Avrupa

Rumlar Akdeniz'den haber bekliyor

Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Hristofyas doğalgaz arama çalışması sonuçlarının bu hafta içinde açıklanmasını umduklarını söyledi.

Haberin Öne Çıkanları

'Sabırla beklemeliyiz'

'Görüşmeler iyi değil'

Petrol yatağı bulundu

Türkiye de KKTC ile imzaladığı anlaşma çerçevesinde doğal kaynak araştırmaları yapan Piri Reis gemisini ada çevresine yollamıştı. [AA]

Neden 12. parsel?

rumlar aslında doğalgaz aramalarını 3 veya 9’uncu parselde gerçekleştirecekti. rum yönetimi 2007’de bu yönde hem suriye hem de mısır’la anlaşmalar imzaladı. anlaşmaların kamuoyuna açıklanmasından sonra türkiye hem suriye’ye hem de mısır’a bu konuda tepki gösterdi. o dönem yapılan diplomatik temaslar sonucunda suriye ve mısır doğalgaz aramada geri adım attı. rum yönetimi de çalışmaları 12. parsele aldı.

kıbrıs rum yönetimi lideri dimitris hristofyas, kıbrıs rum yönetiminin tek yanlı ilan ettiği ''münhasır ekonomik bölgesi'' (meb) içerisinde bulunan 12. parselde noble energy'nin yaptığı doğalgaz araştırma sondajlarının sonuçlarının ''olumlu olmasını beklediklerini'' ifade ederek, sonuçların bu hafta içerisinde açıklanmasını umduğunu söyledi.

rum radyosunun haberine göre, kıbrıs rum öğrenci birlikleri federasyonu'nun (pofen) 38. olağan kurultayı'nda konuşan hristofyas, ''bu kadar yıldır birçok şey için tahammül ettiklerini'' belirterek, sabırlı olmayı öğrenmeleri ve beklemeleri gerektiğini kaydetti.

''doğalgaz perspektifinin, 'kıbrıs ve halkını' güçlendireceğini, gerek jeolojik düzeyde gerek ekonomik düzeyde belirleyici değişikliklere yol açacağını ve doğalgaz araştırmalarının kıbrıs halkı için büyük perspektifler yarattığını'' belirten hristofyas, ''politik, ekonomik ve toplumsal uzantıları olan bu çabada bm güvenlik konseyi, ab ve uluslararası toplumun neredeyse tümünün yanlarında olmasını başardıklarını'' savundu.

kıbrıs sorununa da değinen hristofyas, görüşmelerin, bilhassa son zamanlarda bekledikleri gibi gitmediğini söyledi.

'petrol yatağı'

amerikan noble energy şirketi, 12. parselde doğal gazın yanı sıra petrol yataklarının da bulunduğunu duyurmuştu.  şirket, bölgede 85 ila 260 milyar metreküp arasında doğal gaz rezervinin bulunduğunun tahmin edildiğini de açıklamıştı.

noble energy’den yapılan açıklamada, sondajın başarı şansının yüzde 60 olduğu belirtilmişti.

''hayal edebileceğimizden bile fazla doğal gaz, petrol için çalışıyoruz'' başlığıyla yapılan açıklamada, 140 sayfalık grafiklerle desteklenmiş sunum yapılırken, doğal gaz yataklarının altında, 3.7 milyar varil petrol yatağı bulunduğu da duyurulmuştu.

türkiye tepkili

noble energy şirketinin, eylül ayında kıbrıs cumhuriyeti’nin kendi tanımladığı münhasır ekonomik bölgesinin 12’nci parselinde petrol ve doğal gaz aramaya başlaması, bölgede gerginlik yaratmış, türkiye de kktc ile imzaladığı anlaşma çerçevesinde doğal kaynak araştırmaları yapan piri reis gemisini ada çevresine yollamıştı. söz konusu gelişmelerin, kıbrıs müzakere sürecine sekte vurabileceğinden korkuluyor.

kaynak: ajanslar
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;