Türk dış politikası
'Perinçek Strazburg'daki mahkemeye katılmalı'
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yurt dışı çıkış yasağı bulunan Doğu Perinçek'in Ermeni olaylarıyla ilgili sözlerinden dolayı yargılandığı AİHM'deki davasına katılması gerektiğini söyledi.

çavuşoğlu, ermeni olaylarıyla ilgili sözleri nedeniyle isviçre'de mahkum edilen ancak avrupa insan hakları mahkemesi'nin büyük daire'ye taşıdığı davada taraf olan işçi partisi genel başkanı doğu perinçek'in, 28 ocak'ta görülecek davaya katılması gerektiğini söyledi. perinçek'in ergenekon davası'ndan dolayı yurt dışı çıkış yasağı var.
7. büyükelçiler konferansı'nın bitiminde basın toplantısı düzenleyen çavuşoğlu, konuyla ilgili soru üzerine yurt dışı çıkış yasağıyla ilgili son kararı mahkemenin vereceğini söyledi:
"doğu perinçek'in 28 ocak'ta strazburg'daki mahkemeye katılmasını ben de arzu ediyorum. bunu kendisine de telefon görüşmesinde söyledim. bu konuda mahkemenin karar vermesi lazım. süreç şu an yargıtay'da ve yargıtay'ın karar vermesi lazım. biz türkiye olarak bu davaya tarafız, tezlerimizi en iyi şekilde savunuyoruz. davanın muhatabı olan perinçek'in de davaya katılması lazım ama kararı mahkeme verecek."
yunan parlamentosu'nda ermeni soykırımının inkarı suç sayan yasayla ilgili türk vatandaşarının yapacağı eylem için de çavuşoğlu "vatandaşlarımızın dünyanın her yerinde yapacağı barışçıl eylemleri destekleriz, demokratik haklarını kullanmasında destekleyici rol oynarız." dedi.
'terörün nereden geleceği belli olmaz, tedbirlerimizi alıyoruz'
fransa'nın başkenti paris'te bir dergiye düzenlenen ve 12 kişinin ölümüne yol açan saldırının ardından türkiye'de böyle bir saldırının beklenip beklenmediği sorulunca çavuşoğlu, "ne zaman nerede olacağını kestirmek zor" yanıtını verdi:
"paris'teki terör saldırı gösteriyor ki terörün ne zaman nereden geleceği belli olmaz. bizim ülkemizde de oldu, geçen yıllarda da oldu, hem bize yönelik hem abd büyükelçiliği'ne yönelik... bu terör faaliyetleri dünyanın her yerinde devam ederken nerede ne zaman olacağını kestirmek zor, ülkemiz de gerekli istihbarat ve güvenlik tedbirlerini alıyor, almaya da devam edecek. bir taraftan da türkiye'deki terörün durdurulması için çalışmalar sürüyor. pkk'nın faaliyetlerini durdurmadığı da malumunuz. hem bunlara yönelik hem içeriden ya da dışarıdan gelecek her türlü tehdide karşı tedbir almak bizim görevimiz."
'libya'ya dışarıdan müdahale olmamalı'
libya'daki gelişmeleri de değerlendiren dışişleri bakanı, libya'da artık meşruiyet tartışmasının faydası olmadığını, tarafların ateşkes ilan ederek müzakereye başlaması gerektiğini söyledi. 'bölgede taraf tutan ülkeler var' dedi:
"biz diyoruz ki bir an önce ateşkes olmalı. libya'daki anayasa mahkemesi kararını dikkate almayalım demek de arazideki gerçekleri yok saymak da doğru değil. kim meşru kim değil tartışmalarının şu anda bir faydası yok. libya'daki yangını söndürmek için ateşkes olması, sonra da müzakere olması lazım. çatışan tarafların bir araya gelmesi, getirilmesi ve kapsayıcı bir yönetimin gelmesi lazım şu an irak'ta olduğu gibi. herkesi içine alması lazım. bir kısmı işleyen bir yönetim anlayışı bundan sonra libya'da kalıcı olmaz. gerçekçi ve tarafsız olmamız lazım, dışarıdan müdahale olmamalı. özellikle askeri müdahale, silah yardımı ve hava saldırıları olmaması lazım."
abd'nin hamas açıklaması
abd dışişleri bakanlığı sözcüsü jen psaki'nin, çavuşoğlu'nun "hamas'a kapılarımız açık" sözlerine verdiği "hamas, yabancı bir terör örgütüdür ve terör faaliyetleri ile bağlantısını sürdürmektedir. meşal'in, türkiye'yi son ziyaretini öğrendiğimizde de yaptığımız gibi, türkiye ile hamas arasındaki ilişkilerden duyduğumuz endişeleri türk yetkililere ilettik." sözlerini değerlendiren çavuşoğlu, "hamas bizim terör örgütü listemizde yok" dedi:
"hamas bizim terör örgütü listemizde yok. bizim yapmaya çalıştığımız hamas'ın siyasi parti hüviyeti kazanması, silahları bırakması, filistin içinde fetih'le hareket ederek ulusal birliğin sağlanması. bir taraftan israil'le müzakereler başlasın diyoruz ama hamas masada olmadan kalıcı barış ve çözüm olmaz diye herkes söylüyor. bunu söyleyip hamas'ı muhatap almadan hamas masada nasıl olacak? türkiye cumhuriyeti'nin kanunları var, kimin ülkeye girip giremeyeceği, kimin vize alıp alamayacağı gayet nettir. benim veya başkasının arzusuyla belirlenmez. daha önce de hamas lideri geldi, bundan sonra da bizim tutumumuz bu yönde olacaktır."
'eğit-donat görüşmeleri sürüyor'
suriyeli muhaliflere yönelik eğit donat konusuyla ilgili olarak da suriye'de kapsamlı strateji olması gerektiğini tekrarlayan çavuşoğlu, siyasi, askeri ve güvenlik alanında görüşmelerin sürdüğünü söyledi. diplomatik kaynaklar, ocak ayı içerisinde abd ile bir mutabakat imzalanacağını ve eğit-donat programına mart ayında başlanacağını söylemişti.
çavuşoğlu, 'suriye'de sadece işid değil, ülkeyi bölmek ve bir kısmını kontrol etmek isteyen tüm terör örgütleriyle mücadele edilmesi gerektiğini' de basın toplantısınd bir kez daha dile getirdi.
çavuşoğlu'ndan büyükelçilere çanakkale talimatı
7. büyükelçiler konferansı'nın kapanış oturumunda konuşan çavuşoğlu, bu yıl ermeni olaylarının da 100. yıldönümüne denk gelen bir tarihte, 18 mart yerine 25 nisan'da yapılacak olan çanakkale savaşı etkinlikleri için büyükelçilere görev düştüğünü söyledi:
"bu seneki etkinliklere birinci dünya savaşı’na katılmış ya da savaştan etkilenmiş tüm ülkeleri davet ediyoruz. onların dünyaya yapacağımız barış çağrısına ortak olmalarını istiyoruz. 23 nisan'da ise bir barış zirvesi yapacağız. bulunduğunuz ülkelerde savaştan doğan barış temasının en elverişli şekilde işlenmesi için sizlere çok önemli görevler düşmektedir."
konferansın son günü kapanış etkinlikleri çanakkale'de yapılacak, şehitlikler ziyaret edilecekti. hava muhalefeti sebebiyle seyahat iptal olunca, çanakkale oturumu ankara'da yapıldı.
kaynak: al jazeera
Yorumlar