Ukrayna
Rusya Kırım'da ısrarlı
Moskova, Kırım'ı Rusya'ya bağlayacak referandumdan vazgeçmedi. ABD referandum sonucunu tanımayacağını duyurdu.

rusya ile amerika birleşik devletleri (abd), ukrayna ve kırım konusunda anlaşamadı. rusya, kırım'ı, ukrayna'dan koparıp rusya'ya bağlayacak referandum sonuçlarına saygı duyacağını açıkladı. washington ise "batılı müttefiklerimizle birlikte sonuçları tanımayacağız" diyor.
iki ülkenin dışişleri bakanları ingiltere'nin başkenti londra'da görüştü. rusya dışişleri bakanı sergey lavrov, ukrayna'da yaşanan krizin rusya'nın eylemlerinin sonucu olmadığını söyledi.
lavrov, ukrayna konusunda abd ile ortak bir vizyonları olmadığını vurguladı; "rusya devlet başkanı tarafından da ifade edilen pozisyonumuzu yineledik. kırım halkının referandumdaki isteğine saygı duyacağız" dedi.
'işgal planı yok'
rusya'nın son birkaç gün içinde ukrayna sınırına asker yığmasını değerlendiren lavrov, bir işgal planları olmadığını söyledi.
abd dışişleri bakanı john kerry ise bölgedeki yığınaktan rahatsız. kerry, washington'ın derin endişe duyduğunu söyledi.
6 saat süren görüşme sonrasında basın toplantısı düzenleyen kerry, abd'nin batılı müttefikleriyle birlikte referandum sonuçlarını tanımayacağını vurguladı.
yaptırımlar
rusya'nın kırım konusundaki tavrını değiştirmemesinin "sonuçları" olacağının altını çizen kerry, abd ve avrupa birliği'nin (ab) yaptırımlara başvuracağını söyledi.
kerry, referandumun uluslararası hukuku ihlal ettiğini savundu. referandum sonucunun meşrulaşabilmesi için ukrayna'nın sonuçları tanıması gerektiğini söyledi. rus parlamentosunun sonucu onaylamasının kırım'ı dolaylı olarak ilhak anlamına geleceğini ileri sürdü.
rusya ise bu görüşte değil.
birleşmiş milletler (bm) genel sekreteri ban ki-moon ile telefon görüşmesi yapan rusya devlet başkanı vladimir putin, referandumun tamamen hukuki olduğunu savundu.
davutoğlu telekonferansa katıldı
dışişleri bakanı ahmet davutoğlu, ukrayna’daki gelişmelere ilişkin olarak düzenlenen telekonferansa katıldı. telekonferansa birleşmiş milletler genel sekreteri ban ki-moon ve ab yüksek temsilcisi catherine ashton’un yanı sıra abd, almanya, fransa, italya, kanada ve polonya'nın dışişleri bakanları da katıldı.
davutoğlu, dün de aynı grupla bir telekonferans gerçekleştirmişti.
referandum
pazar günü yapılması planlanan referandumda sorulacak sorular tartışmalı. katılanlara;
- kırım'ın rusya federasyonu'na katılmasını destekliyor musunuz?
- 1992 kırım anayasası'nın yeniden yürürlüğe girmesini ve kırım'ın ukrayna'nın parçası olma statüsünü destekliyor musunuz?
diye sorulacak.
tartışma yaratan mesele ikinci soru. çünkü 1992 kırım anayasası, kırım'ın bağımsızlığını deklare ediyordu. kiev'e göre, oy kullanan biri eğer ilkini değil ikincisini seçerse aslında "şimdi değil daha sonra rusya'ya bağlanalım" demiş olacak. çünkü kırım'da yüzde 60'a varan bir rus nüfusu var. kiev bu nüfusun bağımsızlık ilanından sonra da rusya'ya katılmak isteyeceği görüşünde.
rusya'nın da bu nedenle "sonuçlara saygı duyacağız" dediği yorumları yapılıyor.
kaynak: al jazeera, aa ve reuters
Yorumlar