Ortadoğu
Paris’ten Şam’a suçlama
Fransa, Lübnan’da askerlerine saldırılmasından Esad rejimini sorumlu tuttu. Suriye’nin güneyinde çatışmalar, ülkedeyse genel grev sürüyor.
Haberin Öne Çıkanları
'Esad meşruiyetini yitirdi'
Sınırda 26 ölü
'Grev büyüyecek'

fransa dışişleri bakanı alain juppe, cuma günü lübnan’daki birleşmiş milletler (bm) geçici görev gücü (unifil) bünyesinde faaliyet gösteren fransız askerlerine karşı düzenlenen bombalı saldırının arkasında şam yönetiminin olduğuna inandıklarını söyledi. şam yönetimi ise iddiaları yalanladı.
juppe’nin suriye’yi suçladığı olayda, lübnan'ın güneyinde yol kenarına yerleştirilen bir bombanın cuma günü patlaması sonucu unifil bünyesinde görev yapan beş fransız askeri yaralanmıştı.
fransa dışişleri bakan, bir radyo kanalına yaptığı açıklamada, saldırıdan suriye'nin sorumlu olduğuna inanmak için çok güçlü nedenleri olduğunu belirtirken, lübnan hükümetine barış gücü askerlerinin güvenliğini sağlaması için gereken önlemleri alma çağrısında da bulundu.
devlet başkanı beşar esad'ın meşruluğunu tamamen yitirdiğini belirten juppe, ayrıca paris’in, bm güvenlik konseyi'nde suriye 'ye karşı alınabilecek kararları veto eden daimi üye rusya'yı tutumunu değiştirmesi için razı etmeye çalıştığını söyledi.
suriye dışişleri bakanlığından yapılan açıklamada, şam yönetiminin, 'eylemle suriye'nin herhangi bir bağlantısı olduğunu kati bir şekilde' reddettiği belirtildi.
'en az 26 kişi öldü'
öte yandan suriyeli aktivistler, ordudan ayrılan yüzlerce muhalif askerle, esad'a bağlı tank destekli güçler arasında ülkenin güneyinde pazar günü başlayan geniş çaplı çatışmalarda en az 26 kişinin öldüğünü açıkladı.
görgü tanıkları ve aktivistler, pazar günü patlak veren olayların, dokuz ay önce isyanın başlamasından bu yana meydana gelen en büyük çatışmalardan biri olduğunu kaydetti.
ingiliz reuters haber ajansı, suriye-ürdün sınırından yaklaşık 40 kilometre uzaktaki isra kentinden gelen 12. zırhlı tugaya bağlı askerlerin yakındaki busr el halil ve lucah’ı bastıklarını ve muhalif askerlerle çatışmaya girdiğini açıklamıştı. görgü tanıkları, bölgeden patlama ve makineli tüfek seslerinin geldiğini ifade etmişti.
yerel koordinasyon komitelerinin internet sitesinde paylaşılan ve al
jazeera'nın içeriğini teyit edemediği bu youtube videosunun, halep'te
çekildiği belirtiliyor. ülkenin dört bir yanından benzer videolar paylaşıldı.
daha önce ölü sayısını 22 olarak açıklayan aktivistler, daha sonra olaylarda biri kadın, dördü çocuk olmak üzere en az 26 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. ordu kayakları da, en az beş ordu mensubunun söz konusu çatışmalarda öldüğünü açıklamıştı.
suriye-ürdün sınırında bulunan al jazeera muhabiri nesrin el-şamaylah, çatışmanın, orduya ait onlarca tankın bölgedeki genel grevi sona erdirmek amacıyla pazar günü erken saatlerde çevreye ateş açması sonrasında başladığını belirtti.
genel grev sürüyor
bu arada suriye'de hafta sonu başlayan genel grev, ülke çapında devam ettiriliyor. bu yolla, gösterileri güç kullanılarak bastırmaya çalışan hükümet üzerindeki baskının arttırılması amaçlanıyor.
al jazeera muhabirine açıklama yapan komite yetkilisi eşref el-mokdad, grev hareketinin uluslararası toplumun dikkatini çekmek için ‘çaresizliğin getirdiği bir çaba’ olduğunu belirtti. el-mokdad şu ifadeleri kullandı:
“dokuz aydır barışçıl gösterilerimizi sürdürüyoruz. binlercemiz esad ve eşkıyaları tarafından öldürüldü. uluslararası toplumdan somut bir girişim bekliyoruz… başka ne yapabiliriz?”
nesrin el-şamaylah, ülkeden gelen haberlere göre, ordu mensuplarının birçok bölgede esnafı tehdit ederek dükkanlarını açmaya zorladığını belirtti. sadece dera’da askerlerin 178 dükkanı talan ettiği ifade ediliyor.
suriye yönetiminin bağımsız gazetecilere koyduğu sınırlamalar, bu ülkeden haber almayı zorlaştırıyor.
pazar günü şam sokaklarını gezen bir görgü tanığı, şehrin bazı bölgelerinde dükkanların açık, bazılarında ise kapalı olduğunu ifade etti. söz konusu tanık ayrıca, başkent sokaklarında ordunun geniş güvenlik önlemleri aldığını da kaydetti.
muhalifler, sosyal medya üzerinden yürüttükleri grev kampanyasına desteğin artacağını belirtiyor.
suriye’de pazartesi günü yerel seçimler de düzenlenecek. muhaliflerin boykot çağrısı yaptığı seçimlere katılım oranının düşük olması bekleniyor.
orta doğu ve kuzey afrika ülkelerini yoğun olarak etkileyen ‘arap baharı’ hareketi, geçtiğimiz mart ayında suriye’ye de sıçramıştı. yaklaşık 20 milyon kişinin yaşadığı ülkedeki demokratik reform gösterileri, ordunun sert müdahalesiyle karşılaşmıştı.
esad sözünde durmuyor
suriye devlet başkanı beşar esad, arap birliği temsilcileri ile yaptığı bir dizi görüşme sonrasında, örgütün ülkede şiddete son verilmesini amaçlayan planına kasım ayı başında onay vermişti. buna göre, şam yönetimi askeri birliklerini yerleşim birimlerinden çekmeyi, isyanın başladığı dönemden bu yana tutuklanan kişileri serbest bırakmayı, arap birliği gözlemciler ile yabancı medya mensuplarının ülkeye girişine izin vermeyi ve muhaliflerle görüşmelere başlamayı kabul etmişti.
esad yönetimi, sonraki dönemde birkaç kere daha anlaşmayı kabul ettiğini açıklasa da, bu sözünü pratiğe dökmüş değil.
kaynak: ajanslar
Yorumlar