Cezayir

Seçim gününde gözaltı

Cezayir’de halk cumhurbaşkanlığı seçimi için sandık başına giderken 1992 yılında kapatılan İslami Selamet Cephesi (FIS) Başkan Yardımcısı Ali Belhac gözaltına alındı.

Konular: Ortadoğu, Afrika, Cezayir
Ali Belhac son olarak cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olmak isterken gözaltına alınmıştı. [Twitter]

belhac’ın basın merkezi, cezayir’in bab el vad semtinde güvenlik güçlerinin belhac’ın aracını durdurarak kendisini gözaltına aldığını ileri sürdü.

yayın organlarına gönderilen açıklamada, belhac'ın vatandaşlık görevi gereği seçimlere hile karıştırılmasının önüne geçmek için seçim merkezlerini dolaştığı ve bu sırada "yasalara aykırı bir şekilde" gözaltına alındığı iddia edildi.

açıklamada ayrıca, belhac’ın vatandaşlık ve seyahat hakkına engel olunduğu belirtilerek, bu hukuksuz gözaltının derhal sona erdirilmesi istendi.

cezayir resmi makamları konuya dair henüz bir açıklama yapmadı.

adaylığına izin verilmemişti

cezayir’de islami selamet cephesi’nin (fis) ikinci adamı olarak bilinen belhac son olarak cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olmak isterken gözaltına alınmış ve aday olmasına izin verilmemişti.

1992 genel seçimlerinin ilk turunda sandıktan birinci parti olarak çıkan fis, darbenin ardından feshedilmişti. abdulaziz buteflika’nın seçildiği 2004 ve 2009 seçimlerinde de siyasi yasaklı olduğu gerekçesiyle belhac’ın adaylığı engellenmişti.

cezayirliler çok partili döneme geçilmesinden sonra beşincisi yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy kullandı.

sandıktan dördüncü kez aday olan 77 yaşındaki cumhurbaşkanı abdülaziz buteflika’nın çıkmasına kesin gözüyle bakılıyor.

buteflika’nın adaylığına karşı olan ve sandıkta hile yapılacağını iddia eden gruplar, altı adayın yarıştığı seçimleri boykot ediyor.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;