Suriye'de iç savaş

Rejim Yermuk'ta hastaneye saldırdı

Suriye İnsan Hakları Örgütü, Esed rejiminin başkent Şam'da, Filistinli mültecilerin yaşadığı Yermuk Mülteci Kampı'ndaki hastaneye varil bombalı saldırı düzenlediğini duyurdu.

Konular: Ortadoğu
IŞİD'in girmesinin ardından Yermuk Kampı daha zor günler yaşamaya başladı. [Foto: Reuters-Arşiv]

suriye insan hakları örgütü'nden (snhr), orduya ait helikopterin, başkentin güneyinde muhaliflerin kontrolünde bulunan ve son haftalarda işid'in saldırdığı yermuk mülteci kampı'ndaki filistin hastanesi'ne varil bombalı iki saldırı düzenlediğini belirtti.

saldırı sonucu hastanede geniş çapta maddi hasarın meydana geldiği ve bazı ambulansların zarar gördüğü aktarılan açıklamada, ölü ve yaralıların olup olmadığına ilişkin ise bilgi verilmedi.

bu arada suriye yerel koordinasyon komitesi (lcc), esed güçlerinin yermuk bölgesinde yer alan reyca bölgesine roketlerle saldırdığını duyurdu.

başkent şam'ın güneyinde yer alan ve üç yıldır rejim güçlerinin kuşatması altında bulunan yermuk mülteci kampı'nda geçen hafta işid ile eknaf beytul makdis güçleri arasında çatışma çıkmıştı. yerel kaynaklar, işid’in kampın geniş bir bölümünü ele geçirdiğini bildirmişti.

suriye'deki en büyük filistin mülteci kampı yermuk'ta, ülkedeki iç savaş öncesi 950 bin kişi bulunurken, bu rakamın 18 bine düştüğü bildiriliyor. rejim güçlerinin ablukası altındaki kampa uzun süredir elektrik ve su verilemiyor.

çatışmalar zaten uzun süredir abluka altında yaşayan bölge sivillerinin hayatını daha da zorlaştırdı. halk bazı yardım kuruluşların sunduğu gıda yardımına bağlı olarak yaşıyor. çatışmalar nedeniyle evinden çıkamayan sivillerin artık gıda yardımına ulaşma imkânı da yok.

bm filistinli mültecilere yardım kuruluşu (unrwa) yermuk’teki gelişmelerden endişeli olduğunu ifade etmişti. unrwa çatışmaların sonlandırılmasını istemiş ve kuruluşun sağladığı insani yardımların tekrar bölgeye girebilmesi için durumun eski haline gelmesi çağrısında bulunmuştu.

ablukanın altındaki yermuk kampı

yermuk kampı suriye’deki iç savaşın faturasını en ağır ödeyen bölgelerden biri. daha önce 160 bin kişinin yaşadığı kampta nüfus 18 bine indi.

aralık 2012’den sonra bazı suriyeli muhalif grupların buraya yerleşmesiyle çatışmalar kampa sıçradı.

rejim 'terörizmle savaş' bahanesiyle kampı sık sık hedef alıyor.

temmuz 2013’te başlayan ağır rejim kuşatması nedeniyle kamptaki en az 200 kişi açlıktan öldü.

unrwa aralıklarla kampa yardım ulaştırıyor.

bu yardım rejim ile koordinasyonlu olarak sağlanıyor. kampa en son geçtiğimiz ay yardım girmişti.

kaynak: al jazeera, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;