Yemen

Sana'da Husi karşıtı gösteri

Şii Husilerin Başkanlık Sarayı ve Devlet Başkanı’nın konutunu kuşatma altında tuttuğu Yemen’in başkenti Sana’da binlerce kişi Husiler aleyhinde gösteri düzenledi. BM Özel Temsilcisi başkent Sana'da.

Konular: Yemen, Ortadoğu
BM Özel Temsilcisi Bin Omer gelişmelerin ardından başkent Sana'ya gitti. [Fotoğraf: Reuters-Arşiv]

sana üniversitesi’nin önünde toplanan göstericiler devlet başkanı abdurrabbu mansur hadi’nin husi güçlerinin kuşatması altındaki konutuna kadar yürüdü.

göstericiler, husilerin tavrını darbe olarak niteleyerek 'silah zoruyla yönetimin değiştirilmesi girişimini' kınayan dövizler taşıdı.

husiler, devlet başkanı hadi ile vardıkları anlaşmaya rağmen devlet başkanlığı sarayı ve başkan’ın konutunda uyguladıkları kuşatmayı sürdürüyor. husiler, diyalog görüşmelerini yürüten devlet başkanı ofis müdürü ahmed avad bin mubarek’i de henüz serbest bırakmadı.

yemen resmi haber ajansı saba, çarşamba günü husiler ile cumhurbaşkanı abd rabbu mansur hadi arasında anlaşmaya varıldığını duyurdu. buna göre, husilerin temel taleplerinden olan anayasa taslağında değişikliğe gidilecek ve dört ay önce kabul edilen barış ve ulusal ortaklık anlaşması hayata geçirilecek.

bm temsilcisi sana’da

al jazeera muhabiri, bm yemen özel temsilcisi cemal bin ömer’in gelişmelerin ardından başkent sana’ya ulaştığını söyledi.

yemen'de ne oluyor?

yemen'de cumhurbaşkanı hadi'nin ofis müdürü ahmed avad bin mübarek'in 17 ocak'ta kaçırılmasıyla başlayan gerginlik, husilerin cumhurbaşkanlığı sarayı ile hadi'nin, sittin caddesi'ndeki konutuna saldırısıyla tırmanmıştı. çatışmalarda 9 kişi ölmüş, 80 kişi yaralanmıştı.

uzun süredir siyasi krizin yaşandığı yemen'de, yönetim ile başkent sana'ya giren husiler arasında 21 eylül 2014'te "barış ve ulusal ortaklık anlaşması" imzalanmıştı.

şiddetin önüne geçilemiyor

yemen’de eski devlet başkanı ali abdullah salih’in görevini bırakmak zorunda kaldığı 2011'deki ayaklanmanın ardından ülkede istikrar ve güvenlik sorunu sürüyor.

güneyde ayrılıkçı güney hareketi, yemen güvenlik güçleriyle çatışıyor. kuzeyde ise iran'ın desteğini alan şii husiler ile sünni aşiretler ve ordu arasında sık sık çatışma yaşanıyor.

el kaide ise güçlü olduğu birçok bölgede üslerini yemen ordusuna kaptırıyor, buna karşın petrol ve doğalgaz borularına saldırarak orduyu operasyondan vazgeçirmeye çalışıyor.

hasar gören boruların tamiri güvenlik nedeniyle uzun süre alıyor, bu nedenle de ülkede sık sık doğalgaz ve petrol arzında sorunlar yaşanıyor.

yemen'de açlık sınırında yaşayan insan sayısı 10 milyona yaklaşmış durumda.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;