Kürt sorunu
PKK Türkiye'den çekiliyor
Örgütün Kandil Dağı'ndaki lideri Murat Karayılan, silahlı güçlerinin 8 Mayıs'tan itibaren sınır dışına çıkacağını açıkladı.
Haberin Öne Çıkanları
Misilleme uyarısı
Altı madde
Medyadan ilgi

pkk, hükümetin kürt sorunu'nun çözümü amacıyla başlattığı süreç kapsamında 8 mayıs tarihinden itibaren silahlı güçlerini türkiye'den çekecek. örgütün kararını, pkk'nın kuzey irak'taki silahlı kanadını yöneten murat karayılan kamuoyuna duyurdu.
perşembe günü kandil dağı'nda basın toplantısı düzenleyen murat karayılan, saldırıların olması durumunda ise geri çekilmeyi durduracaklarını söyledi. karayılan, çekilme sürecinin altı maddede formüle edildiğini bildirdi.
açıklanan plana göre:
1- pkk'lılar hiçbir çatışmaya mahal vermeyecek şekilde, kendi inisiyatifiyle, öteden beri kullandığı güzergâhları kullanarak, bir örgütlülük ve disiplin içinde geri çekilme işlemini pratikleştirecek.
2- devam eden hazırlıklar temelinde geri çekilme, 8 mayıs 2013 tarihinde başlayacak. geri çekilme, kademeli gruplar halinde planlanacak, örgütün hareket tarzı, gizliliği ve disiplini temelinde mümkün olan en kısa sürede tamamlanması hedeflenecek.
3- geri çekilmede pkk'lıların üsleneceği yer kuzey irak olacak. bölgeye çekilecek olan silahlı üyelerin resmi varlığına bölge hükümetinin anlayış göstermesi istenecek.
4- geri çekilme esnasında türk ordusunun da aynı duyarlılık ve ciddiyetle hareket etmesi istenecek. geri çekilen örgüt üyelerine yönelik herhangi bir saldırı, operasyon, bombardıman olması halinde geri çekilme derhal durdurulacak ve 'meşru savunma temelinde misilleme hakkı' kullanılacak.
5- pkk çekilirken, türkiye'den de buna paralel olarak, herhangi bir askeri faaliyete ve çatışmaya neden olabilecek tahriklerde bulunmaması ve fırsatçı yaklaşımlara yer vermemesi istenecek. bununla birlikte, geri çekilme sürecinin sağlıklı ve başarılı olabilmesi için, daha önce pkk lideri abdullah öcalan'a mektuplarla ifade edilen ve devletin de bilgisi dahilinde olan hususlara dikkat edilmesi önemli olacak
6- bağımsız heyetlerce sürecin izlenmesi, her iki taraftan da engel olabilecek hatalı yanları tespit etmesi, sürecin sağlıklı gelişmesine imkan sunacak.
üç aşamalı süreç
çekilmeyle ilk aşamanın tamamlanacağını söyleyen karayılan, sürecin ikinci aşamasının ise yeni bir anayasa yazımı olduğunu vurguladı ve 'herkesin kendisini ifade edebildiği' bir anayasanın mecburi olduğunu kaydetti.
karayılan üçüncü ve son aşamada ise silahsızlanma döneminin başlayacağını açıkladı.
murat karayılan’a basın toplantısı sırasında pkk'nın kandil kadrosundan zeki şengali ve hacer zagros de eşlik etti.
karayılan'ın açıklamasını, aralarında yabancı basın mensuplarının da bulunduğu 50’ye yakın gazeteci izledi. gazeteciler, erbil'den karayoluyla kandil beldesine gitti. gazetecilerin isimlerini ve hangi kuruluşta görev yapıklarına ilişkin bilgileri alan pkk'lılar, canlı yayın araçlarının girişine ise izin vermedi.
kandil belediyesi önünde bekletilen gazeteciler, daha sonra basın toplantısının düzenleneceği yere götürüldü.
pkk çekilmenin ardından silahlı güçlerini kuzey irak'ta konuşlandıracak. [al jazeera]
olası çekilme rotaları
sürecin devamında pkk'lıların hangi güzergahlardan çekileceği gündeme gelecek. başbakan recep tayyip erdoğan'a göre, türkiye'de 1500-2000 kadar pkk'lı var. örgütün kuzey irak'taki kamplarının konumuna ve geçiş yollarına bakarak, çekilme noktalarını tahmin etmek mümkün olabilir.
ilki orgütün en çok kullandığı, haftanin kampı ile uludere ile zap kampına açılan çukurca.
geçişlerin en yoğun olduğu avaşin bölgesine açılan kazan vadisi ve hakurk hattına açılan şemdinli de türkiye'den çıkış yolları olabilir.
bölgenin en batı ucundaki amanos grubunun çıkış yolu ise suriye olacak. ancak suriye'deki ayaklanma nedeniyle, bu grubun durumu henüz belirsiz.
ağrı, kars, van grupları da bu hat üzerinden hakkari'ye inerek hakurk'a geçebilir.
karadeniz ve iç anadolu'dan gelecek gruplar; erzincan, tunceli, bingöl, siirt ve şırnak hattını kullanabilir.
chp: silah teslimi vazgeçilmez şart
öte yandan, karayılan'ın çekilme açıklamasına muhalefetten ilk tepki cumhuriyet halk partisi'nden (chp) geldi.
partiden yapılan açıklamada ''pkk'nın silahları teslim edeceğini beyan etmesi vazgeçilmez bir şarttır'' ifadeleri kullanıldı.
öcalan çağrı yapmıştı
ak parti hükümeti, 2012 yılının sonlarında milli istihbarat teşkilatı (mit) üzerinden imralı'da hapis yatan öcalan'la görüşmelere başlamıştı.
pkk lideri ise 21 mart'ta diyarbakır'daki nevruz kutlamalarında okunan çağrısıyla örgüte silahlı mücadeleye son verme ve süreç çerçevesinde sınır dışına çekilme çağrısı yapmıştı. bu açıklamanın ardından çekilmenin nasıl yapılacağı tartışması başlamıştı.
örgütün yanı sıra, barış ve demokrasi partisi (bdp) de, çekilme için meclis güvencesi istemiş, hükümet ise tbmm’nin devreye girmesine gerek olmadığını açıklamıştı.
pkk'nın 25 nisan'da çekilmeyi açıklayacağını ise salı günü barış ve demokrasi partisi (bdp) istanbul milletvekili sırrı süreyya önder duyurmuştu. önder, kürt sorunu'nun çözümü için başlatılan süreçte artık abdullah öcalan ile örgüt yönetimi arasında mektuplaşma olmayacağını ancak imralı adası'ndaki görüşmelerin süreceğini söylemişti.
mgk toplandı
pkk'nın çekilmeyi açıkladığı gün, ankara’da da milli güvenlik kurulu (mgk) toplantısı yapılıyor.
cumhurbaşkanı abdullah gül’ün başkanlığındaki toplantıda, pkk'nın çekilme takvimi ve sürece ilişkin gelişmeler ele alınıyor.
kaynak: ajanslar
Yorumlar