Avrupa

Paris'te büyük yürüyüş

Fransa'yı sarsan saldırıların ardından Paris'te toplanan 1,5 milyondan fazla kişi birlik mesajı verdi. Çok sayıda Müslüman'ın da katıldığı eylemde farklı dillerdeki pankartlarla saldırılar kınandı.

Konular: Fransa

fransa halkı, paris'te mizah dergisi charlie hebdo'da başlayan ve üç günde, üçü saldırgan 20 kişinin öldüğü saldırılara karşı cumhuriyet yürüyüşü ile birlik mesajı verdi. 

başkent paris'te republique (cumhuriyet) meydanı'nda başlayan yürüyüşe resmi verilere göre 1,5 milyondan fazla kişi katıldı. erken saatlerde toplanan kalabalık saldırılarda ölenler için mum yaktı ve çiçek bıraktı.

yürüyüşte fransa toplumunun hemen her kesimi yer aldı. fransa bayraklarının yanı sıra cezayir, tunus, fas, filistin, irak, türkiye, ispanya, kolombiya bayrakları kalabalığın arasındaydı. yine saldırılara karşı ortak mesajlar da, farklı dillerdeki pankartlarda yer aldı. "ben charlie'yim", kalabalık tarafından en sık atılan slogan oldu.

liderler kol kola

başkent paris'in sembollerinden republique meydanı'ndaki yürüyüşe 50'ye yakın ülkeden gelen devlet adamları da katıldı.

fransa cumhurbaşkanı françois hollande, yürüyüş öncesi paris'e gelen devlet ve hükümet başkanlarıyla elysee sarayı'nda görüştü. devlet adamları daha sonra gösteri yürüyüşünün yapılacağı alana çok yoğun güvenlik önlemleri arasında otobüslerle getirildi.

başbakan ahmet davutoğlu da fransız hükümetinin daveti üzerine yürüyüşte yer aldı. davutoğlu, sosyal paylaşım sitesi twitter aracılığıyla fransızca paylaştığı tweette, "fransız halkıyla teröre karşı dayanışma için paris'teyim" dedi. 

liderler kolkola girerek oluşturdukları kortejle fransa'nın saldırılara karşı oluşturduğu tepkiye ortak oldu. en  önde ve ortada bulunan ev sahibi hollande'ın çevresinde, almanya başbakanı angela merkel, ingiltere başbakanı david cameron, mali devlet başkanı ibrahim keita, filistin devlet başkanı mahmud abbas, ukrayna cumhurbaşkanı petr poroşenko, başbakan davutoğlu, israil başbakanı binyamin netenyahu yer aldı.

amerika birleşik devletleri, rusya, kanada ve avusturya ise yürüyüşe bakan düzeyinde katıldı.

türkiye'den ana muhalefet partisi chp genel başkan yardımcısı şafak pavey de yürüyüşteydi.

Yürüyüşe katılan liderler

devlet başkanları

benin: thomas boni yayi
filistin:  mahmud abbas
isviçre: simonetta sommaruga
mali: ibrahim keita
nijer: mahamadou issoufou
romanya: klaus iohannis
ukrayna: petro poroşenko
ürdün: kralı ii. abdullah ve eşi 

başbakanlar

almanya: angela merkel
arnavutluk: edi rama
belçika: charles michel
bulgaristan: boyko borisov
çek cumhuriyeti: bohuslav sobotka
danimarka: helle thorning-schmidt
gabon:ali bongo ondimba
gürcistan: irakli garibaşvili
hırvatistan: zoran milanoviç
hollanda: mark rutte
ingiltere: david cameron
ispanya: mariano rajoy
italya:matteo renzi
israil: binyamin netanyahu
letonya: laimdota straujuma
macaristan: viktor orban
portekiz: pedro passos coelho
tunus: mehdi cuma
türkiye: ahmet davutoglu
yunanistan: antonis samaras

bakanlar

abd: adalet bakanı eric holder
avusturya: dışişleri bakanı sebastian kurz
bae: dışişleri bakanı şeyh abdullah bin zayid el nahyan
cezayir: dışişleri bakanı ramtane lamamra
israil: dışişleri bakanı avigdor lieberman
kanada: halk güvenliği bakanı steven blaney
rusya: dışişleri bakanı sergey lavrov

ayrıca;

ab komisyonu başkanı jean claude juncker
ab konseyi başkanı donald tusk
avrupa parlamentosu başkanı martin schulz
nato genel sekreteri jens stoltenberg

dergi çalışanlarıyla buluştu

hollande, bir ara kendisine eşlik eden liderlerin yanından ayrılarak silahlı saldırıda 12 çalışanını kaybeden charlie hebdo ekibiyle bir araya geldi. hollande, derginin yazar ve çizerlerine sarılarak desteğini gösterdi.

geniş güvenlik önlemi

izdiham yaşanmaması için yürüyüşün gerçekleşeceği üç kilometre uzunluğundaki republique ve nation meydanları arasında iki ayrı parkur belirlendi. yaklaşık 7-8 kilometre mesafedeki iki meydan arasında bulunan bulvarlar da hınca hınç dolu.

yürüyüşte güvenliği sağlamak için 5 binin üzerinde polis ve asker görev yaptı. 

valilik, gösterinin gerçekleşeceği parkurlar etrafındaki metro istasyonlarını ve bu bölgedeki toplu taşıma seferlerini askıya aldı. gösteriye katılımın artırılması için yakın bölgelerdeki toplu taşıma araçları ücretsiz çalıştı.

le pen tartışması

aşırı sağcı frsansız politikacı marine le pen yürüyüşe katılmadı. yabancı karşıtı söylemleriyle öne çıkan le pen ve partisi ulusal cephe yürüyüşe davet edilmemişti. le pen ayrıca fransa halkına yürüyüşe katılmama çağrısı yaptı.

yürüyüş için açılan facebook sayfasında yapılan ankette ise le pen'in yürüyüşe katılmasınına "hayır" diyenlerin sayısı "evet" diyenlerden fazla olurken, çoğunluk ise böyle bir tartışma yapmanın yanlış olduğunu belirtip "birlik olalım" mesajı verdi.

cumartesi günü de gösteriler vardı 

pazar günü paris'te yapılacak büyük yürüyüş öncesi fransa'nın çeşitli kentlerinde gösteriler yapıldı. marsilya, nice, nantes, toulouse gibi kentlerdeki yürüyüşlere onbinlerce kişi katıldı. 

paris'te, çarşamba günü mizah dergisi charlie hebdo'ya yapılan saldırıda 12 kişi ölmüştü. ertesi gün bir kadın polis memuru öldürüldü. cuma günü ilk saldırının faili kouachi kardeşler sığındıkları bir matbaada kuşatıldı. aynı saatlerde amedi coulibaly adlı saldırgan paris'te bir yahudi marketinde yaklaşık 20 kişiyi rehin aldı. akşam satlerinde yapılan operasyonlarda üç saldırgan da öldürüldü. marketteki dört rehine de hayatını kaybetti. 

kaynak: al jazeera, reuters ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;