Ortadoğu

PYD, Rasulayn'ı ele geçirdi

PKK'nın Suriye kanadı, Türkiye sınırının güneyindeki ilçede El Kaide bağlantılı Nusra Cephesi'yle girdiği mücadeleyi iki günde kazandı.

Konular: Türkiye, Suriye

Haberin Öne Çıkanları

PYD bayrakları asıldı

Ankara'da üçlü zirve

Uçakla sevk

Başına kurşun isabet eden 16 yaşındaki Mehmet Gündüz, ambulans uçakla Ankara'ya sevk edildi. [AA]
suriye'nin türkiye sınırındaki rasulayn kentinde el kaide bağlantılı nusra cephesi ve pkk'nın suriye kolu demokratik birlik partisi (pyd) arasındaki çatışmalarda, ilçenin kontrolü el değiştirdi. türkiye genelkurmay başkanlığı, şanlıurfa'nın ceylanpınar ilçesiyle arasında yalnızca bir sınır çizgisi bulunan rasulayn'da pyd'nin hakim olduğunu duyurdu. suriyeli kürt muhalif grup, ceylanpınar sınır kapısı'nda da kontrolü sağladı.
 
al jazeera muhabiri mahmut bozarslan, kürtlerin silahlı organizasyonu pyd kuvvetlerinin ceylanpınar sınır kapısı'ndaki nusra bayrağını indirdiğini bildirdi. pyd, ilçenin bazı noktalarına da kendi bayraklarını astı.

roketatar mermileri karakolu vurdu
 
rasulayn'dan atılan mermiler de, sınırın kuzeyindeki ceylanpınar'a düşmeye devam ediyor. genelkurmay başkanlığı, internet sitesinde yer verdiği açıklamasında, şanlıurfa'ya bağlı ilçedeki sınır karakoluna çarşamba günü iki roketatar mermisinin isabet ettiğini aktardı.
 
kapı hudut karakolu'nun duvarı ve bahçesini rpg-7 roketatar mermilerinin vurduğunu belirten türk silahlı kuvvetleri (tsk), ordu birliklerinin angajman kuralları gereği makineli tüfek ve havanla karşılık verdiğini vurguladı.

doğan haber ajansı (dha), tedirgin bir şekilde bekleyen ceylanpınarlıların perşembe günü sınırın güneyinden yoğun şekilde silah sesi duyduğunu aktarıyor.
 
rasulayn dışına taştı
 
facebook'ta bir sayfa açan ve çok sayıda görüntü yükleyen pyd'lilerin üzerinde, irak'ın kuzeyinde satılan askeri üniformalar bulunuyor. al jazeera'ya bilgi veren yerel kaynaklar, çatışmaların rasulayn dışına taştığını ve en büyük kürt kenti kamışlı'nın yakınlarındaki tribaspi'de de tarafların karşı karşıya geldiğini söyledi.
 
davutoğlu: o an bu andır
 
olaylar üzerine konya'da katıldığı bir iftar programında konuşan dışişleri bakanı ahmet davutoğlu, ""bir kez daha uluslararası topluma çağrıda bulunuyoruz; derhal ve süratle bm güvenlik konseyi, eğer bm güvenlik konseyi olmanın gereğini yapacaksa, an bu andır" dedi.
 
bm güvenlik konseyi'nin adım atmaması halinde misyonunu yitireceğini savunan davutoğlu "suriye'deki bu acımasız katliama dur demenin vakti çoktan gelip geçmiştir" ifadesini kullandı.

güvenlik konseyi, ayaklanmanın 28 ayı doldurduğu suriye konusunda şimdiye kadar bir adım atamadı. konseyde veto yetkisi bulunan rusya ve çin, abd, ingiltere ve fransa'nın gündeme getirdiği önerileri birçok kez engelledi.
 
ankara'da zirve
 
suriye sınırındaki sözkonusu gelişmeler yaşanırken, başkent ankara'da cumhurbaşkanı abdullah gül, başbakan recep tayyip erdoğan ve genelkurmay başkanı orgeneral necdet özel perşembe günü görüşecek. üç isim, gündem dışı olarak bir araya geliyor ve masaya yatırılacak konu suriye.
 
üç tc kimliği gösterdiler
 
pkk'ya yakın fırat haber ajansı (anf), rasulayn'da ele geçirilen nusra cephesi'ne ait bir merkezde yapılan aramada bulunan üç türkiye vatandaşının kimliğini yayımladı. ajansa göre, sözkonusu kişilerin isimleri muhammed emin doğucu, ibrahim özden ve murat koçak. 
 
ambulans uçakla başkente

ceylanpınar'da salı günü başına kurşun isabet eden 16 yaşındaki mehmet gündüz, şanlıurfa'dan ambulans uçakla başkent ankara'ya getirildi.
 
hacettepe üniversitesi tıp fakültesi'nde tedavisi devam edecek genç, evinde televizyon izlerken mermiye hedef olmuştu.
 
can kaybı yediye çıktı

ceylanpınar'da gündüz'le aynı gün mermiye hedef olan 17 yaşındaki mahsun ertuğrul, hastanede yaşamını yitirmişti.
 
türkiye ve suriye arasında, 900 kilometreyi aşan bir kara sınırı bulunuyor. suriye'deki iç savaş, daha önce birçok kez türkiye tarafında ölümlere yol açmıştı. son olarak, geçtiğimiz mayın ayında yine şanlıurfa'ya bağlı akçakale'de bir polis yaşamını yitirmişti.
 
geçtiğimiz yılın haziran ayında türkiye'ye ait bir savaş uçağı suriye tarafından düşürülmüştü. ekim ayında da sınırın diğer tarafından açılan top ateşi sonucu, şanlıurfa'nın akçakale ilçesinde beş kişi hayatını kaybetmişti.
 
türk silahlı kuvvetleri (tsk) bunun üzerine zaman zaman suriye’deki hedefleri top ateşiyle vurarak misilleme yapmıştı.
türkiye-suriye sınırı, iki büyük patlamaya da sahne oldu. hatay'daki cilvegözü sınır kapısı'nda şubat ayında gerçekleşen patlama 14, reyhanlı'da mayıs ayında peş peşe patlayan bombalar 51 kişinin ölümüne yol açmıştı.

ankara yönetiminin suriye sınırına yerleştirilmek üzere nato'dan talep ettiği patriot füze savunma sistemi, ocak ve şubat aylarında aktif hale gelmişti.

türkiye, güney komşusu suriye'deki şiddetten kaçan onbinlerce sığınmacıya da iki yıldır ev sahipliği yapıyor.

bm'nin kara listesinde

suriye'de, 2011 yılının mart ayında demokratik reform gösterileriyle başlayan olaylar, daha sonra muhaliflerle rejim güçleri arasında silahlı mücadeleye dönüşmüştü. muhalifler bünyesinde farklı görüşlere sahip birçok grup bulunuyor. 

rejime karşı savaşan muhalif gruplardan nusra cephesi, bm tarafından mayıs ayı sonunda kara listeye alınmıştı. sözkonusu grup, abd'nin terör örgütleri listesinde.

bm, suriye’deki çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısının, 100 bine yaklaştığını açıklamıştı. 

kaynak: al jazeera ve ajanslar

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;