şanlıurfa e tipi kapalı ve açık cezaevi'nde cumartesi gecesi yangın çıktı. adli tutuklu ve hükümlülerin bulunduğu c-15 koğuşunda çarşafın ve yatakların ateşe verilmesiyle başlayan yangın sonucu koğuşta bulunan 18 kişiden 13'ü öldü, beşi ise yaralandı.
yangına müdahale etmeye giden görevliler, içeriye giremeyince itfaiye ekiplerinden ve güvenlik güçlerinden yardım istedi. ihbar üzerine olay yerine sevk edilen askerler ve itfaiye erleri yangına müdahale etti. yaklaşık yarım saat sonra kontrol altına alınan yangının ardından koğuşa girenler ancak beş kişiyi kurtarabildi.
olayın hemen ardından hapishanede incelemelerde bulunan şanlıurfa valisi celalettin güvenç, yangının tsi 01.00'de çıktığını söyledi. güvenç, "hastaneye kaldırılan beş kişiden dördü taburcu oldu ancak birinin tedavisi halen sürüyor" dedi.
bölgedeki al jazeera türk muhabiri mahmut bozarslan, tamamen yandıkları için ölenlerin cenazelerine dna testi yapılacağını aktardı.
cezaevi dışında gerginlik
olayın duyulmasının ardından tutuklu ve hükümlülerin yakınları, kck tutuklusu bdp şanlıurfa milletvekili ibrahim ayhan'ın da bulunduğu cezaevinin önüne geldi.
yakınlarından haber almak isteyenlerle güvenlik güçleri arasında arbede yaşandı. bir grup, polislere kaldırım taşlarını atarken, polis ise tutuklu yakınlarına biber gazı ve basınçlı su ile yanıt verdi. gerginlik sırasında polise direnen ve taş atan bazı kişiler gözaltına alındı. bir diğer grup ise cezaevinin kapısını yumruklayarak polise tepki gösterdi.
bdp eş genel başkanı gültan kışanak, bazı milletvekilleriyle birlikte şanlıurfa cezaevi'nde incelemede bulunacak. mahmut bozarslan'ın aktardığı bilgiye göre, kışanak daha sonra, hastaneye kaldırılan yaralı tutukluları ve yaşamlarını yitiren tutukluların ailelerini ziyaret edecek.
'kapasite sorunu var'
öte yandan başbakan recep tayyip erdoğan'ın talimatıyla adalet bakanı sadullah ergin ile çalışma ve sosyal güvenlik bakanı faruk çelik şanlıurfa'ya gitti. olayda yaralanan ve ölen hükümlü ve tutukluların yansıra, dokuz personelin de yangından etkilendiğini söyleyen ergin, "bir çalışanın tedavisi halen sürüyor" dedi.
çıkış kapısına barikat kurulmasının yetkililerin müdahelesini geciktirdiğini söyleyen ergin, "bakanlığımızca idari tahkikat başlatılmıştır. soruşturma devam etmektedir" diye konuştu.
ölenlerin otopsilerinin sürdüğünü aktaran ergin, sözkonusu kişiler haricinde hiçbir tutuklu veya hükümlünün sağlık sorunu olmadığını ve her birinin ailesiyle görüştürüldüğünü aktardı.
cezaevinde kapasite fazlası olduğuna değinen ergin, "bu cezaeviyle ilgili özel bir durum var. talepler üzerine, kapasitesi 600'e çıkartılma çalışmaları süren hapishanenin bir bölümü tadilat halindeydi. tadilatın biteceği 10 temmuz'a kadar sıkışıklık söz konusu" dedi. hapishanelerdeki kapasite probleminin şanlıurfa'yla sınırlı olmadığını aktaran ergin, "bu yıl 22, gelecek yıl 34 ve 2014'te 52 cezaevi olmak üzere toplam 196 yeni infaz kurumu inşa edilme aşamasında" diye konuştu.
insan hakları derneği ve mazlum der’in ocak ayında yayımladığı bir rapora göre, şanlıurfa cezaevi'nin kapasitesi 267 ancak cezaevindeki mahkum ve tutuklu sayısı 910. raporda, cezaevindekilerin isyan noktasına geldiği belirtilmişti
şanlıurfa barosu'ndan bu yıl yapılan açıklamada da, cezaevinde koşulların korkunç olduğu, mahkumların uyumak için sıraya girmek zorunda kaldığı, suyun kısıtlı olduğunu belirtilmişti.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar