Türkiye

Sinirlioğlu Barzani ile görüştü

Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, Erbil’de Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani ile görüştü. Sinirlioğlu'nun IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani ile de görüşmesi bekleniyor.

İsrail ile görüşmeleri Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu yürütüyor. [AA-Arşiv]

diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, barzani'nin resmi konutunda gerçekleşen görüşmede ikby-türkiye ile ilişkileri, işid ile mücadele ve türkiye'nin pkk'ya yönelik sınır ötesi operasyonu ele alındı.

 

mesut barzani ile sinirlioğlu'nun görüşmesi

irak kürt bölgesel yönetimi (ikby) başkanı mesut barzani, türkiye'nin işid karşıtı koalisyona katılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "türkiye'nin koalisyona dahil olmasıyla daeş'e (işid) karşı yürütülen mücadele daha etkin olacak ve hedefine ulaşacaktır" dedi.

barzani, erbil'deki resmi konutunda dışişleri bakanlığı müsteşarı feridun sinirlioğlu'nu ve beraberindeki heyeti kabul etti. basına kapalı gerçekleşen görüşmeye ilişkin ikby başkanlığının resmi sitesinde açıklama yayınlandı.

açıklamaya göre, feridun sinirlioğlu işid ile mücadelede türkiye ile abd arasında varılan mutabakata ilişkin barzani'ye bilgi verdi. 

sinirlioğlu'nun, "türkiye'nin bu kararı vermedeki amacı işid teröristlerinin yenilmesi ve sığınmacıların evlerine dönebilmesidir. aynı zamanda bölgelerine yerleşecek olan sığınmacılara insani yardımların ulaştırılmasıdır" dediği aktarıldı.

türkiye'nin, kürt bölgesine büyük önem verdiğini dile getiren sinirlioğlu, "türkiye'nin kalkınmanın, ilerlemenin ve istikrarın faktörü olarak gördüğü ikby ile ilişkilerini güçlendirmeye ve genişletmeye devam edeceğini" söyledi.

barzani: türkiye'nin katılımı bizi sevindirdi

açıklamada barzani'nin, "daeş'e (işid) yönelik savaşa herkesin katılması gerekiyor. bu savaş yalnızca askeri değil, ekonomik ve fikirsel alanlarda da yürütülmelidir. türkiye'nin daeş karşıtı koalisyona katılması bizi sevindirmiştir. türkiye'nin koalisyona dahil olmasıyla daeş'e karşı yürütülen mücadele daha etkin olacak ve hedefine ulaşacaktır" ifadeleri kullanıldı.

pkk'ya yönelik operasyonlar

türkiye'nin pkk'ya yönelik operasyonlarına da değinen barzani, "kürdistan bölgesi, savaşı ve çatışmayı uygun bir yöntem olarak görmüyor. bu nedenle iki tarafı da barış sürecine dönmeye teşvik ediyor. açılım ve siyasi süreçten istifade edilmelidir" diye konuştu.

sinirlioğlu, pkk'ya yönelik operasyonlara ilişkin ise şunları ifade etti:

"türkiye'deki ortam tüm tarafların siyaset yapması için açıktır. bu siyaset, demokratik prensiplere uygun ve silah mantığından uzak olmalıdır. bu ilke, barış sürecinin başarıya ulaşmasının şartıdır. türkiye bu ilkelere bağlıdır."

toplantıya, ​ikby başkanlık divanı başkanı fuat hüseyin, hükümet sözcüsü sefin dizayi ile türkiye'nin erbil başkonsolosu mehmet akif inam ve diğer yetkililer katıldı.

neçirvan barzani ile de görüşecek

feridun sinirlioğlu'nun ikby başbakanı neçirvan barzani ile de bir araya gelmesi bekleniyor. al jazeera'ye bilgi veren dışişleri kaynakları, türkiye'nin kuzey irak'a gerçekleştirdiği sınır ötesi operasyonları ve suriye'nin kuzeyindeki son durumu görüşeceklerini söyledi.

kaynak: aa, al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;