Sağlık
Sigarayı bırakmak için destek alın
Sigarayı tek başına bırakmak isteyenlerin başarı oranı yüzde 5. Araştırmalara göre tıbbi destek alındığında bu oran yüzde 25'i geçiyor.
Haberin Öne Çıkanları
Sigara bırakma polikliniklerine bir yıl devam ediliyor
Sİgarayı bırakılınca1 yılda kalp krizi riski yarıya iniyor.
5 yılda kanser riski yüzde 50 azalıyor”

türkiye, avrupa ülkeleri arasında sigara tüketiminde 3’üncü, dünya ülkeleri arasında 7’nci sırada yer alıyor. türkiye'deki erişkin nüfusun yaklaşık yarısı sigara içiyor. türkiye’de 2020'li yıllarda kanser vakalarının yüzde 24 artış göstereceği tahmin ediliyor. araştırmalar bireysel sigara bırakma girişimlerinin yüzde 5'inin başarılı olduğunu, tıbbi destek alındığında ise bu oranın yüzde 25'i aştığına dikkat çekiyor.
bursa şevket yılmaz eğitim ve araştırma hastanesi sigara bırakma polikliniği’nden dr. seyhan dülger, 9 şubat dünya sigarayı bırakma günü’nde sigarayı bırakmak isteyen kişileri sigara bırakma polikliniklerine başvurmaya çağırdı.
sigarayı bırakma polikliniği'nde neler yapılıyor?
dr. seyhan dülger, “sigaranın zararlarının farkına varıp bu bağımlılıktan kurtulmak istedikten sonra sigarayı bırakmak hiç de zor olmayacaktır. sigara bırakma polikliniği olarak sigarayı bırakmak isteyen kişilere yardımcı olmaktayız. hem davranışsal terapi ve manevi destek hem de gerekli olursa kullanacağımız ilaçlar ile bu süreci birlikte geçirebiliriz” diyerek şöyle konuştu:
“polikliniğimizde 2013 yılında 1900 kişiye hizmet verdik. günde 17 hastayı polikliniğimizde kabul edebiliyoruz. hastalarımızın büyük çoğunluğu 1-2 hafta içinde sigarayı bırakabiliyor. ancak bazen bunu devam ettirmede sorunlar ortaya çıkabiliyor. nüksler olsa da ümitsizliğe kapılmamak ve ısrarla sigarayı bırakmayı denemek çoğunlukla başarıyı getiriyor. bunun için sigarayı bırakan hastalarımızla en az bir yılı birlikte geçiriyoruz. hastalarımız sigarayı bıraktıktan sonra 24 saat içinde hava yolları ve akciğerleri kendini temizlemeye, koku ve tat duyuları yerine gelmeye başlıyor. 1 yılda kalp krizi riski yarıya iniyor. 5 yılda kanser riski yüzde 50 azalıyor”
dr. seyhan dülger sigarayı bırakmak için yapılabilecekleri ise şöyle sıraladı:
1. sigarayı bırakmaya hazır olun: kesin bir bırakma zamanı belirleyin. sigara içilen ortamlardan uzak durun. sigarayı bırakma girişimlerinizi hatırlayın, böylece nelerin işe yaradığını, nelerin boş girişimler olduğunu gözden geçirin.
2. çevrenizden yardım ve destek isteyin: çevrenize sigarayı bırakmak istediğinizi ve size bu konuda yardımcı olmalarını rica edin. çevrenizde sigara içilmemesine dikkat edilmesini isteyin.
3. yeni davranışlar geliştirin: dikkatinizi sigara içme isteğinden başka konulara çekmeye çalışın. ilk defa sigarayı bırakıyor iseniz günlük rutin davranışlarınızı değiştirin, işe, okula başka yollardan gidin, yaptığınız rutin işleri başka şekillerde yapmaya çalışın. bol su veya kilo aldırmayan başka sıvılar için.
4. doktora başvurun: doktorunuzun önerdiği destek niteliğindeki ilaçları kullanabilirsiniz. ancak ilaçları kendi başınıza karar verip almayın.
5. risklere dikkat edin: kendinizi, sigara içmeyi bırakmanın zorluklarına ve kimi zaman da yeniden başlama riskine karşı hazırlayın.
kaynak: al jazeera
Yorumlar