Balkanlar
Savaş suçu şüphelisi Bosna'da
Bosna Savaşı sırasında altı Hırvatı öldürdüğünden şüphelenilen eski asker ABD tarafından ülkesine teslim edildi.
Haberin Öne Çıkanları
Bosna'ya gönderildi
Gözaltına alındı
Altı kişiyi öldürmekle suçlanıyor

abd, 1993’teki savaş sırasında altı hırvatı öldürdüğünden şüphelenilen bosnalı eski bir kadın askeri ülkesine teslim etti.
bosna’ya girer girmez gözaltına alınan 39 yaşındaki rasema handanoviç’in nisan 1993’te hırvatlara yönelik katliamda rol oynadığından şüpheleniliyor. handanoviç, bosna ordusunun “zülfikar” adıyla bilinen özel biriminin üyesiydi.
bosna savaşı sırasında 1992-1995 yılları arasında 100 binden fazla kişi öldürüldü. 1993-1994 yılları arasında birbirlerine karşı savaşan bosnalı müslüman ve hırvatlar, daha sonra bosnalı sırplara karşı müttefik oldu.
rasema handanoviç’in hırvat köyü trusina’ya yapılan saldrırıda üç asker üç sivili öldürdüğü belirtiliyor. saldırıda toplam 18 sivil ve dört asker öldürülmüştü. olayda ikisi çocuk çok sayıda kişi de yaralanmıştı.
abd geçen hafta da edin dzeko’yu aynı suça karıştığı gerekçesiyle bosna’ya göndermişti.
bosna savaş suçları mahkemesi turnisa’daki ölümlerle ilgili olarak birimin başkanı zülfikar alispago da dahil olmak üzere altı üyeyi yargılıyor.
az sayıdaki kadından biri
handanoviç, bosna savaşı sırasında işlenen suçlardan dolayı savaş suçları mahkemesinde yargılanacak birkaç kadından biri.
bunlardan biri olan azra besiç de abd’de gözaltında bosna’ya gönderilmeyi bekliyor.
şu ana kadar bosna’da işlenen suçlarla ilgili cezaya çarptırılan tek kadın eski bosnalı sırp lider bilyana plavsiç. bosna sırp cumhuriyeti’nin eski devlet başkanı savaş sırasında sayısız müslüman ve hırvat'ın öldürüldüğü toplama kamplarında yapılan operasyonlardan sorumlu olduğunu kabul etmişti.
lahey’deki savaş suçları mehkemesi tarafından 2003’te 11 yıl hapis cezasına çarptırılan plavsiç, cezasının üçte ikisini çektikten sonra serbest bırakılmıştı.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar