IŞİD

Roma'da IŞİD toplantısı

Cenevre'de Suriye'deki krize siyasi çözüm aranırken Roma'da IŞİD karşıtı koalisyon ülkelerinin dışişleri bakanları bir araya geldi. Kobani'ye giderek PYD'lilerle IŞİD ile mücadeleyi görüşen McGurk de Roma'da. Türkiye'yi temsilen toplantıya katılan Müsteşar Sinirlioğlu ile son ziyaretleri ele alması bekleniyor.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, toplantının açılışında yaptığı konuşmada Libya'daki tehdide vurgu yaptı. [Fotoğraf: Reuters]

işid’le mücadele için yaklaşık 60 ülkenin oluşturduğu uluslararası koalisyon dar kapsamlı bir ‘küçük grup’ toplantısı yapıyor. 23 ülkenin katılımıyla roma’da yapılacak toplantıda türkiye’yi dışişleri bakanlığı müsteşarı feridun sinirlioğlu temsil ediyor.

toplantıda suriye ve irak’ın yanı sıra libya’da, özellikle örgütün saldırılarını artırdığı sirte şehrinde işid ile mücadele de öncelikli gündem maddelerinden. kerry, toplantı açılışında yaptığı konuşmada işid’in libya’daki petrol yatakları için saldırılarını artırabileceği uyarısında bulundu:

“libya’da ulusal birlik hükümeti kurma noktasındayız. bu ülkenin kaynakları var. dünyada son isteyeceğimiz şey milyarlarca dolarlık petrol gelirine erişimi olan sahte bir halifeliktir.”

katılımcı ülkeler abd, türkiye, suudi arabistan, fransa, almanya, irak, katar, ingiltere, bahreyn, ürdün, kuveyt, hollanda, belçika, kanada, mısır, birleşik arap emirlikleri, italya, danimarka, norveç, ispanya, isveç, avustralya ve yeni zelanda. toplantıda avrupa birliği’nden de temsilciler var.

mcgurk, kobani ve bağdat’tan sonra roma toplantısında

abd başkanı barack obama’nın işid’le mücadele koalisyonundaki özel temsilcisi brett mcgurk de toplantıya katılıyor. mcgurk, roma’ya geçmeden hemen önce suriye’nin kuzeyi ve bağdat’ta iraklı ve kürt yetkililerle görüşmüştü.

roma’da aynı toplantıya katılacak olan mcgurk ile sinirlioğlu’nun, mcgurk’ün bu son ziyaretlerini de ele alması bekleniyor.

mcgurk hafta sonu kobani’de, pkk’nın suriye’deki kolu pyd ve onun silahlı kolu ypg’nin başını çektiği suriye demokratik güçleri’nden temsilcilerle görüştü. ankara ve suriye muhalefeti pyd’nin cenevre görüşmelerini katılmasına şiddetle karşı çıkmış, pyd eş başkanlarına davetiye gitmemişti. ancak abd’nin ekim 2015’te oluşturduğu ve başını pyd’nin çektiği suriye demokratik güçleri’nin siyasi kanadı suriye demokratik meclisi’ne davetiye gitti.

bu ziyaretle pyd, cenevre’ye davet edilmese de ilk kez suriye içinde abd hükümetinden bir yetkiliyle görüşmüş oldu.

mcgurk ardından bağdat’a giderek irak kürdistan bölgesel yönetimi başbakanı neçirvan barzani ve irak başbakanı haydar ibadi ile bir araya geldi. ikyb ile pyd’nin ilişkileri de gergin.

cenevre ile eş zamanlı toplantı

kerry’nin 11:30’da bir konuşmayla açacağı toplantı, cenevre’de suriye’nin geleceğine siyasi bir çözüm bulmak için üçüncü kez yapılan toplantıyla eş zamanlı olarak düzenleniyor. cenevre’de 25 ocak’ta başlaması planlanan görüşmeler, abd ve rusya başta olmak üzere taraf olan ülkelerin katılımcılar üzerinde anlaşamaması sebebiyle 29 ocak’a ertelenmişti. bm suriye özel temsilcisi de mistura, cenevre’de olan muhalefet ve rejim temsilcileriyle görüştükten sonra 2 şubat’ta görüşmelerin resmi olarak başlayacağını duyurdu.

görüşmelerde işid’den geri alınan tikrit’te istikrarın sağlanması, işid’in sınırlardaki kaçak geçişleri kullanarak sağladığı gelirlerin ve yabancı savaşçı akışının kesilmesi için alınacak yeni önlemler masaya yatırılacak.

abd başkan yardımcısı joe biden, 22-23 ocak'ta yaptığı türkiye ziyaretinde davutoğlu ve erdoğan ile bir araya gelerek türkiye-suriye sınırının daha iyi korunmasıyla ilgili atılacak adımları görüşmüştü.

kerry öncesinde lavrov ile görüştü

kerry, toplantıdan üç gün önce rus mevkidaşı lavrov ile bir telefon görüşmesi yaptı, hem cenevre’deki görüşmeleri hem de suriye sahasındaki gelişmeleri ele aldı. iki bakan, 10 şubat’ta münih’te bir araya gelme kararı aldığını duyurdu.

kaynak: al jazeera, reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;