Cenevre-2
Rejimin gündemi 'terör'
Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal Miktad, Cenevre'de rejimin gündeminin ülkedeki "terör"e son vermek olduğunu söyledi. Muhalefet ise Cenevre'deki barış görüşmelerinin ikinci turunda artık "geçiş yönetimi"ni konuşmak istiyor.
Haberin Öne Çıkanları
Taraflar birbirini suçluyor
Muhalifler "geçiş yönetimi"ni konuşmak istiyor
Suriye'deki iç savaşta en az 136 bin kişi öldü

birleşmiş milletler ve arap birliği suriye özel temsilcisi lahdar brahimi, cenevre'deki barış konferansında muhalefetten sonra rejim delegasyonuyla da görüşmesini tamamladı. toplantı sonrası suriye dışişleri bakan yardımcısı faysal miktad basın mensuplarına konuştu:
"hama'nın mean kasabasında aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 50'den fazla kişi dün teröristlerce katledildi. herkes suriyelilerin kanının durması için elimizden geleni yapacağımızı bilmeli. bm şiddet ve dış destekle yapılan terör eylemlerinin durması gerektiğini bilmeli. terör durmadan hiçbir gelişme sağlanamaz. muhalefetin de bu katliamdan bahsetmesi, gündeme getirmesini beklerdik."
brahimi ile yaptıkları toplantıdan sonra muhalefet delegasyonu adına açıklama yapan smdk sözcüsü luay safi, rejimin ülkede şiddet uyguladığını ve cenevre'de zaman kazanırken ülkeyi bombalamayı sürdürdüğünü söylemişti. safi, muhalefetin cenevre'deki gündeminin "geçiş yönetimi" olduğunu da belirtmişti.
rejim adına konuşan miktad ise önceliklerinin "ülkedeki terörün durması" olduğunu söyledi.
"terörün durması için zaman çoktan gelip geçti. bu konu önceliğimiz olmalı. suriyenin evlatlarının kanını akıtan terörün durması için çalışmak ana gayemiz olmalı. biz cenevre'de, cenevre 1 nihai kararlarının sırasıyla teker teker konuşulmasını istiyoruz. fakat karşı taraftan ciddi bir karşılık alamıyoruz. onların önceliği geçiş hükümeti, suriye'de ölenlerle ilgilenmiyorlar. onlar asıl meseleyi saklıyorlar, asıl mesele terördür."
geçiş yönetiminde sürpriz
"cenevre 1 nihai kararlarının ilk maddeden son maddeye kadar konuşulmasından yanayız" diyen miktad, geçiş hükümeti konusunun ancak terör ve şiddetle ilgili maddeler çözüldükten sonra konuşulacağını vurguladı.
miktad "geçiş hükümetini konuşma sırası geldiğinde söyleyeceklerimiz, yapacaklarımız herkesi şaşırtacaktır. bu konuda ciddiyiz" dedi.
al jazeera muhabiri james bays'in "herkesi şaşırtacak" bu konunun geçiş yönetiminde esed'in olmaması yönünde bir karar olup olmayacağını sorması üzerine miktad bunun mümkün olmadığını söyledi.
miktad, muhalefetin faruk şara'yı cenevre'de rejimin temsilcisi olarak görmek istemesi ile ilgili soruya ise "bu ayıp bir soru, suriye cumhuriyeti kimlerin müzakerelere katılacağını, temsilci olacağını kendisi belirler" cevabını verdi.
muhalifler daha önce brahimi'ye rejim delegasyonunda faruk şara'yı da istediklerini, böylece rejimin temsiliyetini ve ciddiyetini göstermesi gerektiğini söylemişti. faruk şara hâlihazırda suriye devlet başkan yardımcısı ve ev hapsinde tutulduğu iddia ediliyor.
'teröre' destek suçlaması
bakan yardımcısına suudi arabistan'ın suriye'de savaşan vatandaşlarını geri çağırması da soruldu. miktad bunun durumu daha da kötüleştiren bir açıklama olduğunu çünkü suudi arabistan'ın geri gelecek olanlara 3-6 yıl hapis cezası vereceğini açıkladığını, bu durumda 'suudi teröristlerin ülkelerine dönmektense suriye'de teröre devam etmeyi tercih edeceklerini' söyledi. miktad "eğer suudi arabistan iyi bir şey yapmak istiyorsa teröre verdiği silahlı yardımı kesmeli. bunu teröre destek veren bütün ülkeler yapmalı. ürdün'de teröristler eğitiliyor. türkiye de teröristlere verdiği desteği kesmeli" dedi.
miktad, ürdün ve türkiye'den sonra fransa'yı da 'terörist'leri desteklemekle suçladı, "fransız dışişleri bakanı fabius insanlıktan bahsetmemeli çünkü o insan değil. fransa teröristleri destekliyor. her türlü yardımı yapıyor. bundan dolayı fransız hükümetinin konuşmaya hakkı yok" ifadesini kullandı.
faysal miktad, halep'te 20 mahkûmun açlıktan ölmesi ile ilgili olarak da silahlı grupları suçladı, bu grupların hapishanelere gıda girişini engellediğini iddia etti.
kaynak: al jazeera
Yorumlar