Gülen örgütü soruşturmaları

Romanya iltica talebini reddetti

Romanya, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde ofisine dinleme cihazı koyduğu iddia edilen iki polisin iltica talebini reddetti.

cumhurbaşkanı tayyip erdoğan'ın başbakanlığı döneminde çalışma ofisine dinleme cihazı konulmasıyla ilgili romanya'da yakalanan polisler hala tutuklu. emniyet müdürü sedat zavar ve polis memuru ilker usta'nın türkiye'ye iadelerine yönelik işlemlerin sürdüğü bildirildi.

zavar ve usta, erdoğan'ın başbakanlığı döneminde çalışma ofisine "böcek" tabir edilen dinleme cihazı konulmasıyla ilgili yürütülen operasyon kapsamında aranırken yurt dışına kaçmıştı. iki isim emniyet genel müdürlüğü'nün de destek verdiği operasyonla romanya'da gözaltına alınmıştı.

bunun üzerine romanya'ya iltica talebinde bulunan iki polisle ilgili ülkedeki yerel mahkemeler karar verdi. emniyet müdürü zavar ve polis memuru usta'nın iltica talepleri mahkemece reddedildi.

şüphelilerin halen romanya'da tutuklu oldukları ve haklarındaki yargı sürecinin devam ettiği belirtildi.

iki polisin, türkiye'ye iadeleri konusunda işlemlerin sürdüğü, mahkemenin kararı doğrultusunda polislerin türkiye'ye iadesinin beklendiği bildirildi.

soruşturma nasıl başladı?

böcek soruşturması "başbakan'ın odasına uluslararası güçler tarafından dinleme cihazı konulduğu" ihbarının ardından üç yıl önce başlatıldı.

böcekle ilgili ilk incelemeleri milli istihbarat teşkilatı (mit) yaptı. ancak mit böceklerin nereye sinyal yolladığını, ne kadar süreyle dinleme yapıldığını ve ne zaman yerleştirildiğini tespit edemedi. mit ve başbakanlık, soruşturma savcılığının istediği bilgileri gönderdi.

soruşturmayı yürüten memur suçları soruşturma savcısı, başbakanlık teftiş kurulu raporunun başsavcılığa ulaşması sonrası bilgilerin casusluk amacıyla kullanıldığı iddiası nedeniyle dosyayı terör savcılığına gönderdi. özel yetkili savcılığın kaldırılması sonrası soruşturmayı anayasal suçlara bakmakla görevli büro yürüttü.

savcılıkta ifadesi alınan şüpheli polisler böceklerden bilgilerinin olmadığına dair savunma yaptı. bu savunmalarına rağmen soruşturma savcısı bazı polislerin tutuklanmasını istedi. ancak mahkeme yeterli delil bulunmadığı gerekçesiyle tüm polisleri serbest bıraktı.

cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan'ın şikâyetçi olarak yer aldığı iddianamede 13 şüpheli, "siyasi casusluk, kişiler arası haberleşmenin gizliliğini ihlal, kişiler arası konuşmayı izinsiz kayıt etmek" ile suçlanıyor. iddianamede suçun kamu görevlileri tarafından işlenmesi halinde cezada yarı oranında artırılma maddesinin uygulanması da talep ediliyor. bu kapsamda 13 şüpheli toplamda 42 yıl hapis cezasıyla yargılanacak.

iddianameyi yargıtay üyeliğine seçilen ankara cumhuriyet savcısı durak çetin hazırladı. iddianamede şüpheli olarak tübitak'ın eski yöneticisi hasan palaz ve polis memurları ali özdoğan, serhat demir, sedat zavar, ahmet türer, enes çiğci, ilker usta, hurşit gölbaşı, seyit saydam, ibrahim sarı, mehmet yüksel, zeki bulut ve harun yavuz yer aldı.

bu isimlerden hâlâ yakalanamayan özdoğan, zavar, çiğci, usta, türer ve demir hakkında yakalama kararı bulunuyor.

kaynak: anadolu ajansı

 

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;