Avrupa
Romanya'da azil referandumu
Ülkede seçmenler, yetkilerini genişletmekle suçlanan Cumhurbaşkanı Traian Basescu’nun azledilip azledilmeyeceğine karar verecek.
Haberin Öne Çıkanları
Geçici olarak görevden alındı
18,3 milyon seçmen
AB'den uyarı

romanya'da sol hükümetin güç mücadelesine girdiği merkez sağ eğilimli cumhurbaşkanı traian basescu'nun azledilip edilmemesi oylanıyor.
parlamentonun geçici olarak görevden aldığı basescu'nun kaderini belirleyecek referandumun geçerli olması için seçmenlerin yarıdan fazlasının katılımı gerekiyor.
sol hükümet basescu'yu hükümet işlerine karışmak ve yetkilerini genişletmekle suçluyor. iddiaları reddeden basescu ise referandumun boykot edilmesi çağrısında bulunmuştu.
referandumun sonucu ne olursa olsun, neticesinin ülkenin siyasi ve ekonomik istikrarına büyük etkisi olacağını yorumları yapılıyor.
son kamuoyu yoklamaları ise seçmenlerin yüzde 65'inin, katı ekonomik tedbirleri destekleyen basescu'nun görevden alınmasını istediğini gösteriyor. basescu'nun azledilmesi halinde üç ay içinde cumhurbaşkanlığı seçimi yapılması gerekiyor.
rompuy: endişe duyuyoruz
ab'ye beş yıl önce girmesine rağmen yargı reformu ve yolsuzlukla mücadelede yeterince ilerleme sağlayamadığı için bulgaristan'la birlikte brüksel'in yakın takibinde olan romanya, hükümet ve cumhurbaşkanı arasındaki iktidar mücadelesi nedeniyle ab'den uyarı almıştı.
ab konseyi başkanı herman van rompuy, ülkedeki siyasi krizden ‘derin endişe’ duyduğunu açıklamıştı.
tsi ile sabah 07.00’de başlayan oy verme süreci çerçevesinde, yurtdışındaki diaspora ile birlikte yaklaşık 18 milyon 300 bin romanyalının oy verme hakkına sahip olduğu belirtiliyor.
kaynak: ajanslar
Yorumlar