IŞİD

Peşmerge Kerkük çevresinde ilerliyor

Irak'ta Kerkük'ün güneyinde IŞİD'e yönelik geniş çaplı operasyon yürüten Peşmerge güçleri, Molla Abdullah, Büyük Simaylava, Küçük Simaylava ve Sahre köyleri ile Haraberut Sıra Dağları'nı ele geçirdiğini duyurdu.

Konular: Irak, Ortadoğu

Kerkük neden önemli?

nüfusu 1,4 milyon olan kerkük'ün şehir merkezinde 900 bin kişi yaşıyor kerkük türkmen arap ve kürt nüfusun birlikte yaşadığı bir kent. uluslararası enerji ajansına göre, irak petrolünün mevcut üretiminin yüzde 40’ı kerkük’te gerçekleşiyor. ülkenin kanıtlanmış petrol rezervlerinin yüzde 6’sı, potansiyel petrol rezervinin ise yüzde 9'u  kerkük’te. kerkük açısından türkiye için hayati öneme sahip önemli noktalar ise,kerkük'teki yoğun türkmen nüfus ve kerkük - ceyhan petrol boru hattı.

peşmergenin güvenlik kaynaklarından alınan bilgilere göre peşmergenin sabah saatlerinde başlattığı ve halen devam eden şiddetli çatışmalarda, işid mensupları birçok bölgeden çekilmek zorunda kaldı.

abd öncülüğündeki koalisyon güçlerine ait savaş uçaklarının da hava saldırısıyla destek verdiği peşmerge güçleri, molla abdullah, büyük simaylava, küçük simaylava ve sahre köyleri ile haraberut sıra dağları'nı ele geçirdi.

peşmerge batı bölge komutanı selim surçi ise, bölgede 20 kilometre ilerlediklerini, operasyon kapsamında hedeflenen bölgelerin tamamını kurtardıklarını kaydetti.

işid'in savunma gücünün yetersiz kaldığını savunan surçi, ölen işid mensuplarına ait cesetlerin çatışma bölgesinde kaldığını ifade etti.

peşmerge güçleri, koalisyon güçlerinin hava saldırısı desteğinde sabah saatlerinde kerkük'ün güneyi ve batısındaki işid güçlerine karşı geniş çaplı bir operasyon başlatmıştı.

işid'in kerkük kırsalındaki saldırılarını artırması bölgede bulunan birçok petrol sahasını ve boru hatlarını da tehdit ediyor. daha önce işid'in havan toplarının vurduğu boru hattında yangın çıkmıştı.

kerkük peşmerge bölge komutanı vesta resul, çatışmaların sabah saatlerinde oluşan sisten yararlanmak isteyen işid mensuplarının saldırısı sonucu çıktığını, koalisyon güçlerine ait savaş uçaklarının da örgüt hedeflerini vurarak peşmergeye destek olduğunu söylemişti.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;