Irak

Şii din adamından Maliki'ye mesaj

Irak'ın önemli Şii din adamlarından Ayetullah Beşir Necefi Başbakan Nuri Maliki'nin görevi bırakmasının, Irak'taki siyasi krizin çözümünde önemli bir adım olacağını söyledi.

Konular: Irak, IŞİD, Ortadoğu
Başbakan Nuri Maliki ‘mezhepçi ve ayrıştırıcı’ politikalarla Irak’ı krize sürüklemekle suçlanıyor. [Fotoğraf: AA-Arşiv]

afp haber ajansına göre, 30 nisan'daki seçimlerin ardından irak şam islam devleti'nin kritik şehirleri ele geçirmesiyle siyasi krize sürüklenen irak'ta önemli şii din adamlarından beşir necefi, başbakan nuri maliki'nin yeniden aday olmamasını siyasi krizi çözebilecek önemli bir adım olarak değerlendirdi.

açıklamayı ayetullah beşir necefi'nin sözcüsü ve aynı zamanda oğlu olan ali necefi yaptı. 

maliki'ye açık bir şekilde başbakanlık görevini bırakması mesajını ileten bu açıklama irak'ta büyük şii din adamlarından gelen bu yöndeki ilk açıklama.

daha önce irak'ta şiiler için en büyük dini otorite sayılan ayetullah ali sistani'nin sözcüsü abdülmehdi kerbelai, maliki'yi eleştirse de gitmesi yönünde herhangi bir yorumda bulunmamıştı. kerbelai ülkede ‘etkin ve geçmişte yapılan hatalardan kaçınan' yeni bir hükümetin kurulması çağrısı yapmakla yetinmişti.

ayetullah beşir necefi irak'taki dört büyük şiid din adamından biri. diğerleri  muhammed ishak el-fayad, ali sistani ve muhammad said el-hekim. 

işid'in ilerleyişi

işid 10 haziran’da musul’u ele geçirdikten sonra fırat ve dicle nehirleri çevresinde de etkinliğini büyük ölçüde artırdı ve suriye ile irak arasındaki sınırı fiilen ortadan kaldırdı.

irak şam islam devleti (işid) pazar günü irak'ın diyala vilayetinden suriye'nin halep kentine kadar olan geniş bir bölgede 'hilafet' ilan ettiklerini duyurmuştu.

örgüt internet üzerinden yayınladığı bir ses kaydında liderleri ebu bekir bağdadi'yi de 'halife' ve 'müslümanların lideri' ilan etti.

işid'in ilerleyişinin ardından irak'ta farklı kesimlerden şii, sünni ve kürt liderler maliki'ye başbakanlık için yeniden aday olmama çağrısı yapmışlardı. 

maliki ise üçüncü dönem başbakanlık iddiasından asla vazgeçmeyeceğini söylemişti.

30 nisan’daki seçimleri geçerli oyların çoğunluğunu alan başbakan nuri maliki ‘mezhepçi ve ayrıştırıcı’ politikalarla irak’ı krize sürüklemekle suçlanıyor.

kaynak: al jazeera ve afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;