Kürt sorunu

PKK turist kaçırdı

Diyarbakır'dan Trabzon'a giden otobüste bulunan bir İngiltere vatandaşı, Lice ilçesinde örgüt üyeleri tarafından alıkonuldu.

Konular: Türkiye

Haberin Öne Çıkanları

Eylemler sürüyor

Kimlik kontrolü yapıyorlardı

'Araçları ateşe verdiler'

PKK, hafta içinde düzenlediği bir başka eylemde, Tunceli'de dört işçiyi kaçırmıştı.
PKK, hafta içinde düzenlediği bir başka eylemde, Tunceli'de dört işçiyi kaçırmıştı. [AFP]

pkk, diyarbakır’ın lice ilçesinde ingiltere vatandaşı bir turisti kaçırdı.

al jazeera’nın diyarbakır muhabirlerinden mahmut bozarslan’ın verdiği bilgiye göre, cumartesi gecesi diyarbakır'dan trabzon'a sefer yapan bir otobüs, lice ile bingöl ili arasındaki tapantepe bölgesinde pkk üyeleri tarafından durduruldu.

diğer araçlar gibi otobüste de kimlik kontrolü yapan pkk üyeleri, bu sırada yabancı uyruklu ve 35 yaşlarında bir erkek turiste rastladılar. pkk’lılar, daha sonra ingiliz turisti alıkoyarak kaçırdılar.

ihlas haber ajansı da, 7-8 kişilik grubun bir aracı ateşe verdiklerini, daha sonra gasp ettikleri iki araçla yolcu otobüsünde seyahat eden turisti de yanlarına alarak bölgeden uzaklaştığını bildirdi.

pkk, bu hafta içinde gerçekleştirdiği bir başka benzer eylemde tunceli'de bir yol yapım projesinde çalışan dört işçiyi kaçırmıştı.

örgüt, daha önce kaçırdığı altı korucuyu da çarşamba akşam saatlerinde bitlis'te serbest bırakmıştı.

pkk, kaçırma eylemleriyle ilgili olarak, kamuoyunda kendisinin sivil örgütlenmesi olarak bilinen, hakkında soruşturma açılan ve son dönemde yoğun olarak gözaltı operasyonlarının hedefi olan ‘kürdistan toplulukları birliği’nin (kck) hukukunu uyguladığı’ savunmasını yapıyor. 

‘yeni bir yaklaşım’

al jazeera muhabiri bozarslan, hükümetle ilişkisi olanların 'gözaltı' adı altında kaçırıldığını ve örgütün yeni bir yaklaşımı denediğini aktarıyor. 2011 yılında artan kaçırmalar, 2012'yle birlikte ivme kazandı. ayrıca, kck, 'adalet divanı' adı altındaki kendi mahkemesinde kaçırdığı kişileri yargılıyor.

bozarslan'ın ifadelerine göre, örgüt adam kaçırmayı sürdürecek, çünkü artan operasyonlar nedeniyle pkk askeri eylem yapmakta zorlanıyor. bu nedenle, riski ve bedeli az olan ancak daha çok ses getiren adam kaçırma gibi eylemlere yöneliyor. 

pkk, son yıllardaki en önemli kaçırma eylemini, 2007'de hakkari’nin dağlıca ilçesinde, ordu ile girdiği çatışmalardan sonra gerçekleştirmiş ve rehin aldığı sekiz askerin görüntülerini yayımlamıştı. tutsak askerler, daha sonra aralarında milletvekilleri aysel tuğluk ve fatma kurtulan'ın da bulunduğu kürt siyasetçilerin devreye girmesiyle, 14 gün sonra serbest bırakılmıştı.

kaynak: al jazeera

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;