Yunanistan

Piyasalarda Yunanistan endişesi

Kamuoyu yoklamaları, AB ve IMF mali programının çöpe atılmasını savunan aşırı sol Syriza Partisi'nin seçimlerden birinci çıkabileceğine işaret ediyor. Bu da ülkenin kurtarma paketini ve Euro Bölgesi’ndeki varlığını tehlikeye atabilir.

Yunanistan'da 25 Ocak'taki erken seçim toparlanmaya başlayan ekonomide endişeleri artırdı. [Fotoğraf: Reuters]
yunanistan parlamentosundaki üç tur oylamada cumhurbaşkanının seçilememesi ve 25 ocak'ta genel seçim yapılmasına karar verilmesi sonucu ortaya çıkan siyasi belirsizlik, olumlu sinyaller veren ekonomi için riskleri artırdı.

yunanistan ekonomisi zorlu geçen yılların ardından son altı yılda ilk kez büyüme göstermiş, üçüncü çeyrekte yıllık bazda büyüme yüzde 1.7 olmuştu.  2014 için büyüme beklentisi yüzde 0.4, 2015 için ise yüzde 2.9’du.

kamuoyu yoklamalarında aşırı sol syriza’nın yükselişi, ülkenin kurtarma paketi ve euro ile devamı konusunda endişe yaratıyor.

fitch: kredi riski artıyor

syriza lideri aleksis çipras daha önce iktidara gelmeleri durumunda yunanistan’ın milyarlarca dolarlık kurtarma paketi karşılığında kabul ettiği kemer sıkma politikalarına son vereceğini, ab ve imf'yle kredi koşullarını yeniden müzakereye açacağını açıklamıştı. syriza'nın iktidara gelmesi durumunda imf ve ab’yi tanımaması, avrupa'da domino etkisi yaratarak, euro bölgesi’nin dağılmasını gündeme getirebilir.

uluslararası kredi değerlendirme kuruluşu fitch’e göre syriza liderliği mali risk artırabilir. fitch’ten yapılan açıklamada erken seçim kararının, yunanistan’ın kredibilitesine ilişkin riskleri artırdığı vurgulandı:

"resmi kreditörler ve piyasalara erişim için olası açılımlar seçimlerin sonrasına kadar askıya alınacaktır. büyük ihtimalle 25 ocak’ta yapılacak olan seçimlerin ardından siyasi ve politika belirsizliği büyük olasılıkla birkaç ay daha devam edecektir. bazı kamuoyu anketlerinde syriza partisi'ni önde gidiyor. koalisyon hükümeti kurulamaması halinde yunanistan'ın yeniden seçime gitmesi politik belirsizliği artıracak. syriza’nın yönetimi altında yunanistan’daki özelleştirme programı aksayabilir, emlak vergilerinin kaldırılabilir ve bunlar da toplamda mali riski artırabilir.”

“süreç ekonomiye zarar verecek”

merkezi londra'da bulunan capital economics'in avrupa ekonomisti sarah pemberton’a göre yatırımcılar için endişeler devam ediyor. anadolu ajansı’na konuşan pemberton, sürecin yunanistan ekonomisine zarar vereceği görüşünde:

"kamuoyu yoklamaları syriza'nın seçimleri kazanarak hükümeti kurabileceğini gösteriyor. syriza'nın liderinin yunanistan’ın avro bölgesi'nde tutarak dengeli bir bütçeyi sağlayacağı konusunda güvence vermesine karşın, yatırımcılar borçların yeniden yapılandırılması ve kemer sıkma sürecinin gevşemesi konusunda endişelenmeye devam ediyor. dahası yunanistan’da politik belirsizliğin daha uzun bir süre devam etmesi henüz 6 yıldır devam eden resesyonda yeni çıkış işareti gösteren ekonomiye zarar verecektir”

"biraz dalgalanma olacak ama eurodan çıkış olmaz"

bank of america (bofa) merill lynch ortadoğu ve kuzey afrika bölgesi ekonomisti türker hamzaoğlu bu süreçte serinkanlı olunması gerektiği görüşünde. anadolu ajansı’na konuşan hamzaoğlu, yunanistan’ın eurodan çıkmasını beklemiyor:

"önemli olan burada seçimlere kadar olan süre zarfında syriza'nın farkının biraz azalması, belki bir koalisyon hükümetinin oluşması, buna mukabil de avrupa merkez bankası'ndan beklediğimiz parasal genişlemenin gecikmemesi. beklentilerin bozulmaması için çalışabilir bir hükümetin olma zorunluluğu var. biraz volatilite olacak ama nihayetinde biz tekrar 2012 senesi gibi bir eurodan çıkma olasılığı  konuşmayacağımızı düşünüyoruz. erken seçim olacak, syriza kazanacak,yunanistan eurodan çıkacak demek değil. biraz daha serinkanlı düşünmekte fayda olduğunu düşünüyoruz. burada önemli olan avrupa merkez bankası'nın ne yapacağı. troyka'nın program hakkında bir karar vermesi gerekecek. bu bakımda önümüzdeki bir ay biraz gürültü patırtı olacak"

kaynak: anadolu ajansı

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;