Mısır'da darbe dönemi

Rabia raporuna tepki

Mısır’da bağımsız Yargı Cephesi, Rabia Meydanı’ndaki gösterilerin dağıtılması hakkındaki raporu açıklayan İnsan Hakları Ulusal Komisyonu’nu tarafgirlikle suçladı. Cephe, raporda ordunun ölümlerdeki rolüne yer verilmemesini eleştirdi.

Konular: Ortadoğu
Rabia Meydanı'ndaki gösterilerin dağıtılması sırasında yüzlerce kişi hayatını kaybetmişti. AFP

darbe karşıtı hukukçuların oluşturduğu bağımsız yargı cephesi, rabia meydanı ile ilgili gerçekleri araştırma komisyonu’nun hazırladığı raporu yanıltıcı ve yanlışlarla dolu olarak niteledi. cephe, raporu yazan komisyon üyeleri hakkında dava açacaklarını söyledi.

bağımsız yargı cephesi, hazırlanan raporda ordunun rolüne değinilmemesi ve sadece polisin sorumlu tutulmasını eleştirdi.

mısır gazeteciler sendikası özgürlükler komisyonu başkanı muhammed abdulkuddus, raporun kendilerine sunulmadığını ve gerçek tanıkların dinlenmediğini söyledi.  

gerçekleri araştırma komisyonu rabia meydanı’nın dağıtılması sırasında ölen yüzlerce kişinin sorumluluğunu göstericilere yüklemişti.

çarşamba günü açıklanan raporda meydanlardaki gösterilerin barışçıl olarak başladığı ama ‘silahlı grupların girişine izin verilmesinin’ eylemleri sabote ettiği iddiası yer alıyordu.

göstericilerin ‘direnmesi ve şiddet içerikli tutumları yüzünden ambulansların meydana giremediği‘ ifade edilen raporda bazı göstericilerin polise karşı şiddet kullandığı belirtildi. rapora göre, ambulanslar ancak operasyon tamamlandıktan sonra yani yerel saatle 18.00 civarında meydana girebildi.

rapora göre konsey, tüm suç şüphelerinin açıklığa kavuşması için gerekli mevzuat değişikliğinin yapılması ve basın organlarının yürüttüğü ‘çirkin’ kampanyaların durdurulması için acil müdahale çağrısında bulundu.

mısır güvenlik güçleri, 14 ağustos’ta iki meydana müdahalede bulunmuş ve çok sayıda gösterici hayatını kaybetmişti.

uluslararası "rabia platformu", darbenin ardından yaşanan süreçte 3 bin 510 kişinin öldüğünü, 20 bin 559 kişinin yaralandığını, 2 bin 144 kişinin de gözaltına alındığını açıklamıştı.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;