Türkiye
Polis sendikalı olamayacak
Anayasa Mahkemesi polislerin sendikaya üye olmasını engelleyen kanun maddesinin iptal talebini reddetti. Ama Emniyet'teki sivil memurlar sendikalı olabilecek. Emniyet-sen karara tepkili.

anayasa mahkemesi, emniyet teşkilatında çalışan sivil memurlara ve teknisyen yardımcılarına sendika hakkı tanırken polisleri ayırdı. mahkeme, komiser ve emniyet müdürleri de dahil emniyet hizmetlerindeki polisin tamamının sendikalı olamayacağına hükmetti.
karar, sendikalı olmak için mücadele veren, bu nedenle de mesleklerinden atılan polislerin tepkisine neden oldu.
emniyet-sen genel başkanı faruk sezer, facebook hesabından yaptığı ilk açıklamada “teşkilatımızda çalışan sivil memurlara ve teknisyen yardımcılarına anayasa mahkemesi’nden olumlu cevap verildi. arkadaşlarımıza hayırlı olsun. ancak bu yamalı bohça değişikliği aihm'den dönecektir” dedi.
al jazeera'ye konuşan sezer, buruk bir sevinç içinde olduklarını söyledi. sezer, “böyle şey olmaz. belçika’da da benzer bir durum olmuş 1975’te. orada adli, idari, yerel ve kraliyet polisi var. adli polisi ayırmışlar. fakat aihm, 'bu şekilde ayrıma tabi tutarak karar verilemez' diyerek polisin tamamına sendika hakkını vermiş” dedi.
anayasa mahkemesi’nin verdiği bu kararın sadece süreci uzattığını savunan sezer şöyle devam etti:
“2 nisan’da karar ankara 9. iş mahkemesi’ne gidecek. muhtemelen mahkeme kabul edecek, dosya yargıtay’a gidecek. yargıtay onayınca da iç hukuk yolları tükenmiş oluyor. o zaman da biz davayı aihm’e taşıyacağız. dünyada 103 ülkede tunus’ta, nijer’de bile polis sendikalı. hatta yeni kurulan kosova’da bile polisin sendikası var. anayasa mahkemesi'nin vermiş olduğu bu karar eşitlik ilkesine aykırı. mücadelemiz devam edecek. sadece süreci 2 yıl daha uzatmış oldular."
dava süreci
polisin sendikalaşmasını konusunu anayasa mahkemesi'nin gündemine ankara 9. iş mahkemesi'nin kararı taşıdı.
9 kasım 2012’de kurulan emniyet-sen’i yok hükmünde sayan ankara valiliği’nin açtığı davada, ankara 9. iş mahkemesi, polisi haklı buldu. mahkeme, sendikanın yasal çerçevede kurulduğuna ve hukuken var olduğuna hükmetti.
bununla da yetinmeyen mahkeme, sendikanın çalışmasının önünü tıkayan maddenin iptali için dava dosyasını anayasa mahkemesi’ne gönderdi.
mahkeme gerekçe olarak, polis, asker, hakim ve savcıları sendika kurabilecek memur kapsamından çıkaran bu kanun maddesinde, anayasa’nın 5, 10, 13 ve 51. maddelerine aykırılık olmasını göstermişti.
anayasa’nın ilgili maddelerinde temel hak ve hürriyetlerin kullanımında herkesin eşit haklara sahip olduğuna atıfta bulunuluyor. 51. maddede “sendikaya üye olmak serbesttir. hiç kimse sendikaya üye olmaya veya olmamaya zorlanamaz” deniliyor.
kaynak: al jazeera
Yorumlar