İşgalin ardından Irak
Saddam'ın kemikleri taşınıyor
Irak'ın eski liderinin gömülü olduğu Tikrit’teki mezarlık kapatılıyor. Tansiyon yükselmesin diye müzakereler sessizce gerçekleşiyor.
Haberin Öne Çıkanları
Bakanlık yazı gönderdi
Oğulları da orada
2006'da idam edildi

irak hükümeti, eski devlet başkanı saddam hüseyin’in gömülü olduğu tikrit’teki mezarlığı kapatma kararı aldı. saddam’ın kemikleri, doğum yeri olan şehirden taşınacak.
saddam hüseyin’in bağlı olduğu aşiretin lideri şeyh hasan en nida, irak hükümetinden bu yönde bir talep aldığını açıkladı. 2006 yılı sonunda idam edilmesinin ardından, saddam hüseyin’in cesedini tikrit'e getiren aşiret liderinin kardeşi nida, içişleri bakanlığından yazı geldiğini söyledi.
nida, içişleri bakan yardımcısı adnan el esedi imzalı yazının, nakli şart koştuğunu aktardı.
konunun birkaç gündür gündemde olduğunu söyleyen nida, selahaddin bölgesi yönetiminin ve meclisinin sokakların tansiyonunu yükseltmemek ve saddam’ın bağlı olduğu bölgede sorunlar çıkarmamak için bağdat’la sessiz sakin bir müzakere sürecinde olduğunu söyledi.
irak hükümeti, güney vilayetlerindeki yetkililer de dahil iraklıların ziyaretçi akınına uğraması sebebiyle 22 ocak'ta saddam hüseyin’in mozolesinin ziyaretini yasaklamıştı.
saddam insanlık suçlarından hüküm giyerek 30 aralık 2006’da asılarak idam edilmişti. abd’nin irak’ı işgaliyle yönetimini devirmesinden üç yol sonra selahaddin bölgesinin ortasında bulunan tikrit kentinin el avce bölgesinde doğduğu yere defnedilmişti.
oğulları uday ve kusay ile torunu mustafa ve birçok yardımcısı da saddam'la aynı mezarlıkta yatıyor.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar