Euro Bölgesi borç krizi
Portekiz'de kemer sıkmaya grevli yanıt
Euro bölgesi borç krizinden etkilenen ülkede hükümetin ekonomik önlemleri, kamu sektörü çalışanları tarafından protesto edildi.
Haberin Öne Çıkanları
Ulaşım etkilendi
Çöpler toplanmadı
Bazı okullar kapandı

portekiz’de sendikaların hükümetin kemer sıkma politikalarını protesto amacıyla yaptığı 24 saatliklik grev hayatı durma noktasına getirdi.
grevi organize eden portekizli işçiler konfederasyonu genel sekreteri armenio carlos katılım oranının özellikle toplu taşıma sektöründe, çöp toplayan işçiler arasında ve sağlık sektöründe oldukça yüksek olduğunu söyledi.
başkent lizbon ve ülkenin ikinci büyük kenti porto’da kamu taşımacılığı tamamen durdu. halk iş yerlerine ve okullarına gitmek için alternatif yollar aramak zorunda kaldı. lizbon ve ülkenin kuzeyindeki viana do castelo’nun da aralarında olduğu birçok liman kapandı. lizbon havaalanı ise grevden etkilenmedi. başknetin de dahil olduğu birçok kentte toplanmayan çöpler sokaklarda birikti.
bazı kentlerde okullar kapandı. bazı taksi şöförleri de araçlarına taktıkları siyah kurdelelerle eylemcilere destek verdi.
kamu hizmetleri grevden etkilenirken başkentte bankaların, restoranların, süpermarketlerin ve eczanelerin çoğu açık kaldı.
bütçe kısıtlamalarına tepki
perşembe günü başlayan grev dört ay içinde yapılan ikinci eylem. grev, aníbal cavaco silva’nın merkez sağ hükümetinin krizin vurduğu ekonomiyi ayağa kaldırabilmek için uluslararası kurtarma paketini almaya çalışırken yaptığı bütçe kısıtlamalarına tepki niteliğinde.
hükümetin, kamu borcunu azaltmak için yaptığı kemer sıkma planları arasında kamu sektörü çalışanlarının noel ve tatil pirimlerinin kesilmesi yer alıyor. portekizli işçilere ödenen bu pirimlerin her biri bir maaş değerinde.
grevin etkisi sorgulanıyor
lizbon’da bulunan al jazeera muhabiri barnaby philips’e göre günün ilk yarısında greve katılım düşük oldu.
grevden şikayetçi olanlar da vardı. lizbon’da bir kafede garsonluk yapan pedro, grev işe yaramaz, üstelik ülkeyi de zedeliyor” dedi.
finansçı camilo lourenco da grevin etkisi konusunda şüpheli olanlardan. lourenco, ekonomik bunalım dönemlerinde insanların işlerine sarılması gerektiğini ve işsiz kalmaktansa onlara verilen maaş neyse onu almaları gerektiğini söyledi. lourenco ülkede her gün 300 bin kişinin yardım organizasyonlarından gıda yardımı aldığını hatırlatı.
portekizli işçiler konfederasyonu şubat ayında düzenledikleri bir eylemle de iş kanununda yapılan reformla işçi çıkarılmasının daha kolay hale gelmesini protesto etmişti.
kasım ayında yapılan son genel grevin aksine perşembe günü yapılan eyleme ülkenin ikinci büyük sendikası olan genel işçiler sendikası destek vermedi. genel işçiler sendikası hükümetle iş kanunundaki reformlar konusunda uzlaşı sağlamıştı.
lizbon, ab ve uluslararası para fonu’ndan (imf) alacağı 78 milyar euroluk bir kurtarma paketi karşılığında üç yıl sürecek bir kemer sıkma planı ve ekonomik reformlarla borçlarını azaltmaya çalışıyor.
imf ve ab, lizbon ekonomisine yardım edilmesi konusunda 2011 yılınan mayıs ayında karar vermişti.
portekiz, yunanistan ve irlandanın ardından ab ve imf’den yardım alan üçüncü ab ülkesi.
ülke, yıllarca süren diktatörlüğün ardından yeniden demokrasiye geçilen 1974 yılından bu yana en büyük mali bunalımla karşı karşıya. portekiz'de işsizlik, ülke tarihinde rekora ulaşarak, yüzde 14,8 oranına çıkmış durumda.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar