IŞİD
Rusya'dan güvenli bölge için BM şartı
Rusya yönetimi, Ankara’nın Türkiye ve Suriye arasında oluşturulmasını istediği ‘güvenli bölgenin’ BM Güvenlik Konseyi tarafından onaylanması gerektiğini söyledi.

rusya’nın resmi haber ajansı interfax, dışişleri bakanlığı sözcüsü aleksandır lukaseviç’in, “bu tip bölgelerin oluşturulmasıyla ilgili kararı bm güvenlik konseyi vermelidir” dediğini aktardı.
rusya, suriye’de üç yıldan uzun süredir devam eden iç savaşla ilgili bm güvenlik konseyi’ne gelen ve beşşar esed rejimini hedef alan çok sayıda karar tasarısını çin ile birlikte veto etti.
esed rejiminin en büyük destekçilerinden olan moskova, suriye ile ilgili alınacak tüm kararları konseye taşıyarak veto hakkını etkin kılmak istiyor.
ankara'nın suriye için ısrar ettiği 'uçuşa yasak bölge' ve 'güvenli bölge' önerileri bir süredir uluslararası güçlerin gündeminde yer alıyor.
son olarak ankara’ya gelen nato genel sekreteri jens stoltenberg, dışişleri bakanı mevlüt çavuşoğlu ile konuyu görüştüklerini ancak nato'nun gündeminde böyle bir konunun olmadığını söyledi.
stotenberg, "bölgedeki sorunlar, güvenli bölge ve uçuşa yasak bölge seçenekleriyle çok basit biçimde çözülebilecek sorunlar değil. bu seçenekler nato bünyesinde ele alınmadı" diye konuştu.
abd dışişleri bakanı john kerry, "türkiye'nin tampon bölge önerisi çok yakından bakmaya değer" dedi. ingiltere dışişleri bakanı da "şu aşamada bu fikri göz ardı etmiyorum" ifadelerini kullandı.
türkiye'nin suriye sınırları içinde bir "güvenli bölge" ve "uçuşa yasak bölge" isteğine batı'dan ilk olumlu yanıt ise çarşamba günü fransa’dan geldi.
cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan ve fransa cumhurbaşkanı francois hollande’ın telefon görüşmesinin ardından hollande'ın ofisinden yapılan açıklamada, "cumhurbaşkanı hollande, suriye'nin kuzeyinde katliamların önlenmesi gerekliliğine vurgu yaptı ve türkiye cumhurbaşkanı erdoğan'ın suriye ve türkiye arasında evlerinden olan insanların ağırlanması ve korunması için bir tampon bölge oluşturulması önerisine destek verdi" ifadeleri yer aldı.
erdoğan'ın açıklamaları
erdoğan türkiye’nin talepleriyle ilgili şu açıklamaları yapmıştı:
"üç şey yerine gelmedikçe biz tabii 'bu tür bir koalisyonun içerisinde yer almayız' dedik. bunların birincisi, 'uçuşa yasak bölge konusunun hallolması gerekir' dedik. bu konuda koalisyon güçleri olarak başta amerika, yaptığımız görüşmelerde buna olumlu baktıklarını söylediler."
"ikincisi aynen onun paralelinde güvenli bölge. bakın tampon bölge demiyorum, güvenli bölge diyorum. güvenli bölgenin tesis edilmesi. çünkü biz şu ana kadar 1,5 milyonu aşkın insanı, mülteciyi kabul etmiş vaziyetteyiz. tabii bunu nereye kadar kabul edeceğiz? dolayısıyla bu insanlara bir güvenli bölge tesis edilmesi lazım. bu insanların kendi topraklarına dönmesini sağlamamız gerekiyor. bu tabii güvenli bölge içerisindeki onlara uygun yerlerde, bu iskânın temini aynı zamanda gerekiyor. ki bu güvenli bölge içerisinde aynı şekilde süleyman şah saygı karakolu da var. bunu da özellikle ifade edeyim."
"üçüncüsü ise eğit-donat prensibi var. bu eğit-donatla da bildiğiniz gibi gerek irak, gerek suriye'deki oranın kendi askerini, onları hem eğitmek hem donatmak noktasında da koalisyon güçleriyle de mutabık kalınan bir maddedir bu. burada zaten mutabakat var. dolayısıyla bunu da halletmek suretiyle o andan itibaren bizim buradaki görünümümüz tabii ki çok daha farklı olacaktır, etkinliğimiz çok daha farklı olacaktır."
başbakan ahmet davutoğlu da, cnn muhabiri christiane amanpour'a verdiği mülakatta abd'nin esed yönetimini hedef alması durumunda, türkiye'nin suriye'de bir kara harekâtına katılabileceğini söyledi.

kaynak: al jazeera ve afp
Yorumlar