve vatikan’da görevli 69 yaşındaki arjantinli kardinal lenordo sandri ön plana çıkıyor.

afrika’dan öne çıkan adaylar arasında ise, 80 yaşındaki nijeryalı kardinal francis arinze ve 64 yaşındaki ganalı kardinal peter turkson yer alıyor.

pazartesi günü istifa eden papa 16. benedikt, “tanrı huzurunda vicdanımı sürekli olarak yokladıktan sonra, ilerleyen yaşım nedeniyle gücümün, görevi yeterlilikle icra etmeye artık uygun olmadığından emin oldum" sözleriyle görevi bırakmıştı.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;