Türkiye
'Şiddet Yasası' TBMM'den geçti
8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde onaylanan yasayla, kadına zarar veren kişi elektronik kelepçeyle izlenecek, mağdura kreş yardımı yapılacak.
Haberin Öne Çıkanları
Cezalar arttırılıyor
Belge gerekmiyor
Barınak sağlanacak

aileyi koruma ve kadına karşı şiddeti önleme yasası, tbmm genel kurulu'nda oy birliği ile kabul edildi.
yeni düzenleme ile kadına şiddet uygulayan kişilere yönelik cezalar arttırılıyor. kanun, şiddet uygulayan kişinin, elektronik kelepçe veya bileklik ile takip edilebilmesine de olanak veriyor.
ayrıca yeni yasaya göre, şiddet gören kadına koruma sağlanması için bu şiddetin belgelenmesi gerekmiyor.
kanunda; korunan kişinin hayati tehlikesinin bulunması halinde kimlik ve diğer bilgilerle belgeleri değiştirebilmesi, hakkında tedbir kararı verilen kişiye zorlama hapis uygulanabilmesi, şiddet uygulayan kişinin kamu görevlisi bile olsa silahına el konulması gibi düzenlemeler de bulunuyor.
barınma sağlanacak
yeni yasaya göre koruma kararı kolluk kuvvetleri tarafından verilebilecek, bunun için önceden olduğu gibi mahkeme kararı beklenemeyecek. bu gibi durumlarda, kişi kolluk birimleri tarafından bakanlığın ilgili il veya ilçe müdürlüklerine ulaştırılacak. bunun mümkün olmaması halinde kendisine ve beraberindekilere geçici olarak barınma imkanı sağlanacak.
kişiler, bakanlığa ait veya bakanlığın gözetim ve denetimi altında bulunan yerlere yerleştirilecek. barınma yerlerinin yetersiz kaldığı hallerde kamu kurum ve kuruluşlarına ait sosyal tesisler, yurt veya benzeri yerler kullanılacak.
ayrıca, şiddet uygulayan kişi mahkeme kararıyla müşterek konuttan uzaklaştırılarak, konut korunan kadına tahsis edilebilecek.
kreş yardımı yapılacak
kanun kapsamında korunan kişiye, gerekiyorsa beraberindeki çocuklara, bulunduğu yerde veya başka bir yerde, uygun barınma yeri sağlanabilecek ve gerekli görüldüğünde geçici maddi yardım yapılabilecek.
yasaya göre, gerekli olması halinde korunan kişinin çocukları için dört ay, söz konusu kişinin çalışması halinde ise iki aylık süre ile sınırlı olmak kaydıyla asgari ücret tutarının yarısını geçmemek şartıyla bakanlık bütçesinden kreş imkanı sağlanabilecek.
ayrıca şiddet gören kadına psikolojik, mesleki, hukuki ve sosyal bakımdan, rehberlik ve danışmanlık hizmeti verilecek, şiddet önleme ve izleme merkezleri tarafından iş bulmasına yardım edilecek.
elektronik takip yapılacak
hakim kararı ile teknik araç ve gereçler kullanılarak tedbir kararlarının takibi yapılabilecek. ancak bu yöntem, kişinin bulunduğu yerin tespiti ve yerinin elektronik ortamda izlenmesi ile sınırlı kalacak, konuşmaları dinleme, izleme ve kayıt altına alma gibi işlemler yapılmayacak.
mahkeme tarafından nafakaya karar verilmesi halinde, nafakayı ödemekle yükümlü kılınan kişinin eğer sgk ile bağlantısı varsa bu para aylık maaşından tahsil edilecek.
hakkında tedbir kararı verilen, şiddet uygulayan veya uygulama ihtimali bulunan kişi, bu kararın gereklerine aykırı hareket etmesi halinde, fiili bir suç oluştursa bile ihlal edilen tedbirin niteliğine ve aykırılığın ağırlığına göre hakim kararıyla üç günden 10 güne kadar zorlama hapsine tabi tutulacak.
tedbir kararının gereklerine aykırılığın her tekrarında, ihlal edilen tedbirin niteliğine ve aykırılığın ağırlığına göre zorlama hapsinin süresi 15 günden 30 güne kadar olacak. ancak zorlama hapsin toplam süresi altı ayı geçmeyecek.
kaynak: ajanslar
Yorumlar