Kafkasya

Saakaşvili yenilgiyi kabul etti

Gürcistan Devlet Başkanı, parlamento seçimlerinde partisinin mağlubiyetini doğruladı. Hükümet, muhalefet tarafından kurulacak.

Haberin Öne Çıkanları

Sonuç resmi değil

'Bu seçim bir ilk'

Demokrasi vurgusu

Muhalefet Lideri Ivanişvili "Gürcistan tarihinde ilk defa halk hükümeti seçimler yoluyla değiştirdi" ifadesini kullanmıştı. [Reuters]

gürcistan’da yapılan parlamento seçimlerinin ardından siyasi tablo belirlenmeye başladı. devlet başkanı cumhurbaşkanı mihail saakaşvili, televizyonda yaptığı konuşmada yenilgiyi kabul etti.

demokrasinin gereklerine uygun olarak halkın kararına saygı duyduklarını söyleyen saakaşvili, milyarder rakibi bidzina ivanişvili'nin liderliğini yaptığı 'gürcistan rüyası' koalisyonunun seçimi kazandığının netleştiğini ifade etti.

150 sandalye için 14 parti ve ik seçim koalisyonundan toplam 2 bin 805 adayın katıldığı yarış için hem hem muhalefet 'zafer ilan etmişti. 

cumhurbaşkanı mihail saakaşvili’nin birleşik ulusal hareket partisi (buhp) seçimi ‘çoğunluk’ temelinde yapılan kesimlerde yüzde 73 ile kazandıklarını açıklamıştı. saakaşvili zafer ilan ettiği konuşmasında "hepimiz, bu ülkenin vatandaşlarıyız. yanyana durmalıyız ve bu demokratik koşullarda birlikte çalışmalıyız" sözlerine yer vermişti.

muhalefetteki 'gürcistan rüyası' isimli koalisyonun başındaki isim bidzina ivanişvili ise, "parlamentoda 150 sandalyenin 100'ü bizimdir. bu, gürcistan’ın tarihinde büyük bir olay. bu durum gürcistan tarihine altın harflerle yazılacak" demişti.

daha çok yetkili meclis 

seçimler ülkenin siyasi sitemine değişiklik getirecek ve parlamentoya ve başbakana daha çok yetki verilmesi planlanıyor. 

başkent tiflis'ten bildiren al jazeera muhabiri  robin forestier-walker, seçimlerin eski sovyet ülkesi açısının demokrasi yolunda ilerlemesi için önemli olduğunu ve yasama reformunun, gelecek yıl parlamentonun önemini daha da artıracağını söyledi. walker, demoratik reformların ülkedeki kutuplaşmayı da artırdığını dile getirdi. 

seçim öncesi skandal 

ab ve nato üyeliği için mücadele veren gürcistan’da seçimlere ‘saakaşvili’nin demokrasi ile olan imtihanı’ gözüyle bakanlar da var. muhalefet lideri ivanişvili düzenlediği basın toplantında "beklediğimiz sonucu alamazsak ve uluslararası gözlemciler de seçimlerin meşru olduğunu kabul ederse, sonuca dürüstçe katlanırız" diye konuşmuştu. 
 
6,4 milyar dolarla gürcistan’ın yıllık milli gelirinin neredeyse yarısına eşit bir servete sahip olan ivanişvili'nin liderliğindeki siyasi partiye olan desteğin, başkent tiflis'te patlak veren  'işkence skandalının' skandalının ardından arttığı gündeme gelmişti.
 
bir cezaevinde gardiyanların mahkumlara uyguladığı işkence görüntüleri basına yansıyınca, on binlerce kişi gösteri düzenlemiş, tepkiler üzerine saakaşvili, tüm cezaevlerindeki personeli açığa almıştı. 
 
kaynak: ajanslar 

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;