Suriye'de iç savaş

Riyad Hicab: Siyasi geçiş için takvim istiyoruz

Suriye savaşına siyasi bir çözüm bulmak için Cenevre'de düzenlenen müzakerelere katılımını askıya aldığını açıklayan Muhaliflerin Yüksek Müzakere Heyeti Koordinatörü Riyad hicab, De Mistura’ya 17 belge verdiklerini, daha fazla zaman kaybı istemediklerini söyledi.

Hicab, BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın müzakere dosyasını BM Güvenlik Konseyi'ne ve USDG'una taşımasını istedi. [Fotoğraf: Reuters]

cenevre'deki suriye görüşmelerine katılımını askıya alan muhaliflerin bir numaralı yetkilisi riyad hicab, bm güvenlik konseyi'nin 2254 sayılı kararının uygulanmasını istediklerini söyledi. hicab muhaliflerin taleplerini söyle sıraladı:

"2254 sayılı kararın tam olarak 12. ve 13. maddesinde geçtiği gibi sivillere yönelik bombardımanın durdurulması, zorlu göçün ve siyasi tutukluların tasfiyesinin durdurulmasını istiyoruz. bmgk’dan ciddi bir karar bekliyoruz. uluslararası suriye destek grubu'nun (usdg) toplanmasını bekliyoruz. yardımları sokmayan ve bombardımanı durdurmayan hakkında adım atılması gerek."

'sadece yüzde 6.5’ine yardım ulaştı'

insani yardım çalışmalarının kısıtlı kalmasını eleştiren hicab yardıma muhtaç, kuşatma altındaki nüfusun sadece yüzde 6.5'ine yardım ulaştığını söyledi:

"kuşatılmış bölgelerde yardıma muhtaç insanların sadece yüzde 6.5’ine yardım ulaştı. tutuklular serbest bırakılması yerine rejim daha çok kişi tutukluyor. pyd güçleri 265 kişiyi tutukladı. bunlardan biri işkence altında öldü. hiçbir bölgede kuşatmalar kalkmadı."

'yardım ulaştıramıyorsanız nasıl siyasi süreci garanti edeceksiniz'

tüm dünyaya sesleniyorum… eğer darayya’ya bir mama kutusunu bile sokamıyorsanız, siz nasıl bir siyasi süreci garantileyebilirsiniz.

cenevre’ye bm kararlarına dayalı gerçek bir siyasi geçiş için geldik. ancak maalesef bizim iyi niyetimiz yanlış anlaşıldı. suriye halkına karşı ihlaller devam etti. halkımız bombardıman altında ölürken burada cenevre’de müzakerelere devam edemeyiz.

rusya ve rejim, geçiş yönetiminin anayasal olmadığını savunuyor. bunu reddediyoruz çünkü zaten söz ettikleri 2012 yılı anayasası zaten meşru değil."

‘net bir zaman tablosu istiyoruz’

de mistura’ya 17 belge verdiklerini anlatan hicab, artık daha fazla zaman kaybını istemediklerini ve siyasi geçiş için açık ve net bir takvim istediklerini söyledi:

"kaybedecek zamanımız yok. her geçen dakika ölüm demek. rejim siyasi çözüm istemiyor. çünkü böyle bir çözümün onun sonu olacağını biliyor. silahlı grupların mesajını aldık. merak etmeyin biz sizi hayal kırıklığına uğratmayacağız. suriye halkının haklarından taviz vermeyeceğiz. kapalı odalar arkasında anlaşmalar yapanlara diyorum ki halkımızın haklarından vazgeçmeyeceğiz."

"golan’ı beşşar esed’in babası israil’e sattı"

"netanyahu dün 'golan’ı geri vermeyeceğiz' dedi. ona diyorum ki 'hayır golan tepeleri israil’in kalmayacak.'

esed’in babası hafız esed, golan’ı satan adam. esed’in ve kuzenlerinin israil ile iletişimini ve telefonlarını biliyoruz. israil olmasaydı esed yerinde kalmazdı. ancak teslim olmayacağız.

bm’ye, tüm dünyaya ve rejimi korumaya çalışanlara diyoruz ki: cenevre’ye esed’in kalması için gelmedik. silahı taşıyan kardeşlerimize diyorum ki bu suçlu (esed) kaldığı müddetçe silahınızı bırakmayın.

27 şubat’ta silahlı grupların bize verdiği yetki ile ateşkesi kabul ettik. bu anlaşmaya bağlı kaldık. ancak rejim bağlı kalmadı. ateşkesin ilk saatlerinden bu yana ihlal etmeye devam ediyor."

'uluslararası gözetim misyonları olmalı'

“ateşkesin devam ettiğini söyleyenlere diyorum ki; 'hayır ateşkes diye bir şey yok.'

iran, ordu askerlerini suriye’ye göndermeye devam ederken, suriye’den çekildiğini söyleyen rusya uçakları fosfor bombaları kullanmaya devam ederken ateşkesten söz etmek mümkün değil.

suriye insan hakları ağı’nın istatistiklerine göre ateşkesin başladığı tarihten bu yana 553 suriyeli öldü.

bmgk'nın toplanması gerekiyor. uluslararası gözetim misyonlarının suriye’ye gelip kimin ateşkesi ihlal ettiğini tespit etmesi ve gereken cezanın verilmesi gerek.”

'de mistura neden bmgk’ye ya da usdg’ye gitmiyor'

"de mistura neden bmgk’ya ya da uluslararası suriye destek grubu’na (usdg) gitmiyor? ateşkes başladığından bu yana silahlı muhalif gruplara silah sağlamak yasak. ancak rusya rejime silah vermeye devam ediyor. bu muhalifleri mağlup etmek için açık bir kumpas.

rejimin ömrünü uzatan siyasi bir süreci kabul edemeyiz. net bir süreç takvimi istiyoruz. rejim siyasi çözümden kaçmaya çalışıyor.

suriye’de halk acı çekmeye devam ettiği sürece, esed kaldığı sürece, çözüm olamaz."

'insani durum iyileştirilene kadar müzakerelere katılmayacağız'

"biz rejimin kalacağı bir çözümü kabul etmeyiz. insani durum kötüleştiği için yüksek müzakere heyeti müzakerelere katılımını askıya aldı. bm binasına gitmiyoruz. halkımız açlık ve bombardımana maruz kaldığı sürece gitmeyeceğiz.

tutukluların serbest bırakılana ve sivillere yönelik bombardıman durana kadar gitmeyeceğiz.

tutuklama merkezleriyle ilgili daha önce programlanmış seminerlere katılmak için grubumuzdan bazı üyeler burada kalacak. de mistura’nın danışmanlarıyla teknik detayları konuşmayı devam ettireceğiz.

obama onlarca kez esed’in meşruiyetini kaybettiğini söyledi. ancak abd’li arkadaşlarımıza çok kırgınız. insan hakları her gün suriye’de çiğneniyor. kimyasal silah çizgi dediler. sonra suçluyu cezalandırmak yerine sadece silahını elinden aldılar. rejimin müttefikleri sahada onunla savaşıyor. onlar olmasaydı rejim çoktan biterdi. zaten bitmiş durumda o şu an onların kuklaları haline geldi."

‘esed müttefiklerinin desteğinin yarısına razıyız’

'muhalifleri güçlendirmek lazım. güç dengesini eşitlemek gerek. rejim müttefiklerinin rejime desteğinin yarısını abd muhaliflere verse, buna razı oluruz.

bm'nin 2254 sayılı kararı cenevre bildirgesinin gerisinde kaldı. ancak onu detaylı okursanız yine cenevre bildirgesinin uygulanmasından söz ediyor.

bm’nin hiçbir kararında genişletilmiş hükümet terimini bulamazsınız, bu rejimin saçmalığı. bm kararlarını rejimin hayalleriyle eşitlenmesini kabul etmeyeceğiz.

bazı devletlerin çıkarlarını gözetmek için bm kararlarından taviz verilmesini kabul etmiyoruz.”

'insani taleplerimiz yerine getirilirse cenevre’ye döneriz'

insani durumla ilgili taleplerinin yerine getirilmesi durumunda cenevre’deki müzakerelerden tutumlarının ne olacağı yönündeki sorusuna hicab, “insani taleplerimiz yerine getirilirse cenevre’ye döneriz” yanıtını verdi.

esed’in kalacağı bir çözüm formülünün olmadığını diyen hicab ‘esed eninde sonunda gidecek ve yargılanacak’ dedi.

'rusya rejimi korumaya çalışıyor'

obama’nın putin ile yaptığı telefon görüşmesi konusuna değinen hicab, ‘maalesef anlaşılan rusya bu rejimi korumaya çalışıyor. tarafsız bir rol oynaması beklenirken. rusya rejime silah sağlamaya devam etmekle ateşkesin ihlallerini besledi” şeklinde konuştu.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;